Reklama

Reklama

Zakázaný Bůh


Věří tak, jak mu věří strana (E10)

(epizoda)
Česko, 2021, 26 min

Režie:

Jan Rendl

Obsahy(1)

Za normalizace vzniká kolaborantská organizace kněží s názvem Pacem in terris. Její představitel Josef Vrana se má stát biskupem... Kolaborující Mírové hnutí katolického duchovenstva bylo v době uvolnění na konci šedesátých let rychle přeměněno v Dílo koncilové obnovy a ztratilo svůj politický vliv. S nástupem normalizace vznikla potřeba režimu mít opět organizaci duchovních kolaborujících s režimem. Tentokrát byl k jejímu pojmenování zneužit název encykliky papeže Jana XXIII. „Pacem in terris“, česky „Mír na zemi“. Cílem této organizace s oficiálním názvem Sdružení katolických duchovních Pacem in terris bylo jednak vzbudit dojem, že režim dává katolické církvi prostor a svobodu, jednak jejím prostřednictvím šířit prorežimní názory mezi věřícími. V roce 1971 se stal předsedou české části Pacem in terris katolický kněz Josef Vrana. Díky kompromisu mezi Vatikánem a Československem se stal v roce 1973 biskupem a apoštolským administrátorem olomoucké diecéze. Sám Vrana byl spolupracovníkem StB a básník Ivan Martin Jirous o něm napsal: „V bělostné říze biskup Vrana věří tak, jak mu věří strana. Než trochu je mi s podivem, že při mši svaté místo křížem nežehná srpem a kladivem.“ Činnost Pacem in terris oslabil razantní postup papeže Jana Pavla II. zvoleného v roce 1978 a zejména pak dokument Quidam episcopi vydaný roku 1982, který zakazoval kněžím být členy politických sdružení podobného typu. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delší době epizoda, která měla hlavu a patu, jasně bylo vysvětleno o co šlo, jak to probíhalo a jak to dopadlo. Snad seriál naskočil na původní úroveň a doufám, že ji už udrží. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně díl, jehož archiv mi aspoň trochu něco říká, protože se setkáme s Janem Pavlem II. a jeho návštěvou na Svatém Kopečku, kde jsem sám v patnácti letech byl. Ale to bylo jen na chvilku, většinu času se věnujeme organizaci Pacem in terris, která sdružovala duchovní poplatné době a režimu. Výborné komentáře přidají historikové Jaroslav Šebek a Jiří Hanuš. Poučný díl. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V Obsahu je CHYBA : MHKD = Mírové hnutí katolic.duchovenstva(vedené J.Plojharem-viz díl Tovarišč pop) se po nátlaku nekolaborující většiny kněží SAMO ROZPUSTILO v létě 1968. A Dílo koncilové obnovy(DKO) založili a vedli lidé, kteří naopak požadovali po Dubčekově reformním vedení větší míru náboženské svobody. Tehdy se také mohli vrátit do svých diecézí biskupové. Litoměřický biskup Štěpán Trochta(pozdější kardinál), českobudějovic.biskup Hlouch a brněnský biskup Karel Skoupý (královéhradec.biskup M.Pícha a olomoucký arcibiskup Matocha byli po smrti). ()

Reklama

Reklama