foto

papež Jan Pavel II.

  • nar. 18.5.1920
    Wadowice, Malopolskie, Polsko
  • zem. 2.4.2005 (84 let)
    Vatikán

Biografie

Blahoslavený Jan Pavel II. (lat. Ioannes Paulus, it. Giovanni Paolo, vlastním jménem Karol Józef Wojtyła se narodil jako druhý syn a nejmladší ze tří dětí armádního důstojníka Karola Wojtyły a jeho ženy Emilie. Otec byl etnický Polák, matka měla litevský původ. 20. června 1920 byl pokřtěn ve wadowické bazilice Obětování Nejsvětější Panny Marie.
 
Wojtyłovi žili skromně. Jediným zdrojem obživy byla mzda otce. Ten pracoval jako úředník a před vznikem Polska byl důstojníkem rakousko-uherské armády. Matka pracovala jako švadlena. V dětství Karolovi říkali nejčastěji Lolek. Byl chlapec velmi talentovaný a sportovně založený. Hrál fotbal, jezdil na lyžích. 1930 byl Karol přijat na gymnázium ve Wadowicích. S učením neměl žádné problémy a podle jeho katechetů se už tehdy vyznačoval hlubokou vírou. Na gymnáziu se začal zajímat o divadlo – vystupoval v představeních divadelního kroužku.
 
Po ukončení gymnázia s nejlepšími známkami zahájil studium polonistiky na Filozofické fakultě Jagellonské univerzity v Krakově. V té době se s otcem do Krakova přestěhovali. Válka však Karolovi znemožnila dále studovat, a tak po smrti otce nastoupil do zaměstnání v chemických závodech. Tady se spojil s podzemní organizací Unia, která byla svázána s katolickým prostředím a mimo jiné se snažila chránit ohrožené židy.
 
V roce 1943 se rozhodl studovat teologii a vstoupil do tajného Metropolitního duchovního semináře v Krakově a začal také podzemní studia na Teologické fakultě Jagellonské univerzity. Na kněze byl vysvěcen roku 1946, 1958 byl jmenován a vysvěcen pomocným krakovským biskupem. Za čtyři roky se stal kapitulním vikářem krakovské arcidiecéze, 1963 byl jmenován krakovským arcibiskupem, 1967 jej Pavel VI. jmenoval kardinálem a 16. října 1978 byl zvolen 264. papežem.
 
Hrál významnou roli ve světové politice. Nesporný je jeho podíl na rozpadu komunistických režimů ve střední a východní Evropě (byl blízko polskému dělnickému hnutí Solidarita) a na zlepšení vztahů katolické církve s ostatními církvemi. Během svého pontifikátu navštívil 129 zemí, více než kterýkoliv papež před ním. Hodně podporoval mariánskou úctu a zdůrazňoval povolání ke svatosti. Svatořečil a blahořečil více lidí, než všichni jeho předchůdci dohromady. Ve svých katechezích a encyklice Evangelium vitae jednoznačně potvrdil tradiční církevní postoj k morální nepřípustnosti interrupce, antikoncepce a euthanasie.

Roman "kikulin" Porteš

Herecká filmografie

Filmy

2011 Joschka und Herr Fischer - a.z.
2009 Popiełuszko. Wolność jest w nas
2008 Banal
2007 Democrazy
2005 Karol (TV film)
Kriminální román
2002 Zločin pátera Amara
1998 Armageddon
1996 Spiklenci slasti
1992 Zjevení ve Fatimě
1986 Lulú de noche
1984 El balcón abierto
1983 Credo (TV film)
1982 Douce enquête sur la violence

TV seriály

2012 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Annonce (S04E11) - a.z.
Praha plná trabantů (S04E06) - a.z.
2009 Pohřešovaní (TV seriál)
2001 Cuéntame (TV seriál)
2000 The Vicar of Dibley (TV seriál) - a.z.
Summer (S03E04) - a.z.
1998 Hermanas (TV seriál)
1993 Inside the Vatican (TV seriál)
1990 Den gode, den onde og den virk'li sjove (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2016 Alžběta II. - 90 let v 90 minutách (TV film) - a.z.
Osvobození kontinentu: Jan Pavel II. a pád komunismu - a.z.
2015 Apartament
Atentát na papeže (TV film) - a.z.
2014 Jan Paweł II - Santo Subito. Świadectwa świętości
2013 Ján Pavol II priateľ Slovákov (TV film) - a.z.
2012 B. B. King
Pokoj 237
2011 Jan Pavel II. - hledal jsem vás
Michel Petrucciani! (TV film)
Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
2010 Kolaborovali s nacisty (TV seriál) - a.z.
Le Vrai pouvoir du Vatican (TV film) - a.z.
Mutter Teresa: Heilige der Dunkelheit (TV film) - a.z.
Odkaz Jána Pavla II. Slovensku (TV film) - a.z.
2009 50 años de (TV seriál)
2008 Proboha!
2007 Mladý Jan Pavel II.: Setkání s ďáblem (TV film)
2005 Harlem Globetrotters - tým, který změnil svět (TV film) - a.z.
Kordavision
Svatý otec - jak jsme ho znali (TV film) - a.z.
2004 Európából Európába - a.z.
2003 In Search of the Holy Grail (TV film)
Příběh pop music a politiky (TV seriál)
2002 I Love the '80s (TV seriál)
Naqoyqatsi
The Adventure of English (TV seriál)
2001 Secret KGB Paranormal Files, The (TV film)
1998 Příběhy zbraní (TV seriál)
Studená válka (TV seriál)
Vatikan - Die Macht der Päpste (TV seriál)
1997 Příběh pana Beana (TV film)
1996 Works, The (TV seriál)
1992 Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství
1989 Clive James' Postcard from... (TV seriál)
1988 Powaqqatsi - a.z.
1987 Biography (TV seriál)
1982 Musique au poing
1979 Kruunaus (TV film)
1977 Everyman (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1997 Brat naszego Boga - divadelní hra
1991 Az Aranyműves boltja (TV film) - divadelní hra
1988 Klenotníkův obchod - divadelní hra

Host

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2003 Unsere Besten (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad)