Reklama

Reklama

Pád letu A800

  • Česko Černá skříňka (více)
Trailer 1

Mathieu Vasseur je pracovníkem Úřadu pro vyšetřování leteckých nehod, označovaný jako (BEA). Jeho manželka Noémie také pracuje v letectví, v komisi pro udělování centrifikací novým strojům. Jednoho dne dojde k letecké katastrofě, kdy spadne letadlo European Airlines Atrian-800 a zahyne všech 300 cestujících a 16 členů posádky. Šlo o let z Dubaje do Paříže a stroj se zřítil za krásného denního počasí v Savojských Alpách. Příčiny katastrofy nejsou známy a BEA pečlivě analyzuje černé skříňky letounu ve svých prostorách na letišti Le Bourget. Mathieu je nejprve z vyšetřování odstaven svým přímým nadřízeným Victorem Pollockem, který si nepřeje, aby se toho účastnil, ale když se Pollock ztratí a je dokonce hledán policií, je osloven přímo šéfem celé BEA Reniérem, aby se do vyšetřování pustil. Poslech hlasového záznamníku z kokpitu (CVR) - který zaznamenává rádiovou komunikaci, hlasy a okolní hluk v kokpitu  - ho nejprve vede k závěru, že do kabiny vstoupil islámský terorista a ten způsobit pád letadla. Tento závěr ho ale neuspokojuje, má pochyby a určité zvukové detaily ho vedou k podrobnému hledání jiné příčiny nehody. Jeho žena Noémie zatím opouští státní instituci a nastupuje přímo k výrobci letadel do Atrianu. Je to pro ní významný kariérní postup. Mathieu začíná s hypotézou o technickém selhání automatického pilota MND. Také se sám vydává do Pollockova domu na venkově, aby zjistil, zda jeho šéf na něco nepřišel. Také se snaží kontaktovat pilota, který měl s MND nedobré zkušenosti. Ten mu sice naznačí, že projekt stroje A800 byl uspěchán a jeho schválení nebylo zrovna čisté, ale pak se s ním odmítá setkat a vůbec komunikovat. Dostává se do slepé uličky. Před vyšetřováním ho varuje i jeho přítel ze studií, nyní majitel firmy Pegas Security, která zabezpečuje software pro letecké stroje, Xavier Renaud. Mathieu se však nenechá odradit, zvláště poté, co zjistí, že je sledován černým Mercedesem. Potřebuje zkontrolovat MND, jenže aby tuto operaci šéf posvětil, chce pádné důkazy... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (102)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Nic, z čeho bych si vyloženě sednul na prdel. Natočeno je to ale perfektně, o tom žádná, dobře zahrané, zajímavé téma. Nenudilo to a napětí fungovalo, ale pokud nebude moje budoucí žena odbornicí přes letecké havárie či minimálně letuškou, film už po druhé vidět nechci :o) (97. hodnocení, 12. komentář) ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Ešte mám čerstvo v pamäti nedávny dokument o Boeingu, kde sa tiež vedenie leteckej spoločnosti ukázalo v celej svojej nemorálnej chamtivej arogantnej "kráse", takže vyslovene sa tento nenápadny francúzsky triller trafil tématicky presne do nálady a pridalo to taký povedomý pocit a šmrnc autentičnosti k už tak celkom presvedčivému filmu. Ten sluch hlavnému hrdinovi by mohli síce zavídieť asi aj policajné psy, ale inak výsledok vyznieva uveriteľne a inteligentne. Tipujem, že nepotrvá dlho a máme tu zbytočný doslovný americký remake po vzoru The Guilty. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Wow. Jsem ohromen a tleskám před tím, s jakou věcí Francie přišla. Letadlo s 300 pasažéry havaruje za záhadných podmínek a pracovník analýzy černých skříněk a současně vystudovaný akustik se chopí práce, ale po chvíli zjišťuje, že pád letadla nemusí být tak jasný, jak důkazy naznačují. Film má naprosto výbornou kameru, hlavního herce a hlavně originální nápad, který jsme ještě nikdy neviděli a inovace z filmu doslova sálá. První hodina je kvalitní rozjezd, ale tam, kde ve druhé části většina filmů ztrácí na tempu a začíná nudit, Pád letu A800 naopak přidává a jede naplno až do konce. Funguje napětí, sountrack, který jej skvěle zvýrazňuje, a hlavně potěší záběry za oponu leteckého průmyslu, kde nám tvůrci ukážou proces schvalování bezpečnosti letadel, testování na simulátorech po haváriích, koncepty a "unboxing" černých skříněk a celkově všechno okolo, za což jsem strašně rád, protože film o podobném tématu jsme zatím nedostali. Jak se film chýlí ke konci, dostáváme i hlavního padoucha, celkové rozuzlení i finální přesahovou pointu, která je už jen třešničkou na celém dortu. Jsem nadšený a tohle je po dlouhé době zážitek, u kterého jsem se ani chvilku nenudil - a to je na 129 minutách co říct. ()

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Výborný film, po kterém mám chuť už nikdy nevlézt do letadla. Tvůrcům se povedla úžasná věc - dokázali udělat dvouhodinový příběh, ve kterém se nevyskytuje jediná přestřelka, pěstní souboj ani žádný podobný kaskadérský kousek (s jednou malinkatou výjimkou v podobě krátké automobilové honičky), o jednom zapáleném leteckém technikovi a jedné zvukové analýze tak, že jsem se ani sekundu nenudila a film má po celou dobu přesně to správné tempo a gradaci. Naprosto nutně potřebuji více takovýchto vymakaných a chytrých thrillerů a méně těch, které jsou jenom o pistolkách, rvačkách a poskakování po budovách. Tohle bylo naprosté blaho. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rysí sluch a krysí puch. Po Vlčím volání další francouzský specialista na akustiku, co hravě pozná, jestli měl druhý pilot ke snídani fazole. Tentokrát se jedná o zaměstnance úřadu, který má zachránit lidské životy tím, že se nebudou opakovat chyby. Jenže znáte to, některé koberce jsou k létaní a jiné zase slouží k překrytí zametených nečistot.. Expertizami přecpaný technothriller, který ztrácí vztlak opakováním vzorců a žánrovou čitelností. Předposledním koncem s převzetím kontroly motor zabral, ale pak do něj zbytečně vlétl opeřenec na křídlech zadostiučinění.. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (6)

  • Režisér a spoluscenárista Yann Gozlan je zanieteným fanúšikom civilného letectva a už dlho chcel o ňom nakrútiť film: „Tento priestor je v mojich očiach ohromne filmový, s kolosálnymi finančnými investíciami, kde sa o hlavu trú rozdielne záujmy (výrobcovia lietadiel, letecké spoločnosti, piloti...). To sa mi zdalo ako originálne a vzrušujúce prostredie pre film.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama