Reklama

Reklama

Summer of Soul (... aneb Když se revoluce nesměla vysílat)

(festivalový název)
  • USA Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1969 se nekonal jen Woodstock. V newyorském parku Mount Morris po šest týdnů pulsoval Harlem Cultural Festival, který se stal velkolepým setkáním afroamerických muzikantů a jejich početného publika. Záznamy přibližují, jak intenzivně tu tehdy vystoupili Stevie Wonder, Mahalia Jackson, Nina Simone, The 5th Dimension, The Staple Singers, Sly and the Family Stone a mnozí další. Přesto byl festival ve své době pokládán za cosi obskurního a menšinového. Film muzikanta Ahmira Questlova Thompsona, oceněný velkou cenou poroty na Sundance 2021, zkoumá, čím to – a dává prostor výbušně energické hudbě. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (8)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Všetka úcta k umeniu, ale mňa tieto africké ziapoty nie vždy bavia. Niektoré pesničky fakt ujdú. Ale keď príde nejaká speváčka a začne tam ťahavým hlasom hulákať sťaby v kostolnom zbore a tak si vychutnáva svoj vlastný hlas, že natiahne pesničku aj na 10 minút, tak to už fakt nie je zábava. V istých momentoch som mal veľké podozrenie na nadmernú konzumáciu psychotropných látok. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Hudba dokonalá; niektoré tie vystúpenia Niny Simone, Sly & The Family Stone, alebo Mahalie Jackson (“Precious Lord Take My Hand”), patria medzi to úplne najlepšie, čo sa v histórii zrodilo, ťažko preto vymýšlať superlatívy. Dokument klasický, časom repetitívny, ku koncu únavný. ()

Reklama

elanius 

všechny recenze uživatele

(42/2022) / Keďže mám rád letné hudobné festivaly, fakt som si tento footage z Harlemského "woodstocku" užil. Tie hudobné čísla by v pohode obstáli aj dnes, šla z toho úžasná energia. Inak je celkom vhodne, bez tlačenia na pílu, zasadený celý zväčša hudobný dokument do dobových reálií konca "civil rights movementu". Veľký favorit na Oscara v kategórií feature dokument. (7/10) ()

movie 

všechny recenze uživatele

Několik týdnů trvající kulturní událost Harlem Cultural Festival byl bezpochyb pro mnohé formativní událost. Její dokumentární zpracování je ovšem trochu zavádějící. Jednak už svým podtitulem, vyňatým z písně Gil Scott-Herona “Revolution Will Not Be Televised”. Nejenže Scott-Heron na festivalu nehrál, ke všemu to ale to na celou událost vrhá trochu podivný stín jakési události v opresi a nucené obskuritě, což určitě není pravda. Tvůrci zde často opakují informaci, že festival proběhl ve stejnou dobu jako Woodstock (a jen cca o 100 mil dále), ale z pohledu historie se mu nedostává adekvátní pozornosti (důsledně natočený filmový materiál zachycující festival ležel 50. let kdesi ve sklepě). Události samotné určitě nemůžu upřít zásadní vliv, který měl pro afro-americkou komunitu nejen v Harlemu. Dokument samotný ji chce ale trochu přifukovat, zbytečně se srovnává s Woodstockem (je to asi jako kdyby někdo měl potřebu poměřovat “Hvězdné Války” a “Turecké Hvězdné Války”, samozřejmě, že “Turecké Hvězdné Války” jsou nejlepší film na světě, ale …) a zároveň ji nedokáže kvalitně vsadit do dobového politického kontextu (a pokud ano, tak to udělá spíš vágně, jako třeba v případě komparace důležitosti festivalu s přistáním na Měsíci atd.), i když se o to sem tam snaží. Často se ale rozptýli množstvím mluvících resp. “vzpomínajících” hlav, které prokládá záběry z koncertů, které jsou bez diskuze vynikající a fajnšmekři jistě ocení line up (Mahalia Jackson, BB King, Max Roach, Nina Simone, Sly atd.). Opatrné doporučení pro fanoušky žánru, celkové pocity mám spíš vlažnější. Questlove si pro svůj debut ukousl celkem velké sousto a sežvýkal ho celkem narychlo. ()

Galerie (23)

Související novinky

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

19.12.2021

Jako každý rok, i letos si bývalý americký prezident a zároveň obří filmový fanoušek Barack Obama sedl, aby sestavil své oblíbené kulturní žebříčky. Vedle knížek tak došlo pochopitelně i na filmovou… (více)

Letošní Sundance festival zná vítěze

Letošní Sundance festival zná vítěze

03.02.2021

Včera večer proběhlo slavností předávání cen u příležitosti zakončení Filmového festivalu Sundance 2021. Jeden z nejprestižnějších světových festivalů ocenil významné tvůrce a jejich nové snímky v… (více)

Reklama

Reklama