Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek vypráví o majoru kavalerie Bobu Parrishovi (Dale Robertson), který věří, že Indiáni mají stejná práva jako ostatní Američané. Ten se pokouší zabránit v nelítostném masakru generálu Custerovi (Douglas Kennedy), který se naopak svou nenávistí vůči Indiánům vůbec netají. Parrishovo úsilí je však marné a výsledkem je slavná bitva u Little Bighornu proti Siouxům. Major se navíc později dostává před válečný soud za zradu a je odsouzen k smrti. Náčelník Sedící býk (J. Carrol Naish) se ovšem rozhodne požádat samotného prezidenta, aby majorovi udělil milost. Ve filmu Sidneyho Salkowa ztvárnila hlavní ženskou úlohu Mary Murphy jakožto Parrishova snoubenka Kathy; oba herci se dva roky po dokončení filmu doopravdy vzali, nicméně jejich manželství nevydrželo ani rok. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Bynk

Bynk (hodnocení, recenze)

Thomash

To je síce pekné, bola to jeho oblúbená stratégia, ale pochybujem že by z 200 mužmi dokázal zajat tak velký tábor Siuxov, Arapahov a Čejenov, ved len bojovníkov tam mali 10 000.... 

Thomash

Thomash (hodnocení, recenze)

Ahoj, podle nejnovějších studií historiků o průběhu bitvy i L.B.H. se mohlo vše odehrát jinak. Kdyby se Custerovi podařilo přebrodit řeku dříve, zmocnil by se indiánských žen a dětí, které zůstaly ve vesnici (válečníci v ní nebyli). Asi by to takhle nedopadlo. Problém byl v tom, že nenašel brod a tak byl odříznut a vracející indiáni jej předběhli a rozprášili.Skalpvaný nebyl jediný muž, mjr. Keogh, který údajně padl jako poslední a indiáni věřili, že jej ochraňoval sám velký duch.

na příspěvěk reagoval Bynk

Reklama

Reklama