Reklama

Reklama

C. G. Jung - Povedený kacíř

Česko / Slovensko / Švýcarsko, 2020, 80 min

Obsahy(1)

Carl Gustav Jung byl jednou z nejvýznamějších osobností psychologie, společně se svým souputníkem Sigmundem Freudem. Jejich cesty se po letech spolupráce rozdělily, neboť Jung tíhnul k pochopení lidské psychiky spíše skrze sny, mytologii, náboženství a umění než přes lidskou sexualitu, kterou vyzdvihoval právě Freud. Dokumentárním snímkem natočeným ve Švýcarsku, Jungově domovině, provází Pjér la Šé´z, spisovatel a psycholog inspirovaný Jungovým odkazem, který se snaží ukázat v plné šíři možnost, kterou nabízí jeho učení pro dnešní uspěchanou a vykořeněnou dobu, návrat k přírodě a to, jak by se mohl stát pomyslným mostem k budoucnosti. (ČSFD)

(více)

Recenze (7)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dokument ne tolik o Jungovi - a pokud ano, pak by se to mohlo jmenovat "Jung pro začátečníky" - jako o způsobu jeho přijímání v určitých soudobých vrstvách, které se ho snaží použít jako vědeckou záštitu pro novopohanské kulty (šamanství apod.) ()

sator 

všechny recenze uživatele

„Duše má, kde jsi? Slyšíš mne? Mluvím, volám tě – jsi tu? Já jsem se vrátil, jsem zase tady – setřásl jsem ze svých nohou prach všech zemí a přišel jsem za tebou. Jsem u tebe. Po dlouhých letech dlouhého putování jsem přišel zase k tobě. Mám ti vyprávět, co všechno jsem viděl, prožil a vpil do sebe? Nebo nechceš slyšet nic o všem tom hluku a rozruchu světa? Ale jedno musíš vědět: Jednu věc jsem se naučil, že totiž musíme žít tento život. Tento život je cesta, ta dávno již hledaná cesta k tomu, co je neuchopitelné a co nazýváme božským. Není jiné cesty. Všechny ostatní cesty jsou scestí. Já jsem našel tu pravou cestu. Zavedla mne k tobě, k mé duši. Vracím se, vyžíhán a očištěn. Znáš mne ještě? Odloučení trvalo tak dlouho! Všechno se tak změnilo. A jak že jsem tě nalezl? Podivná byla moje cesta! Jakými slovy ti vylíčit, po jak spletitých stezkách mne k tobě vedla dobrá hvězda? Podej mi ruku, má skoro zapomenutá duše. Jaká hřejivá radost, zase se s tebou vidět, ty dávno popřená duše. Život mne k tobě znovu přivedl. Budeme děkovat životu, že jsem žil, za všechny krásné a za všechny truchlivé hodiny, za každou radost a za každou bolest. Duše má, s tebou ať má cesta pokračuje. S tebou chci putovat a stoupat ke své osamělosti.“ ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Více se dozvídám o Petru Knotkovi než o samotném Jungovi. Amatérismus štábu, který pro svůj hurá výlet nedokáže předem domluvit povolení, dokresluje celé to šamanovo jurtové žvanění. ()

JB2203 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, pro koho byl tento dokument (?) vlastně určen. Ti obeznámení s Pjérovými přednáškami se zde nedověděli vůbec nic nového. A ti, kteří C.G.Junga nijak blíže neznají, si mohli vytvořit tak akorát představu nějakého podivínského somnambulního mystika, jenž si doma na zahradě plácá hrady z písku. O Jungově životě takřka nic, o jeho díle, myšlenkách či vlastnímu přínosu psychologii 20. století taky nic. Třetinu stopáže sledujeme jakýsi efemérní dialog dvou sluníčkářů, třetinu stopáže cestopisné záběry z okolí Bodamského jezera a ve zbývajícím čase pak mírně infantilní animované sekvence zoufale podtrhující celkový amatérismus a technické tápání sledovaného dílka. Paradoxně nejpřínosnější na celém dokumentu byly prostřihy na dobové interview s Jungem, které si ovšem možno vyhledat a pustit na internetu. Chápu, že natočit nějaký smysluplný filmový materiál o tak složité a mnohavrstevné osobnosti, jakou byl C.G.Jung, představuje nelehkou tvůrčí výzvu, a že obzvláště v naší dokumentaristice zeje v tomto směru vůči potenciálním divákům propast prázdnoty, ale po projekci tohoto dokumentu mám dojem, že jsme se dočkaly vskutku danajského daru. Obávám se totiž, aby již tak zčásti mlžný až pokřivený obraz Jungovy osobnosti nebyl v očích divácké veřejnosti pokřiven ještě o nějaký ten úhel nepochopení víc. Shodou okolností jsem asi před týdnem viděl na ČT2 pořad o Janu Keferovi a musím s lítostí podotknout, že v tomto případě jsem se na prostoru poloviční stopáže dověděl o podobně vrstevnaté osobnosti několikanásobně víc informací, než v případě Pjérova dokumentu. Tři hvězdy dávám za téma a za odvahu se do jeho zpracování pustit. PS: nejvíc mě asi irituje zavádějící název dokumentu, taktéž závěrečný popěvek a indiánské péro (ještě že jej nezabodli v animovaných sekvencích Jungovi do hlavy). Howgh. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Takova povedena cesta po stopach (tech na ktere si sahnete i na ty co ne) CGJ aneb ochutnavka CGJ pro zacatecniky. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Takmer hodina a pol tliachania v jurte, záberov z Knotkovho výletu do Švajcu a niekoľkých animácií. Animácie pôsobia divne a k amatérizmu celého "dokumentu" prispieva aj fakt, že Knotek a spol. si pri natáčaní nielenže nevybavili potrebné povolenia (zrejme žiadne) ale navyše nikto z jeho skupinky ani nevedel poriadne anglicky, nemecky už pravdepodobne vôbec. Človeku, ktorý Junga pozná, táto vec nedá nič nové a toho, kto o ňom nič nevie, utvrdí  v tom, že to bol ezo podivín. Škoda Chrza na niečo takéto. Jednu hviezdu za Chrza a krásne zábery švajčiarskej prírody. ()

elEStet 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabé... Dookola opakované veci Pjéra o Jungovi. Zo života Junga vlastne vôbec nič, čo by nebolo notoricky známe, dokonca ani nie tie notorické veci. Spravodajsky vlastne NULA. Výpravou očividne dokonca odfláknuté. Proste si Knotek urobil výlet do švajcu nič nepripravil, nezorganizoval, tak ich aj odvšadiaľ ajtak vyhodili a pohupovanie na gumenom nafukovacom člne pred Bollingenskou vežou a nejaké to animácie pre ktoré to trvalo vyrobiť rok to proste už nezachránia... Ja niečo takéto urobiť tak to radšej ani nevypustím, lebo je to fakt oničom. Veľké očakávanie, tajnostkárstvo a následne aj veľké sklamanie :( Čo ma zaujalo je Vladimír Chrz‬, ten by možno vedel lepšie rozprávať o veciach... Pozerali by ste dokument z ktorého vlastne nič z miesta neuvidíte, iba strom, lúku, park pred domom, čudne vrávorajúceho Knoteka ktorému sa šľapky zarezávajú medzi prsty a gumený čln? To musí byť človek iný Knotekov fanatik aby toto prijal... Taká ČT2 by si takýto paškvil teda nedovolila vyrobiť ako to mohol údajný Jungián, to nechápem. Tak možno preto tam vsunul tú preudovíziu že ho vlastne Jung nechcel... ()

Reklama

Reklama