Reklama

Reklama

Zakázaný Bůh


Věří tak, jak mu věří strana (E10)

(epizoda)
Česko, 2021, 26 min

Režie:

Jan Rendl

Obsahy(1)

Za normalizace vzniká kolaborantská organizace kněží s názvem Pacem in terris. Její představitel Josef Vrana se má stát biskupem... Kolaborující Mírové hnutí katolického duchovenstva bylo v době uvolnění na konci šedesátých let rychle přeměněno v Dílo koncilové obnovy a ztratilo svůj politický vliv. S nástupem normalizace vznikla potřeba režimu mít opět organizaci duchovních kolaborujících s režimem. Tentokrát byl k jejímu pojmenování zneužit název encykliky papeže Jana XXIII. „Pacem in terris“, česky „Mír na zemi“. Cílem této organizace s oficiálním názvem Sdružení katolických duchovních Pacem in terris bylo jednak vzbudit dojem, že režim dává katolické církvi prostor a svobodu, jednak jejím prostřednictvím šířit prorežimní názory mezi věřícími. V roce 1971 se stal předsedou české části Pacem in terris katolický kněz Josef Vrana. Díky kompromisu mezi Vatikánem a Československem se stal v roce 1973 biskupem a apoštolským administrátorem olomoucké diecéze. Sám Vrana byl spolupracovníkem StB a básník Ivan Martin Jirous o něm napsal: „V bělostné říze biskup Vrana věří tak, jak mu věří strana. Než trochu je mi s podivem, že při mši svaté místo křížem nežehná srpem a kladivem.“ Činnost Pacem in terris oslabil razantní postup papeže Jana Pavla II. zvoleného v roce 1978 a zejména pak dokument Quidam episcopi vydaný roku 1982, který zakazoval kněžím být členy politických sdružení podobného typu. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V Obsahu je CHYBA : MHKD = Mírové hnutí katolic.duchovenstva(vedené J.Plojharem-viz díl Tovarišč pop) se po nátlaku nekolaborující většiny kněží SAMO ROZPUSTILO v létě 1968. A Dílo koncilové obnovy(DKO) založili a vedli lidé, kteří naopak požadovali po Dubčekově reformním vedení větší míru náboženské svobody. Tehdy se také mohli vrátit do svých diecézí biskupové. Litoměřický biskup Štěpán Trochta(pozdější kardinál), českobudějovic.biskup Hlouch a brněnský biskup Karel Skoupý (královéhradec.biskup M.Pícha a olomoucký arcibiskup Matocha byli po smrti). ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně díl, jehož archiv mi aspoň trochu něco říká, protože se setkáme s Janem Pavlem II. a jeho návštěvou na Svatém Kopečku, kde jsem sám v patnácti letech byl. Ale to bylo jen na chvilku, většinu času se věnujeme organizaci Pacem in terris, která sdružovala duchovní poplatné době a režimu. Výborné komentáře přidají historikové Jaroslav Šebek a Jiří Hanuš. Poučný díl. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delší době epizoda, která měla hlavu a patu, jasně bylo vysvětleno o co šlo, jak to probíhalo a jak to dopadlo. Snad seriál naskočil na původní úroveň a doufám, že ji už udrží. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama