Ďáblův generál
Drama / Válečný
Západní Německo, 1955, 115 min
Helmut KäutnerHrají:
Curd JürgensObsah
Německý herec Curd Jürgens exceluje v roli generála Luftwaffe, vojáka tělem i duší, proslulého svou profesionální zdatností, ale také lehkovážností a bonvivánstvím. Harry Harras je zpočátku oddaným služebníkem Hitlerova fašistického Německa. Případné pochybnosti rozptyluje tím, že jedná důsledně apoliticky a tím pádem podle svého přesvědčení nenese odpovědnost za teror prováděný stávajícím režimem. Nesmyslnost války ho však nakonec donutí sundat klapky z očí a přiklonit se k druhé straně tábora. Generálova přeměna vyvrcholí hrdinským činem, neboť, jak říká jedna z postav ve filmu, kdo nedělá nic, je spoluviník. (oficiální text distributora)
Exkvizitor
Ďáblův generál vypráví příběh podobný Mannově/Szabóově Mefistovi: Je o generálu Luftwaffe Harry Harrasovi (skvělý Curd Jürgens), vojákovi tělem i duší, proslulém svou profesionální zdatností, ale také lehkovážností a bonvivánstvím. Harras se domnívá, že zůstane-li důsledně apolitickým (přátelům na večírcích neustále s ironií sobě vlastní zdůrazňuje, že není členem strany), nenese odpovědnost za teror prováděný stávajícím režimem, protože jenom dělá svoji práci - to, co umí a vždycky uměl nejlépe. Vývoj situace v průběhu filmu (někdo sabotuje letadla jeho jednotky, Německo vyhlášuje Americe válku, umírají židovští známí, pohrává si s ním gestapo...) však Harrase donutí, aby si sundal klapky z očí a odhodlal se k činu - neboť, jak mu řekne přítel v jedné ze závěrečných scén filmu: Kdo nedělá nic, je spoluviník. - Přestože film obsahuje mnoho vydařených dialogů a monologů (např. Harrasův proslov o tom, jak se nově hláskuje VLAST: V jako věšení, L jako lidový soud, A jako Auschwitz, S jako strach, T jako teror) a je obdařen působivými hereckými výkony, selhává jeho dějová linie a dramaturgie z důvodů naprosté přeplácanosti vedlejšími motivy, ději a postavami, v nichž se film utápí. Také režie je dle mého názoru v rámci Käutnerovy filmografie pouze průměrnou. Rozhodně však stojí za vidění!(3.9.2007)
Orlau32
Německý film z r. 1955, proto je černobílý. Ukazuje nám, že důstojník Wehrmachtu nebyl vždy totéž jako "černé můry" Gestapa, které hlídaly a šikanovaly i vlastní lidi. Herec CURD JÜRGENS zde v roli generála Harrase přímo exceluje (já jsem ho vždy viděla spíše v rolích "klidnějšího ražení". ) Není to doslova válečný film s bitvami, ale ukazuje zákulisí vysokých vojenských hodnostářů, jejich strach, faleš, ale též nenávist k režimu a samotnému Hitlerovi. Bohužel přišli na to pozdě - až po Stalingradu v r.1943.(8.8.2009)
Pořez
Kvalita filmu i hereckých výkonů je poplatná době vzniku. Film ukazuje proces "vystřízlivění", kterému zcela jistě docházelo v německé armádě i společnosti. To je konfrontováno s "tvrdým jádrem" fanatiků, kteří si nic takového nepřipouštěli a podobné nálady tvrdě odmítali a také trestali. Ps: Obal klamě tělem, žádnou akci nečekejte ;-)(12.9.2010)
scaletom
Celkem pěkně udělané - pochopitelně - optikou dneška laciné triky, trochu kostrbatý scénář,.. okaté poválečné pózy, nicméně v jádru poutavý příběh o vnitřní bitce , na jejímž konci nutně musí přijít zásadní rozhodnutí. Rád si jej někdy pustím znovu(27.9.2009)
| Na DVD od: | 30.03.2009 Řitka video |
|---|---|