Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Western, ve kterém psanec (Jonathan Majors) zjistí, že jeho úhlavní nepřítel (Idris Elba) bude brzo venku z vězení, a tak dá znova dohromady svůj gang, aby se pomstil. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (159)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No sranda nastane teprve až Netflix natočí jak armády černochů na západní i východní forntě osvobozují Evropu od nacismu. Jelikož nejsem černoch nebudi ani plakat nad tím, že film mě jako bílýho diskriminuje, protože tam není žádný bílý hrdina, dokonce na protest nepůjdu ani pálit auta a krást v obchodech, prostě přijmám fakt že nám Netflix vidí všechno poněkud černě. Tak a teď už k samotnýmu westerníku, moc, moc se to snažilo být cool, přitom sestřihnout snímek o 20 minut, místo keců dát ještě nějaký vyhrocený momenty a měli bychom docela ňamku. Uznávám, že záporáci byli svině zákeřný, kterým jsem přal samotku s nepřetržitým proslovem  o svobodě v podaní imunologa, demokrata a emailofila Dana Landy. Ještě teda musím filmečku přiznat kvalitní hudbu. To že byl film barevnej je fajn, ale že by mě to zbouralo jako kolegu malarkey, to se říct teda nedá. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

blaxploitation western?Snaha přinést jiný pohled na mnohdy už tak pokřivený obraz divokého západu?Inu proč ne.Na Harder The Fall sem se celkem těšil od prvního poměrně povedeného traileru,bohužel realita přinesla spíš smíšené pocity.THTF se na jednu stranu sice snaží o originalitu,ovšem nakonec se stejně opírá a klasická westernová klišé a svým způsobem nic nového (krom moderního soundtracku) vlastně nepřináší.Navíc si film sám sobě podráží nohy přehnaně nataženou stopáží a to co mohlo/mělo být drsná stylovka se místy táhne jako med a to co sem si od toho sliboval film zvládá pouze v první cca půl hodině.Mnohdy je z toho navíc patrná extrémní snaha být něčím jako další Django,jenže Jeymes Samuel není Tarantino a Jonathan Majors není Jamie Foxx.Tomu by mohl konkurovat tak maximálně Idris Elba,jenže ten tu má zoufale málo prostoru a moc toho nestihne...60% ()

Reklama

majo0007 odpad!

všechny recenze uživatele

Wild Wild West made in Wakanda. Kto si libuje v negerských westernoch odporúčam radšej Peeblesovu (dnes už takmer 30ročnú) Posse, ktorá je 100x coolovejšia a zábavnejšia. P.S.: vo flme neuvidíte jedinú indiánsku postavu - o rolu nejakého lovca bizónov zrejme nemal záujem nikto z hipsterov z Bronxu... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po poměrně dlouhé době se objevil další ryze černošský western, který by se dal považovat za vzpomínku či návrat k blaxploitation filmům 70. let a zároveň považovat za výbornou poctu spaghetti westernům. A co si budeme povídat, režisér Jeymes Samuel, podílející se také na scénáři, produkci a soundtracku, svou konkurenčně ráznou tvůrčí rukou tímto uštědřuje úder Quentinovi Tarantinovi a jeho snímku „Nespoutaný Django“ (2012). Westernová zábava plná postřílených bezbranných obětí, v takovém úderném ražení, jaká tu skutečně deset let od uvedení Tarantinova Djanga nebyla. Klasický námět je samozřejmě o pomstě, ale samotný konec přes celou tu dějovou etudu je určitě nečekaný. Ano, to největší překvapení skutečně až na konec. Jak tvůrce filmu Jeymes Samuel uvedl, vytvořil pouhou vizi za pomoci skutečných postav, které dal jednoduše dohromady. Nakonec, proč ne. Nejde o historicky věrný příběh, ale jen o obyčejnou inspirativně spaghetti westernovou zábavu. A skutečně to funguje. Takzvaný černošský western vznikl třeba také v devadesátých letech pod názvem „Banda“ (1993) a za natáčením stál Mario Van Peebles, který se posadil na režisérskou stoličku a střihnul si také hlavní roli. I on celý koncept pojal netypicky jinak, než by kdo čekal. Prostě tomu dal moderní nadhled, takže náušnice u černošského cowboye není nic ojedinělého. A kdo má opravdu ohromnou pivku na netradiční westerny, může se dodělat tzv. mandžuským westernem, jako je třeba snímek „Hodný, zlý a ošklivý“ (2008). No nic. Za produkcí tohoto nového snímku nepřekvapujíc stojí Netflix, který tradičně jinak výborný film musel zprasit svým LGBT… kodexem. Takže je přítomna černošská nebinární postava, která nedělá nic jiného, než budí posměch. Vyhublý malý střízlík se ženským hlasem si hravě u vstupu do salónu poradí s každým hromotlukem, který na vyzvání neodloží zbraň. Proboha, proč takový komiksově superhrdinský marast? Protože nesmyslný propagandistický kodex? Tento skutek dokonale zprasil jinak výborný potenciál celého filmového projektu. BLM Lebensborn tu naopak vynechán je, a vlastně není divu, když už tu všichni černí jsou. Snímek má vybroušený a žánrově tarantinovsky brutálně krvavý akční pohled na věc a o hromadě vulgárních výrazech ani nemluvě, teda pokud se jedná o originál, takže se v tomto rozhodně jedná o žánrovou pecku, ale tu slátaninu s nebinárním cosi si skutečně mohli odpustit. Zbytečně to shazuje hodnocení. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Hádám, že v českých luzích a hájích půjdu maličko proti proudu, protože já jsem celkem mile překvapený. Z čistě historického hlediska se jedná o blbost, respektive pozor, ona to zas tak velká blbost nebyla, protože v 19. století prostě byla celočernošská města a byli i připálení kovbojové. Vzhledem k tomu, že se vše točí právě kolem těchto "ghett" a když se z nich vyjede, tak je všechno správné, bílé, rasistické, tak za mě v pořádku. Westerny jsou fajn záležitost a jsem moc rád, že jednou za čas nějaký vznikne. THTF se snaží jít vlastní cestou a přichází se zajímavými kombinacemi - nikdy bych si nepředstavil, že pravou westernovou přestřelku bude doplňovat diddleyty daddleyty místo motivů od Morriconeho, but Here I Come. Hlavně zpočátku jsem cítil inspiraci Djangem, což je za mě jeden z nejzábavnějších westernů vůbec, ale kvality jsou samozřejmě někde jinde. I přes to jde o dost slušný film, který má 2 zásadní nedostatky - vystřihl bych čtvrt hodinku "ničeho", nebo ji alespoň nahradil, protože když se něco dělo, příjemně jsem se bavil, ale zbytečné vaty tu bylo až moc a na více než 2 hodinách už je to znát... a druhým neduhem, který THTF má je budování vztahů diváka k postavám, protože vzhledem k tomu, jak se film s postavami nesere, tak mě emoce v nějaké větší míře minuly. Škoda, že 2 ze 3 pro mě nejzajímavějších a nejsympatičtějších postav, jsou záporáci (Cherokee Bill, Elba a dobrák Pickett). Spousta chytrých vtipných maličkostí jako třeba kontrast barevného a bílého města, hra s barvami a vizuálem celkově, hudba, spousta krve a výstřelů si na závěr zaslouží zmínku. Na červené vody hodnocení to nemá, ale kolem 60 % je adekvátnější, než momentálních 47, důvod však všichni známe :) Je to někde na pomezí 3 a 4, ale vzhledem k zde přítomným přimhouřím očko a přidám setinku procenta. ()

Galerie (268)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se v Santa Fe (Nové Mexiko, USA). (BMW12)
  • Název vlakové společnosti, která převáží uvězněného Rufuse Bucka (Idris Elba), je C.A. Boseman. Jde o poctu pro Chadwicka Bosemana, který zemřel v srpnu 2020. (gavosh)
  • Nat Love (Jonathan Majors) byl skutečným kovbojem na starém západě a dokonce napsal autobiografii nazvanou „The Life and Adventures of Nat Love: A True History of Slavery Days“, která vyšla v roce 1907. (gavosh)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama