Reklama

Reklama

D'Artagnanův skutečný příběh

(TV film)
  • Francie La Véritable Histoire de d'Artagnan (více)
Trailer
Francie, 2021, 90 min (Alternativní 52 min)

Režie:

Augustin Viatte

Scénář:

Augustin Viatte

Kamera:

Nicolas Le Gal

Hrají:

Benjamin Lavernhe (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Kdo by neznal švarného mušketýra Alexandra Dumase. Za legendárním hrdinou se však skrývá skutečný muž... Charles de Batz de Castelmore d’Artagnan, muž, jehož životní příběh byl mnohem zajímavější, než aby sloužil jako pouhá literární předloha. Během století sužovaného četnými konflikty se stal nepostradatelným mužem hodným důvěry samotného krále Ludvíka XIV. A jelikož jej dnes spíše neprávem vnímáme jen jako Dumasova hvězdného hrdinu, ponořilo se několik nadšených historiků do polozapomenutých archivních materiálů s cílem objevit a ukázat světu, kým byl čtvrtý mušketýr doopravdy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a obohacující, zpracované z různých historických úhlů: archivy, zbraně, bitvy. Nemuseli z toho ze začátku dělat takové tajemno, že dArtagnan skutečně žil není nijak šokující překvapení. Ale i přes toto zbytečné přibarvení dokument nabídl hodně informací nejenom o mušketýrovi, ale celkově i o době, v níž žil. A podali to velmi přístupnou formou. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Dobře uchopený dokument, kde se porovnával skutečnyl a fiktivní život mušketýra D’Artanana. Pro lidi, co neví o skutečném mušketýru, víc než skvělé vypralvění. Líbí se mi to porovnávání až do jeho smrti. Což kvituji, jelikož znám obdobné porovnávání, které končí slavným románem. Zde jsou zmiňovány i pozdější dobrodružství jako Tři mušketýři po 20 letech a mírný náznak Tři mušketýři ještě po 10 letech. Tj je tu porovnání se skutečnými událostmi Frondy a Mazarenem a pozdějši události mezi Fucatem a Colbertem. Trochu mi tu chyběli porovnávání idálostí s románem Vicomt de Bragalone. Ale asi tam moc velký přesah se skutečností nebyl. Bylo fajn to zmínění skutečných tří mušketýrů. Pro všechny fanoušky Dumase a jeho hrdinů povinnost. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto by povedal, že D´Artagnan skutočne žil? A vôbec nie až tak rozdielne, ako ho popísal Dumas. Veľmi zaujímavá sonda do doby kráľa Slnko, mušketierov, kardinálov Richelieu a Mazarina a hnutia Frondy. Historická doba, o ktorej by vedeli mimo Francúzska len historici. A vďaka jednému spisovateľovi ju pozná celý svet. ()

oashi 

všechny recenze uživatele

Zajímavý vhled do života skutečné postavy dějin: Věrný poskok absolutismu, služebník státu a vojenský vrahoun na špinavou politickou práci: "Kudy projde, rozsévá smrt." Ten rozpor, když bohatou manželku - zamilovanou přísavku - skrze rozkaz krále pošlete domů (Prý měl i děti.), abyste pak sám tři roky dělal žalářníka vysoce postavené osobě, asi falešně obviněné. Spousta dějinných souvislostí: Nižší šlechtic z chudého kraje. Služba kardinálovi Mazarinovi. Ochrana krále jako dítěte v době vzpoury: Frondy. Za to ho král jako chráněnce povyšoval. Druhá etapa mušketýrů byla ze dvou skupin: černí a šedí, podle barvy jejich koní. Soubojový (zakázaný) meč byl o 20 cm delší než běžný. Zato vláčet na koni k mušketě i podpěru... Jistě lahůdka. A nakonec smrt v 60ti letech věku při obléhání Maastrichtu, ve válce proti Holandsku, společně s Anglií. Přitom bez portrétu, bez přímých svědectví, jen jeden dva písemné dokumenty přímo o něm. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Určitě je dokument velmi zajímavý, protože nám předkládá k posouzení Dumasova hrdinu a reálný předobraz. Já osobně ani nevěděl, že skutečná postava žila a nejen D´Artagnan, ale i jeho přátelé. Také se zase o něco víc dozvíme o francouzské historii a dalších postavách ze slavného románu. Myslím, že na hodinku a půl solidní dokument, který nenudí a příjemně uplyne. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama