Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Itálie roku 1600. Michelangelo Merisi – známý spíš jako Caravaggio – je geniální umělec, který se odmítá podřídit přísným pravidlům Tridentského koncilu, upravujícího zobrazování sakrálních námětů. Když se papež Pavel V. dozví, že Caravaggio používá pro své sakrální obrazy jako modely prostitutky, zloděje a tuláky, pověří tajného vatikánského agenta, aby provedl důkladné šetření. Agent má rozhodnout, zda bude malíři udělena milost, o kterou požádal, když byl odsouzen k trestu smrti za to, že zabil v souboji jednoho ze svých soků v lásce. „Stín“ začíná v utajení vyšetřovat malíře, který svým životem i uměním fascinuje, zneklidňuje, rozvrací... a má v rukou nad osudem génia absolutní moc. Michele Placido – scenárista, režisér i herec tohoto filmu – přichází po padesáti letech kariéry a čtyřech letech práce na tomto projektu se svým čtrnáctým režijním filmem. Film zobrazuje složitý a dobrodružný život Michelangela Merisiho alias Caravaggia a odhaluje jeho složité vnitřní rozpory a hluboká temná muka. Vzpurný a nepokojný, zbožný a pobuřující, nezávislý a společenské hranice překračující Caravaggio, jak ho Placido zobrazuje, je prokletý umělec s absolutním talentem, ale především rocková hvězda v době, kdy ještě žádné nebyly, rebel bez příčiny, který musí čelit znepokojivým důsledkům svého bezohledného života – se všemi svými ženami a vnitřními démony –, v němž vedle sebe stojí genialita a nezkrotnost. Placido nám tak Caravaggia představuje jako nadčasovou postavu, naprosto fascinující a univerzální ikonu. (Film Europe)

(více)

Videa (10)

Trailer 4

Recenze (23)

Othello 

všechny recenze uživatele

Už nekonečný výčet produkčních společností, partnerů a sponzorů v úvodu napovídal, že s touhle zapomenutou adaptací druhého Assassin's Creeda (ve které papežský zmocněnec zpomaleně kráčí obrazárnou a do toho hraje něco jak od Massive Attack) bylo hodně práce, než ji nakonec přešili na Caravaggiův životopis. Výsledek částěčně upomíná deklamativní dokudramata a jindy zas ambiciozní historické horory ze 70. let, ve kterých vidíte, jak schopnosti jedné části filmařského týmu (obvykle maskérů) vyvažují naprosto neadekvátní výsledky práce týmu jiného (obvykle herců). Tady sice vypadá dost věrohodně, kdež někdo praští někoho kládou přes ksicht, ale když se má vyjádřit vzpomínka hraběnky Colonnské na inpulzivního malíře, tak se to holt musí udělat skrze scénu, ve které se sedmdesátiletá (příšerně předabovaná btw) Isabelle Huppert orgasmicky kroutí v posteli, přejíždí si rukama po těle a vrací se jí flashbacky, jak byla prcána před krbem. Jo, je to docela zábava, nebudu lhát, ale jinak, ačkoli jsem ten film neviděl, tak takhle přesně si myslím, že vypadá Jakubiskova Bathory. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Caravaggio je rozhodne pozoruhodná a zaujímavá postava dejín umenia. Muž, ktorý sa vzoprel cirkevnému diktátu, a išiel si autonómne svoju ideu a štýl. Trochu škoda, že tento film začína až v Caravaggiovej dospelosti. Mohlo tu byť aspoň načrtnuté jeho detstvo a dospievanie - tento kontext by možno ozrejmil aj jeho mentalitu a poňatie života. Každopádne, film bol spracovaný veľmi kvalitne - od výbornej výpravy (tie scenérie a kostýmy stáli naozaj za to), cez pôsobivú kameru, až po scenár, ktorý reflektoval nielen povrchné dejiny umenia, ale aj kompletné pozadie rebela so štetcom v ruke menom Michelangelo Merisi. Aká škoda, že sa dožil len 38 rokov a umrel v prístave Porto Ercole ako taký prašivý pes :( ()

Reklama

shade000 

všechny recenze uživatele

Caravaggiove obrazy sú známe po celom svete a úprimne celkom som sa hanbil, ako som vedel o tomto geniálnom umelcovi málo. Klobúk dole pred Talianmi, že si takto vedia pripomenúť jedného zo svojich najlepších aj keď možno jemne kontroverzných umelcov. Klobúk dole, ďakujem za úžasnú dávku histórie a nestarnúcu Isabelle Huppert... ()

arinečka 

všechny recenze uživatele

Začátek jsem kvuli unave a gintoniku trochu prospala Škoda Jo,tak trochu patos. Dialogy pronášené jak film o Šebestiánovi u Trošky. Patrně jsem byla trochu rozmrzelá. Krásný Stín. Opravdu. Bože, kdo to je? A obraz filmu vypadal,jak kdyby tohle točil zmrtvýchvstalý Caravaggio. Jsem natvrdlá nebo tam režisérovi trochu prosvítalo srovnání Michela a Ježíše?  A Jidáš byl markýzin synek. Režisér hraje kardinála.  Taky tam hrála Isabelle Huppert To je taky plus See it or not Who cares ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Opulentní vizuál výborně vyjadřující atmosféru Caravaggiových obrazů. Intenzívní život plný intenzívních vášní, přičemž jen tak jakoby bokem vystřihl malíř fascinující obrazy.  Caravaggio vskutku nežil ctnostným životem, na druhé straně, jeho schopnost vidět v tvářích chudých a prostitutek postavy svatých byla nekompromisní. Moc dobře věděl, co je psáno v Písmu a ve svých obrazech to vyjádřil. Místy lehce nepřehledné vyprávění, každopádně fajn vhled do této osobnosti. ()

Galerie (37)

Související novinky

XI. ročník MittelCinemaFest

XI. ročník MittelCinemaFest

01.12.2023

V Praze se opět zvedá opona MittelCinemaFestu, středoevropského festivalu současné italské kinematografie, který se v České republice koná již pojedenácté a jehož projekce probíhají od 30. listopadu… (více)

Reklama

Reklama