Reklama

Reklama

Delikatesa

  • Francie Délicieux (více)
Trailer 1
Francie / Belgie, 2021, 112 min (Alternativní 109 min)

Režie:

Éric Besnard

Hrají:

Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Guillaume de Tonquédec, Christian Bouillette, Lorenzo Lefèbvre, Marie-Julie Baup, Laurent Bateau (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Francúzsko, 1789. Prestíž šľachtického domu závisí predovšetkým od kvality ponúkaných jedál a v predvečer francúzskej revolúcie je gastronómia výsadou aristokracie. Jeden talentovaný kuchár sa však po tom, čo ho vojvoda de Chamfort prepustí zo svojich služieb, rozhodne situáciu zmeniť. Zrodí sa prvá francúzska reštaurácia, demokraticky prístupná všetkým gurmánom... (RTVS)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (34)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Filmy o varení mám rád - tie z prítomnosti, ale aj z minulosti (ako napr. tento). Atmosféra 18.storočia ma v tomto podaní veľmi bavila, len škoda, že dejovo to bolo také nevyvážené. Skvelý úvod aj záver, ale tá prostredná časť - tá až taká vydarená nebola, a miestami sa skutočne nič extra nedialo. Ale napriek tomu to rozhodne nebola žiadna nuda a príbeh o vzniku prvej verejnej gurmánskej reštaurácie ma bavil. Aj keď v podstate vznikla "z pomsty". 3* ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Krásný malý francouzský film o vaření a o lidech. Vůbec bych se to nebál nazvat Dobrým ročníkem místo vína o jídle z 18. století.  Překvapil mne silnější společensko-historický přesah než jsem čekal a vůbec ne tak na sílu jako z Hollywoodu.  Už dlouho jsem tu nebrečel, proč se takový film nenatočí u nás, tak tady to máme. Odehrává se to asi ve dvou kulisách, kterých je u nás v historickém provedení habaděj. Snad se jednou dočkám doby, kdy se v nich budou točit takovéto milé žánrovky, kde se nekozí Kerekes nebo tam není Langmaier někomu nevěrný. 8/10 ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný historizujúci film o počiatkoch francúzskej gastronómie postavenej na kuchárskom majstrovstve lákajúcom vyskúšať delikátne pokrmy ponúkané v reštauráciách, ktoré už nepatria len šľachte ale aj obyčajným ľuďom. Atmosféra vytvorená produkciou je ľahká a hoci sú problémy, s ktorými sa musí kuchár Manceron vyrovnať dostatočne dramatické, celkovú atmosféru to veľmi neovplyvní. Dôležité sú tu skôr vzťahy a tvorivá atmosféra medzi členmi Manceronovej domácnosti, hlavne Louise, v ktorej túžba pomstiť sa vojvodovi Chamfortovi nakoniec prerastie do lásky k Manceronovi a gastronómii vôbec. Ich herecké výkony sú pritom prirodzené a bez zbytočných gest. 65% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Určite lepšie ako buzeranti a iné kreatúry v Bez servítky. Pekné prostredie, super kostýmy a trocha ukážky toho, aké hovädá vládli za feudalizmu. A hoci sa naozaj zdá, že celý film je o gurmánoch a krásnych jedlách, je to presne opačne. Jedlo a varenie je tu len ukážkou toho, prečo spoločnosť potrebovala revolúciu. Práve to nespravodlivé zaobchádzanie s chudobnejšími ľuďmi ma riadne sralo a škoda, že nebolo ukázané viac, to by bolo možno aj za plnú paľbu. Takto ostávam v priemernom úsudku. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se na tuto trnitou cestu za historicky první michelinskou hvězdou těšil. Výsledný dojem ale za mými očekáváními výrazně zaostal. Tvůrci sice poukázali na vztah šlechty k poddaným, ale kromě toho vypadalo všechno ostatní jako naivní selanka. Život prostého člověka v předrevoluční Francii skýtal mnohem strašlivější obraz. Tam nešlo o to, že měli chudí lidé chleba jen tehdy, když ho ukradli, problém byl v tom, že ho neměli kde ukrást, a proto často spásali mech, kůru a kořínky. No, ale zase mohli jíst ty koláče, že ano? Což o to, zboží by bylo, ale aby se dostalo na místo určení, musel by za něj někdo zaplatit. A ať jsem Dumas, jak jsem Dumas, nevydumal jsem, kde bral hlavní hrdina na to své vyvařování prostředky (zvlášť, když k tomu všemu ještě vedl svůj sociální program). Tvůrci se ale v rámci zachování hybnosti svého projektu rozhodli ignorovat takové podružné detaily a pustili se do příběhu restauratéra- průkopníka a skutečného otce- zakladatele reklamního průmyslu, který se neváhal postavit vrchnosti a položil tak základy Velké francouzské revoluce. Nemuselo to být špatné, ale tato forma byla poněkud chabá. / Poučení: Řekni to bramborou. 2*+ ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo predovšetkým v okolí Paríža a v departmente Cantal. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama