Día de la bestia, El
Day of the Beast, The
Komedie / Horor
Španělsko, 1995, 103 min
Álex de la IglesiaObsah
Tři hrdinové - kněz, který se po 25 letech odvrátil od křesťanské víry, satanista prodávající doom metalové desky a moderátor ve středních letech, jenž uvádí úspěšnou show o věštění budoucnosti - se spojí a společně bojují proti Ďáblu. Cesta samozřejmě není krátká ani jednoduchá. (Schobul)
Matty
Satanistická komedie, která se tvrdě naváží do všelijakých kazatelů (aneb nebýt náboženství, nebude ďábla). Sice pracuje s nemnoha postavami, nápady a prostředími, ale zásluhou hudby a našeho tušení, co velkého by mohlo přijít dokáže působit epicky (digitálních rohatců nás režisér stejně mohl ušetřit). Zábavnost filmu je vážně sestupná, ale pachuť z poslední čtvrtiny přebíjí úžasné momenty typu „potetovaný satanista s brokovnicí přichází do štědrovečerní pohody vnést trochu bordelu“. Stačí si vzpomenout a zvrhlý úsměv je zpět. Od Iglesii chci určitě vidět víc filmů. 80%(14.4.2010)
Renton
Scénář: Jorge Guerricaechevarría, Álex de la Iglesia .. Doufám, že shniješ v pekle, řekne kněz potřebnému při posledním pomazání, aneb úvodní nekorektní zábava, která má svou pestrost. Celkově to téma je superově pojaté, ale jde to pozvolna z kopce a ke konci vyznívá celkem do ztracena. 65%.(12.12.2010)
║Rozpočet $1,5milióna║Tržby USA $15,324║Tržby Celosvetovo $4,435,000║(16.7.2010)
DaViD´82
Den Bestie nepostrádá nosný nápad, originální námět ani výtečné momenty. To co postrádá je tempo v několika scénách a především více využitý potenciál. Z tak výborného nápadu se prostě dalo vytřískat mnohem více. Ovšem i tak vznikl výtečný snímek, z kterého takřka v každém momentu ční o kolik mohl být lepší.(23.7.2007)
J*A*S*M
Zas až taková pecka to bohužel neni. Smích se dostavuje velmi zřídka, většinu stopáže film působí jen trochu úsměvně, závěrečná část humor dokonce úplně postrádá. Chtělo to mnohem víc tlačit na pilu, protože v tomto podání zůstal nápad trestuhodně nevyužit. Tak nějak mi to prostě nesedlo, tenhle typ komedií mi není příliš blízký. Horror movie of the year(10.7.2009)
obitus
Prijemna a vubec ne nevkusna komedie o prichodu Satana pusobi v zaplave radobyvtipnych filmu z Ameriky jako zazrak. Knez snazici se maximalne hresit, sverazny vztah matky a syna a vyprava pro pannenskou krev - to jsou pasaze, ktere se mi vryly do pameti opravdu hluboko. A samozrejme to nejlepsi: milacek davu Jose Maria a jeho bohorovny pristup k zivotu. Skoda jen ze ke konci se humor vytraci a film zacina byt trochu tezkopadny. I tak jde ale o jednu z nejlepsich horrorovych komedii vubec.(8.10.2004)
Shit
Čekal jsem opravdu výbornou satanistickou hororovou záležitost, ale ono tomu tak bohužel neni a je to myslim docela škoda, podle mě tomu znatelně chybí nějaký opravdu správný satanistický scény, i pořádná hudba a nějakých černohumorných pasáží jsem si taky moc nevšim, lépe řečeno jsem se prakticky nezasmál, ovšem kupodivu i tak je to skvělý, jelikož příběh je velice zajímavě a netradičně odvyprávěnej a pojatej a to hledání a čekání na samotnýho vládce pekel je ve filmu tak dobře navozený, že se to nakonec přenese i na diváka a o to víc je konec trochu zklamání, i když je velice dobře vymyšlenej(3.9.2008)
Mr.Apache
Šílená trojice - zbožný kněz, hromotlucký metalista a moderátor televizní show o nadpřirozenu - v boji proti samotnému vládci pekel. Tenhle svižný mix satanského horroru a hořké tragikomedie se prostě musí vidět!(9.10.2006)
Morien
Ach, kluci-trio jsou pusinky, ale občas to přece jen nefunguje přesně tak, jak bych si představovala. Většina těch opravdu vtipných věcí je taková nenápadná a nenucená, čímž se jenom stupňuje míra, jakou mě baví. Závěr ovšem to tempo opravdu ztrácí a nejsem si jista, jakýže to mesidž jsme měli pocítit, když kněz odhrne krabice a spatří to, co celou dobu hledal a chtěl zničit.(21.10.2011)
A_FISH
Álex Angulo v roli otce Angela, který se rozhodne zachránit svět před příchodem Satana je prostě rozkošný ... aby se Pánu pekel zalíbil a ten mu uvěřil začne páchat všemožné hříchy...(22.1.2007)
Bloody13
Bravo, Španělé mi opět vytřeli zrak a zamávali bránicí! Tenhle snímek je naprosto skvělou ukázkou toho, jak skloubit satanistický horor s černou komedií a nevyznít přitom trapně. Dvě hlavní postavy (kněz Angelo, který jde po stopách brzy narozeného Antikrista, a dobrotivý metalista Jose, jenž má občas problémy se sebekontrolou) jsem si zamiloval ihned, k těm dalším jsem si úspěšně hledal cestu. Některé momenty jsou nezapomenutelné (matička s brokovnicí odhodlaná chránit rodinu), ale v poslední třetině se humor zcela vytrácí a nabírá spíše vážnějších tónů. Proč ne, vždyť příchod satanova syna není prdel. I přesto je Day of the Beast jednou z nejlepších a nejoriginálnějších hororových komedií.(23.9.2011)
Chrustyn
Ze začátku zábavné ale později nudné. Nejvíce mě pobavil kněz, který na začátku filmu dělá cokoliv aby zhřešil ale film prostě ke konci ztrácí dech.(29.1.2008)
Nick Tow
Vtipná a dobre nakrútená paródia na satanské horrory. Všetci traja protagonisti /blasfemický kňaz, vypatlaný predavač z metalového obchodu a televízny "veštec"/ sú skvelí a aj ďalšie, vedľajšie postavičky /zamĺknutý exhibicionistický dedo z "pošahanej" metalistovej rodiny/ zapadajú do bizarnej mozaiky dokonale. Ale ako hovorí Obitus, škoda, že v druhej polovici film stráca nielen humor, ale najmä nadhľad. Napriek tomu ide o nadpriemernú záležitosť a jednu z najlepších horrorových paródií vôbec.(29.11.2006)
matestlust
Velice povedená zábavná komedie s horororvými prvky o tom,jak kněz hledá satana.Za pomoci prodejce metalové muziky a televizního showmana se vydávají najít místo zrození ďábla.Kněz,který udajně podepsal duši peklu se snaží co nejvíce hřešit...Tahle vážně pěkně dementní trojka vás zaručeně pobaví po celou dobu.V záplavu sračkoidních pokusů o mix komedie a hororu je tohle jedna z těch náplastí na bolístku.(27.7.2009)
Pishin
Skvelééééééé!!!! 80%(9.12.2010)
Toj
Roztomilá šílenost, která osciluje místy mezi genialitou a trapností.. Trochu mi to připomělo film "ruka zabiják"(15.4.2010)
Koly
Teda tak perfektně udělaného vládce pekel jsem ještě neviděl. Takhle nějak si představuju Satana. Film kombinující atmosféru OMENu a ROSEMARY'S BABY dejme tomu třeba s vtipností ARMY OF DARKNESS (i když to přirovnání není nejlepší). Tohle jsem teda fakt ještě neviděl. Myslím to v tom nejlepším slova smyslu.(18.7.2006)
Morloth
První plovina (ta delší:) byla velmi povedená, sršely z ní nápady a i tempo celkem šlapalo. V druhé půli přichází repetice fórů i postupů. Ztrácí se jak tempo, tak i nadhled a film najednou přepíná na vážnější notu. Problém pro mne jako diváka byl podobný jako u Mužů co zírají na kozy. Ve chvíli, kdy člověk ztratil nejistotu, zda to, po čem hlavní hrdinové pasou, je skutenčné či jen chyméra v jejich hlavách, v tu chvíli přišel film o kouzlo.(5.6.2010)
Rosalinda
Hned na začátku mne zaujala hudba. Hodně mne zaujala. Celkově vynikající „španělská ujetost“ , při které jsem se náramně bavila. Atmosféra super, super, super, ale v poslední třetině film začíná uvadat a konec… ten mne tak trochu zklamal. Trochu? Docela dost! Nicméně kvůli totálně šílenému, občas až zvráceně roztomilému knězi a jeho dvěma povedeným kumpánům, slušné dávce skvělých momentů a dosti ujetému humoru, který mne baví, se ráda na film znovu podívám.(20.6.2011)
Tomes83
I když nemám horor/komedie nikterak v oblibě a už vůbec ne satanistické komedie, tak musím říci, že metalový tlouštík mě zde pobavil až až! I samotný obřad vyvolávání ďábla pomocí LSD, metal hudby... Scéna, kdy potom tlouštík tvrdí, že je anděl a umí létat, zatímco ho další dvě hlavní postavy drží za ruce byla vysoce humorná! I jeho doprovod "kněze" který nás zavedl i na samotný koncert Satannicy:-) Škoda, že se objevili i hluchá místa, například ve studiu moderátora, jinak to mohl být vážně drsný nářez!!! Konec, se pak nepovedl už vůbec!(22.1.2011)