Reklama

Reklama

Jan Koller: Příběh obyčejného kluka

  • Slovensko Jan Koller
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh Jana Kollera se řadí mezi světový unikát. Spousty prestižních zahraničních serverů se mu v minulosti věnovalo a shodli se na tom, že story “Českého Honzy“ je skutečnou pohádkou, která je asi už navždy nenapodobitelná. Sympatický obr totiž celé dětství, mládí a začátek plnoletosti nastupoval za amatérské kluby na vesnické úrovni. Nejčastěji pak za Smetanovu Lhotu v Jižních Čechách. Nikdo by si tenkrát ani v tom nejodvážnějším snu nedovedl asi představit, že z kluka, který dává góly ve vísce o 300 obyvatelích, bude jednou postrach všech fotbalových obran a brankářů.

Honza se shodou náhod dokázal dostat do rezervního mužstva tehdejší Sparty Praha, protože byl v Praze na brigádě a neměl kde trénovat. Přes rezervu se zanedlouho dokázal prokousat do kabiny prvního mužstva, kde se to jen hemžilo hvězdami a reprezentanty. Honza se dokázal prosadit do sestavy a vstřelit své první ligové góly. Bylo to něco neuvěřitelného. Když se mu angažmá ve Spartě přestávalo dařit, odešel do Belgického Lokerenu. I tam dokázal zlomit nepřízeň osudu a nakonec přestoupil do nejslavnějšího belgického a královského klubu Anderlecht Brusel. Zde vyhrál 2 tituly. Poté následovala Borussia Dortmund a titul v Bundeslize. Více než dvoumetrový obr se dokázal dostat až na vrchol. Střílel góly na mistrovství Evropy i světa a vyhrával tituly. Příběh Honzy Kollera není jen příběhem člověka, který to nevzdal i když mu nikdo nevěřil. Je to také příběh pro každého chlapce, který dnes hraje na vesnici fotbal. Příběh o tom, že pohádky se dějí a vždycky musí být motivace jít dál. (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (95)

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Když jsem uviděl během první třetiny filmu, kdy se odehrává drama ve Spartě a naopak docela schované, ovšem neopomenutelné angažmá v Belgii, ten styl jakým je dokument natočen, tak jsem si říkal, že tohle bude bomba - všechny ty highlighty ze starých i nových zápasů, včetně původního komentáře jsou naprosto parádní, to samé rozhovory s Honzovými bývalými spoluhráči a kamarády, to pak jen sestříháte a z pohledu režiséra to spolehlivě pracuje za Vás, jenže pak přišla vyloženě tvrdá facka na tvář všem filmovým kritikům, protože co možná funguje jako dokument na Voyu, tak jako celovečerní film do kina to z hlediska zpracování absolutně pohořelo. Sám Petr Větrovský potvrdil, že to má být právě celovečerní podívaná do kina, nad čímž se musím až pousmát, protože co dobře začalo, se později proměnilo v jednotvárnou až nezáživnou tvorbu, která vyvrcholila něčím, co jsem si snad ani nikdy nepředstavil, že uvidím dokonce i na české scéně, a to poslední čtvrthodinu, kam jako Petr Větrovský si stihnul dovolit vyslat podprahovku na Penny, bezcenné interview s Janem Krausem, u kterého člověk silně pociťuje, že slouží jen jako výplň zbytečně dlouhé stopáže a neopomenul ani během celého filmu nám servírovat Marka Ztraceného s jednou (a za mě otravnou) písní, která se do fotbalového dokumentu, ale opravdu nehodí. Z úcty ke krásné kariéře Jana Kollera a již výše zmiňovaným pozitivům tomu dám za tři, ale pro Petra Větrovského mám hvězdu jen jednu a vracím toho facana, protože takové zpracování je plivancem na téhle krásné kariéře našeho výjimečného fotbalisty. Čisté 3* ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Průměrný sportovní dokument, co se jich natočilo milion a ještě se jich milion natočí. Nadprůměrným to dělá osobnost Jana Kollera a jeho životního příběhu, kdy se z vysmívaného kluka odněkud z prdelákova stala fotbalová star a historicky nejlepší střelec naší reprezentace (a sotva ho kdy někdo překoná). Úsměvné bylo vykrucování Horsta Siegla a Petra Kouby, že oni s ním tenkrát v té Spartě vlastně nijak nevymrdali, takhle to prostě ve fotbalovým prostředí chodí (Koller musí cítit zadostiučinění jak kráva). Ten traktor, resp. tu stopětku si možná mohli odpustit, ale zas vidět dvoumetrovýho Honzu, jak se do toho sotva vmáčkl, bylo super. ()

Reklama

joshula 

všechny recenze uživatele

Zásadní zlom, jak se dostal do Sparty není ani zde tak zdaleka popsán, jak by si zasloužil a vlastně jen je letmo zmíněn. V neposlední řadě, je dokument dělaný tak, aby i z nepřátel byly přátelé a žádné špatné období nebo spory v jeho kariéře se ve filmy zbytečně neřeší. Jak už zde bylo několikrát zmíněné. Je to pohled na úspěšné časy českého fotbalu pohledem jedno z aktérů... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Příběh neobyčejný v tom, že se vyučil jako montér traktorů, začal makat v JZD, aby o pár měsíců později vytlačil ze sestavy fotbalové Sparty prominentního Horsta Siegla. Příběh ale jinak uchopený zcela obyčejně. A velmi repetetivně. Minimálně v tom, že neustále slyšíme, jak byl Dino skromný, jedinečný a bez hvězdných manýrů. Což je samozřejmě chvályhodné a ve Smetanově Lhotě jsou za to zajisté rádi. Ještě předtím, než čeští fotbalisté na mezinárodní úrovni děsili nejednoho soupeře, neodhadla Sparta potenciál tohohle dlouhána, kterého si vytáhla z divizního klubu (což je samo o sobě neuvěřitelné). A Janu Kollerovi se začalo dařit až v Belgii. Vynikl a do podvědomí českých fanoušků i odborníků se dostal hlavně právě díky reprezentaci. Jenda solidně zmapuje svoje klubová zastavení (Dortmund na něj nezapomněl), zajde nakoupit do Penny, občas se pokusí o vyvolání emocí (ale prostě to nikdy neuhodí), ale především nikdy nejde společně s tvůrci na dřeň, hlavně nikoho neurazit (zákulisí celého toho kolosu). Pořád je tam ale cítit jakási obyčejnost. V dobrém smyslu. Navíc si kdykoliv velmi rád připomenu památné EURO 2004… ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vždy bol môj favorit. A presne takto ako ho vykresľujú v tomto dokumente, presne takto som ho vždy vnímal. Ako veľkého Janka s veľkým srdcom, ktorý sa napriek neľahkému osudu predral až na samý vrchol. Často dojatý počas celého dokumentu s jasným odkazom: "prajem Ti všetko len to najlepšie Janko .." ()

Galerie (19)

Zajímavosti (7)

  • Během závěrečných titulků běží scény z natáčení. (griph)
  • Kollerov rozprávkový príbeh ako sa stal uznávaným svetovým futbalistom sa začal 1. januára 1993, keď sa rozdelilo Československo. V novom roku si šiel privyrobiť do Českej národnej banky triedením mincí. Tam ho oslovil pracovník banky či by nechcel skúsiť hrať za B-tím Sparty Praha. On sa šance chytil a ako dovtedy 19-ročný hráč len okresnej súťaže sa postupne vypracoval až na najlepšieho strelca českej reprezentácie. V 91 zápasoch za národný tím strelil 55 gólov. (Biopler)
  • Větrovský spomína, že počas covidovej pandémie v roku 2020 sa nemal ako stretnúť s Kollerom, keďže reštaurácie boli zatvorené. Preto si spolu kúpili izbu v hoteli, kde ho presvedčil, aby o ňom nakrútil film. (Biopler)

Reklama

Reklama