Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zlín metropolí filmu pro děti a mládež

Zlín metropolí filmu pro děti a mládež

28.05.2015

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně letos slaví jubilejních 55 let. Na Kudlově, na kopci nad Zlínem, se filmy natáčí již od léta 1936, zatímco dole ve městě se už od roku 1961 koná přehlídka filmů pro malé a mladé diváky. Oslavy letošního půlkulatého výročí budou velkorysé, bohatě je koncipovaný filmový i doprovodný program.

 

Filmový program nabídne divákům více než 350 snímků ze zhruba 50 zemí, většina filmů přitom bude v České republice uvedena vůbec poprvé. Zahajovacím filmem Zlín Film Festivalu pro dětské diváky bude distribuční předpremiéra příběhu vycházejícího z klasické pohádky Boženy Němcové Sedmero krkavců. Zahajovacím filmem pro dospělé bude premiéra českého celovečerního animovaného filmu Malá z rybárny režiséra a výtvarníka Jana Baleje. Festivalové výročí bude připomenuto animovanou a středometrážní tvorbou zlínského studia, které bylo a je s festivalem neodmyslitelně spjato. Dny evropské kinematografie, hlavní nesoutěžní sekce festivalu, je věnována Německu a nabídne 50 celovečerních filmů nejen pro děti a mládež.

 

Další významnou součástí programu nadcházejícího ročníku bude sekce věnovaná tvorbě Adolfa Borna, který u příležitosti 85. narozenin ve Zlíně převezme Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež. Profesionálům určený Industry program se zaměří na největší výzvy české filmové scény, například na problematiku nelegálního stahování filmů. Otevřena bude filmová laboratoř FILM-LAB, interaktivní expozice nových digitálních technologií pro zpracování obrazu a zvuku, které jsou využívány při natáčení filmů, v reklamě a další audiovizuální produkci. Náplní expozice budou vedle soudobé techniky rovněž prezentace a workshopy pro laickou i odbornou veřejnost. Jak vypadají reklamní kampaně, které už pomohly vyprodat nejedno kino, předvede Duhová kulička – konference ze světa filmového marketingu, jež každoročně odtajňuje ty největší marketingové triky.

 

Jen dílčí změny přinese tradičně pestrý a velmi oblíbený doprovodný program festivalu. Jeho neodmyslitelnou součástí je i SALON FILMOVÝCH KLAPEK. Výtvarná díla 110 autorů budou ve Zlíně vydražena v poslední květnový den, přičemž výtěžek dražby bude rozdělen studentům českých a slovenských filmových škol a jejich vítězným, veřejně prezentovaným projektům. 

 

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně se uskuteční od pátku 29. 5. do čtvrtku 4. 6. 2015. Další informace rovněž najdete na webových stránkách festivalu www.zlinfest.cz.

Reklama

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Zlín metropolí filmu pro děti a mládež

Zlín metropolí filmu pro děti a mládež

02.03.2015

Zlín Film Festival letos slaví 55 let. Na Kudlově, na kopci nad Zlínem, se filmy natáčí již od roku 1936, zatímco dole ve městě se už od roku 1961 koná festival filmů pro malé a mladé diváky. Oslavy… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

dnes

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

včera

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama