Reklama

Reklama

Generálové


Kdo s koho (E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Zákopy plné bahna, vší a krys, nekonečné boje muže proti muži. Na bojištích Velké války získávali zkušenosti důstojníci, kteří se po roce 1918 podíleli na budování československé armády. Bojovali na obou stranách. V československé armádě tak vzniklo napětí mezi legionáři a těmi, kdo zůstali až do konce války v rakouských uniformách. Mladá republika se ale bez zkušených vojenských velitelů neobešla, ať už bojovali kdekoliv. Dramatické osudy Otakara Husáka, Radoly Gajdy a Aloise Podhajského v dokumentu režiséra Zdeňka Všelichy. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

funesfilm 

všechny recenze uživatele

Výborné obohatenie vedomostí o vzniku a pôsobení Československej armády. Potešením je sumár práce Milana Rastislava Štefánika pred vznikom republiky. Jeho podiel bol neskromne povedané najvýraznejší. Bez tohto generála, by spoločná republika vznikala pravdepodobne veľmi ťažko a vôbec, či by vznikla. Doposiaľ nevyjasnena smrť a život tohto generála, je však len malou časťou dokumentárneho seriálu. Púť generálov, akú sme doteraz obšírnejšie nepoznali. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Štefánik a Gajda. Jeden uznávaný, druhý zaznávaný. Konečne je tu ale dokument, ktorý sa aspoň trochu snaží o rehabilitáciu osobností minulej doby. Páči sa mi, že sa v Čechách pomaly hľadá cesta, ako sa vyrovnať aj s minulosťou a aj nevidieť všetko čiernobielo. U nás k tomu sme na míle vzdialení. ()

Reklama

The Graduate 

všechny recenze uživatele

Skvěle odvedená dokumentární práce podaná velmi poutavou a zajímavou formou. Velice oceňuji především to, že se tvůrci nebáli zcela „na rovinu“ popsat, jak macešsky se ke svým hrdinům (především ke generálu Gajdovi) zachovala První republika a tehdejší politici, které si dnes idealizujeme. Za mě tedy hodně poctivé dílo a už teď se těším na další epizody, doufám, že si nastavenou laťku udrží. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl dokumentární série ČT o generálech naší historie začíná prvními čtyřmi vojáky této hodnosti za první světové války, ale nejvíce prostoru a významu mají Milan Rastislav Štefánik a Radola Gajda. Hodně kvalitní, přehledné, poutavé, ale jestli mi něco bude znít v uších ještě, tak WTF postesk jednoho nad jazykovou zkouškou z češtiny, kde je po válce zkoušeli asi aby odpadli čistě německy mluvící a jedna z otázek byla, kolik psů měla babička z díla Boženy Němcové. Koukám, že už před sto lety šikanovali s touhle otázkou i generály. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Gajda je známý fašista, ale zároveň vlastenec. Hitler se na naše fašisty díval nedůvěřivě. Dokument je seznámení s jeho vojenským životopisem. Husáka a podhájského neznám. Štefánik je zde okrajově. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama