Reklama

Reklama

Ukradené srdce

(TV film)
Dokumentární / Historický / Krátkometrážní
Česko, 2016, 26 min

Režie:

Petr Rousek

Hrají:

Miroslav Táborský (průvodce)

Obsahy(1)

Historický příběh z Velkých Losin, který byl prologem k čarodějnickým procesům... Přibližuje divákovi málo známé okamžiky z temných kapitol historie Šumperska a Velkolosinska. Za podklad k jeho zpracování posloužily události z druhé poloviny 17. století, kdy ve své poslední vůli vyslovila žerotínská šlechtična Alžběta Juliána, manželka Přemka III. ze Žerotína přání, aby její srdce bylo po smrti uloženo v šumperském klášterním kostele u ostatků jejího zesnulého syna. Příběh popisuje nejen osud šlechtičny, ale také vykonání její závěti. Srdce sice bylo z těla ženy vyjmuto a uloženo do stříbrné schránky, ale na místo určení nebylo doručeno, zůstalo na zámku. Po smrti Přemka III. přišla na zámek jeho sestra Andělína Sibyla, hraběnka z Galle, která našla schránku prázdnou. Rozhodla se věc vyšetřit. A právě zde se rozehrává příběh ukradeného srdce, které posloužilo vrchnosti ke zřízení vyšetřovacího tribunálu a k následnému rozpoutání čarodějnických procesů. Dokument se natáčel v interiérech a exteriérech zámku ve Velkých Losinách a v Geschaderově domě v Šumperku. Průvodcem příběhu je filmový a divadelní herec, dabér Miroslav Táborský. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

angel74 

všechny recenze uživatele

Tento zajímavý příběh z pochmurného období v dějinách Šumperska a Velkolosinska má nádech vzrušujícího tajemna, ale bohužel je poněkud suchopárně zdokumentovaný. Dané téma by určitě šlo zpracovat poutavější formou. (60%) ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Táborský spolu s průvodcem na zámku příběh sugestivně rozehrává. A závěrem přichází na zámek neblaze proslulý vyšetřovatel Boblig. ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama