foto

Curd Jürgens

  • nar. 13.12.1915
    Mnichov, Bavorsko, Německá říše
  • zem. 18.6.1982 (66 let)
    Vídeň, Rakousko

Biografie

Motto: Vyplatí se dát letům více života, než-li životu více let.

Curd Jürgens, občanským jménem Curd Gustav Andreas Gottlieb Franz Jürgens byl německo-rakouský divadelní a filmový herec, známý z mnoha mezinárodních filmů. Bývá některými prameny označován za německo-francouzkého herce. Po matce Marii-Albertine Noir, narozené v Évian-les-Bains byl francouzského původu a v dvojzyčném prostředí vyrůstal. Jeho otec, hamburský obchodník Kurt Jürgens měl pro změnu dánské předky. Narodil se v mnichovské čtvrti Solln. Ve svých pamětech „ ... und kein bißchen weise ", uvádí, že vyrůstal ve východoberlínském okrese Neu-Westend.

Po škole pracoval jako novinář pro 8-Uhr-Abendblatt a současně se vzdělával v herectví. V roce 1935 hrál v drážďanském Metropolitním divadle a poprvé si zahrál ve filmu KÖNIGSWALZER. Sezónu 1936 až 1937 odehrál v berlínském divadle na Kurfürstendammu.

Ve filmu dostával stále významnější role. Jestliže ve svém pátém filmu ZU NEUEN UFERN (1937) s tehdejší hvězdou Zarah Leander, hrál malou roli třetího přítele Bobbyho Wellse a byl v titulkách uváděn jako osmnáctý, pak o dva roky později v SALONWAGEN E 417 hrál prince Heinricha Karla a uváděn byl jako třetí. Od roku 1938 působil ve vídeňském Národním divadle. V roce 1944 byl po dokončení filmu WIENER MÄDELN německými úřady zadržen a převezen do koncentračního tábora. Později se mu podařilo utéci.

Po válce byl krátký čas intedantem městského divadla ve Straubingu a působil v pařížském divadle Hébertot. Bylo to období, kdy hledal svůj umělecký výraz, herecký rukopis a sám sebe. V poválečném období psal scénáře a pokoušel se o režii - bezúspěšně. V roce 1946 žil ve Vídni společně se svou tehdejší snoubenkou, herečkou Judith Holzmeisterovou. Z právního hlediska byl německý bezdomovec, bez občanství a bez pasu. Rakouské občanství získal po jediném telefonátu tehdejšího ředitele Burgtheateru, který se osobně znal s premiérem Leopoldem Figlem. V pozadí stála jiná rakouská herečka. Něšlo ale o milostný trojúhelník. Burgtheater měl nasmlované turné ve Švýcarsku a jeho hvězda Käthe Dorschová chtěla hrát s Curdem Jürgensem. Na mezinárodní scénu prorazil filmem DES TEUFELS GENERAL z roku 1955, kde ztvárnil hlavní roli generála Harrase. Dobové recenze uváděly, že hrál na samotné špici hereckého umění.

Jeho soukromí a životní styl se dal ohodnotit větou: "Může se zříci všeho, kromě luxusu." Jürgens vlastnil luxusní byt na pařížské Champs-Elysées, v roce 1963 bydlel v Zurychu, kde si pořídil také "pár domů k bydlení". Další byt s personálem vlastnil na Františkánském náměstí ve Vídni, v jihofrancouzkém městě Saint-Jean-Cap-Ferrat, později v Saint-Paul-de-Vence, švýcarském Gstaadu, bavorském Neuhausu, na Bahamách nebo v Enzesfeld-Lindabrunnu, ležícího nedaleko Vídně. K jeho vozovému parku patřil Steyr-Puch Haflinger (..to mám na hraní..), Bentley (..na chlubení.. ), dva Mercedesy (..potřebuji něco na normální ježdění..), Austin (..na nákupy..), Porsche (..je to správný vůz na sportovní jízdu..), Landrover (..pro hosty..), Rolls-Royce (..jako důkaz svých příjmů, cenu nikdy nezapomenu..) Legendární jsou jeho nespočetné večírky, ať už jako hostitele, nebo hosta. Když jej na jednom z večírků opět dostihli novináři, postěžoval si hostitelům: ".. teď si na mne zasedl Bůh a vyslal své anděly.. ". Na otázku: "Věříte na modlitbu denně?", odpověděl: "Věřím na jednu láhev whisky denně!" Tiskem byl označen za nejznámějšího alkoholika a na výtky novinářů odpovídal: "Raději budu veřejně známým pijanem, než anonymním alkoholikem." Roku 1967 si jeho potíže se srdcem vynutili operační zákrok, přesto se nijak nešetřil a nadále zůstal u svého životního stylu - dobrého jídla, pití a kouření. Paradoxně si v roce 1981 v TV filmu COLLIN zahrál východoněmeckého spisovatele který, protože nikdy nenapsal pravdu, onemocní stejnou chorobou. Byl to jeho předposlední film, rok poté učinkoval v SMILEY'S PEOPLE. Nicméně nelze zapomenout, že na rozdíl od jeho eskapád s novináři na něj kritika pěla chvály.

V letech 1973 až 1977 hrál na Salzburgských slavnostech hlavní roli ve hře Jedermann. (Divadelní hra o umírání bohatého muže od Huga von Hofmannsthala. Premiéru měla 1. října 1911 v berlínském cirkuse Schumann v režii Maxe Reinhardta.) Partnerkou mu byla neméně známá Senta Bergerová a kritiky byl ohodnocen jako nejlepší Jedermann, kterého kdy Salzburg spatřil. Německý Bild uspořádal roku 2005 žebříček mužů s největším sex-appelem, ve kterém Curd Jürgens obsadil druhé místo. Herec měřil téměř dva metry a protože kostýmy ještě více zvýrazňovaly jeho mohutnou postavu, obdržel od Brigitte Bardot přezdívku "Normanská skříň". Spekulovalo se o jeho milostných aférách, mj. i s Romy Schneider.

Byl pětkrát ženatý. Poprvé s Lulu Baslerovou (1938), druhý sňatek uzavřel s Judith Holzmeisterovou (1947), třetí partnerkou byla Eva Bartoková (1955), následovala Simone Bicheronová (1958) a nakonec se oženil roku 1978 s fotografkou Margie Schmitzovou. Se sebeironií a nadhledem začal psát své memoáry pod pracovním názvem: "Já, normanská skříň, kolos na hliněných nohou...", nakonec zůstal u názvu „ ... und kein bißchen weise".

Curd Jürgens natočil 165 filmů. Čeští diváci jej znají z bondovky ŠPION, KTERÝ MNE MILOVAL, kde hrál Stromberga. V roce 1976 byl jmenován profesorem rakouské Akademie umění. V roce 1981 obdržel Záslužný kříž polkové republiky Německo a Zlatý filmový pás za celoživotní dílo, o rok později Zlatou kameru. Zemřel ve vídeňské nemocnici Rudolfstiftung na selhání organismu. Jeho role advokáta Legraina v TEHERAN 43 musela být pro německý trh nadabována. Jeden z nekrologů zněl: "Zemřel herec Curd Jürgens, který hrál Curda Jürgense." Pohřeb se konal na vídeňském centrálním hřbitově 22. června a herec se stal jediným civilistou, kterému na pohřbu vzdalo poctu rakouské vojenské letectvo. Šlo o večerní obřad, který začínal ve 21 hodin. U hrobu se kromě vdovy a Curdových starších sester shromáždilo 3 000 hostů. Jeho hrob č. 54 najdete ve skupině 32C.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2011 Jedermann Remixed (TV film) - a.z.
1981 Collin (TV film)
Spánek smrti
Teherán 43
1980 Warum die UFOs unseren Salat klauen
1979 Berggasse 19 (TV film)
Goldengirl
Huba toho druhého
Válečný kříž
1978 Krásný gigolo, ubohý gigolo
Missile X - Geheimauftrag Neutronenbombe
Tatort - rot.. rot.. tot (TV film)
1977 Agent, který mne miloval
Foire, La (TV film)
1976 Ab morgen sind wir reich und ehrlich
Auch Mimosen wollen blühen
Povero Cristo
1975 Cagliostro
Folies bourgeoises
Gelbe Nachtigall, Die
Zweite Frühling, Der
1974 Flocons rouges, Les (TV film)
Galileo
Radiografia di una Svastika
Soft Beds, Hard Battles
1973 3. November 1973 (TV film)
Profession: Aventuriers
The Vault of Horror
1972 Willi Tobler und der Untergang der 6. Flotte (TV film)
À la guerre comme à la guerre
1971 Fieras sin jaula
Kill!
Koncert pro Satana
Käpt'n Rauhbein aus St. Pauli
Mikuláš a Alexandra
1970 Cannabis
Das Stundenhotel von St. Pauli
Der Pfarrer von St. Pauli
Hello-Goodbye
Millionen nach Maß (TV film)
Ohrfeigen
The Invincible Six
1969 Auf der Reeperbahn nachts um halb eins
Bitva na Neretvě
Bitva o Británii
The Assassination Bureau
Ti, kteří jdou k čertu
1968 Artisté pod kopulí cirkusu
Der Arzt von St. Pauli
Tajný agent na Blízkém východě
1967 A zítra potáhnete do pekla
Lhář a jeptiška
The Karate Killers
1966 Das Geheimnis der gelben Mönche
Der Kongreß amüsiert sich
Der schwarze Freitag (TV film)
L'espion
Zahradník z Argenteuil
Zwei Girls vom roten Stern
1965 DM-Killer
Das Liebeskarussell
Lord Jim
1964 Begegnung in Salzburg
Parias de la gloire, Les
Psyche '59
1963 Château en Suède
Hide and Seek
Of Love and Desire
Zázračná záchrana bílých hřebců
Žebrácká opera
1962 Don giovanni della Costa Azzurra, I
Il disordine
Nejdelší den
1961 Bankraub in der Rue Latour
Vítězství Michaila Strogova
1960 Gustav Adolfs Page
Schachnovelle
Wernher von Braun
1959 Ferry to Hong Kong
Káťa
The Blue Angel
Vent se lève, Le
1958 Der Schinderhannes
Me and the Colonel
Tamango
The Inn of the Sixth Happiness
This Happy Feeling
1957 Hořké vítězství
Nepřítel pod hladinou
Oeil pour oeil
Ohne dich wird es Nacht
Špioni
1956 ...a Bůh stvořil ženu
Die goldene Brücke
Londra chiama Polo Nord
Michal Strogov
Teufel in Seide
1955 Die Ratten
Du bist die Richtige
Du mein stilles Tal
Hrdinové jsou unavení
Liebe ohne Illusion
Ďáblův generál
1954 Das Bekenntnis der Ina Kahr
Gefangene der Liebe
Meines Vaters Pferde, 1. Teil: Lena und Nicoline
Orient Express
Rummelplatz der Liebe
Žena dneška
1953 Alles für Papa
Letzte Walzer, Der
Man nennt es Liebe
Musik bei Nacht
Praterherzen
1952 1. April 2000
Du bist die Rose vom Wörthersee
Dům života
Knall und Fall als Hochstapler
1951 Gangsterpremiere
Geheimnis einer Ehe
Lächeln in Sturm, Ein
Schweigende Mund, Der
1950 Eine seltene Geliebte
Gute Nacht, Mary - Die gestörte Hochzeitsnacht
Küssen ist keine Sünd
Prämien auf den Tod
Schuß durchs Fenster, Der
1949 An klingenden Ufern
Das Kuckucksei
Hexen
Lambert fühlt sich bedroht
Wiener Mädeln
1948 Das singende Haus
Der Engel mit der Posaune
Der himmlische Walzer
Hin und her
The Mozart Story
Verlorenes Rennen
1944 Ein Blick zurück
Eine kleine Sommermelodie
1943 Ein glücklicher Mensch
Ženy nejsou andělé
1942 Mozart
Stimme des Herzens
1940 Herz ohne Heimat
Opereta
Weltrekord im Seitensprung
1939 Salonwagen E 417
1938 Děvče ze včerejší noci
1937 K novým břehům
Liebe kann lügen
Tango Notturno
1936 Familienparade
Neznámá
1935 Královský valčík

TV seriály

1982 Smiley's People (TV seriál)
1974 Fall of Eagles (TV seriál)
1973 Occupation (TV seriál)
1972 Midi Trente (TV seriál)
1971 Vico-Torriani-Show, Die (TV seriál)
1968 Babeck (TV seriál)
1963 Curd Jürgens erzählt ... (TV seriál)
1960 Bon soir, Kathrin! (TV seriál)

Dokumentární

2009 Pád Berlínské zdi (TV film) - a.z.
2007 True Bond (TV film)
2005 Zweite Republik - Eine unglaubliche Geschichte, Die (TV seriál) - a.z.
1997 Legenden (TV seriál)
1979 Making of 'Golden Girl', The (TV film)
1975 Lunga strada senza polvere, La
Musée imaginaire de Curd Jürgens, Le (TV film)
1965 Verifica incerta - Disperse Exclamatory Phase - a.z.
1962 Lykke og krone
1956 Cinépanorama (TV seriál)
1953 Das Künstlerporträt (TV seriál)
1948 Leckerbissen

Režijní filmografie

Host

TV pořady

2007 Willkommen Österreich (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1968 Der verflixte Monat (TV pořad)
Treffpunkt Airport (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1964 Goldene Schuß, Der (TV pořad)
Vergißmeinnicht (TV pořad)
1961 Musik aus Studio B (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky