Reklama

Reklama

Max Ophüls

Max Ophüls

nar. 06.05.1902
Saarbrücken, Saarland, Německá říše

zem. 25.03.1957 (54 let)
Hamburk, Západní Německo

Biografie

"Tajemstvím dobrého manželství je, že řadovému představení je vždy znovu dodávána premiérová atmosféra"

Režisér Max Ophüls se narodil 6. května 1902 jako Max Oppenheimer v Saarbruckenu (Německo) do rodiny podnikatele Leopolda Oppenheimera. Po absolvování Ludwig-Gymnasia začal chodit na střední školu, ale tu již nedokončil a od roku 1919 se začal živit jako divadelní herec. Působil v německých, rakouských a švýcarských divadlech, nejdříve jako herec. později i režisér. Začátkem 30. let objevil filmový svět a začínal jako asistent režiséra Anatole Litvaka. Samostatný režijní křest přišel v roce 1931 se snímkem DANN SCHON LIEBER LEBERTRAN. Prvním úspěšným filmem po několika nevýrazných veselohrách bylo drama MILKOVÁNÍ, které mělo berlínskou premiéru v roce 1933 a Ophüls jako Žid se jí nemohl zúčastnit. V Německu se dostali k moci nacisté a Ophüls emigroval do Francie.

Jeho novým domovem se stala Paříž. V následujících osmi letech natočil několik filmů ve Francii, ale také v Itálii - drama LA SIGNORA DI TUTTI (1934) a Holandsku - KOMEDIE OM GELD (1936). V roce 1938 získal francouzské občanství. V roce 1941 musel opět před nacisty prchat, tentokrát do USA, kde pracoval nejdříve v rozhlase a po válce natočil čtyři filmy. Prvním byl dobrodružný snímek THE EXILE (1947), následoval LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN (1948). V roce 1949 natočil snímek CAUGHT, kde si odbyl zámořský debut James Mason a téhož roku si tuto spolupráci zopakovali v noir filmu THE RECKLESS MOMENT, který byl posledním filmem Maxe Ophülse před návratem do Evropy.

Začátkem 50. let natočil svoje nejslavnější díla. Prvním snímkem je adaptace dramatu Arthura Schnitlera REJ (1950), následoval film RADOVÁNKY (1951), který je adaptací povídek Guy de Maupassanta, a drama MADAME DE.. (1953). Ve všech třech filmech dal příležitost a nechal vyniknout v dramatických rolích herečku Danielle Darrieux. Posledním dílem Maxe Ophülse je snímek LOLA MONTES (1955). Film se natočil s hvězdným hereckým obsazením (hlavní role Martine Carol a Peter Ustinov) a obrovským finančním nákladem (natáčení stálo 648 miliónů franků). Přesto film u obecenstva zcela propadl. Po letech se tomuto snímku dostalo uznání a dnes patří ke stěžejním dílům filmových dějin.

V roce 1925 se oženil s herečkou Hilde Wall. O dva roky později se jim narodil syn Marcel, který se také věnuje filmové práci, jako herec a převážně režisér dokumentárních filmů. Max Ophüls zemřel 26. března 1957 v Hamburku ve věku nedožitých 55 let. Je pohřben na nejslavnějším a největším pařížském hřbitově Pére Lachaise. Max Ophüls svou prací inspiroval nastupující generaci režisérů, mj. jeho styl ovlivnil například raná díla Stanleyho Kubricka.

"Nade vše ostatní si cením Maxe Ophülse, který v mých očích dosahuje asi všech možných kvalit. Má výjimečný talent pro nalezení vhodného námětu a dokáže pak z něho vytěžit maximum. Byl také výtečný při vedení herců." (řekl o něm Stanley Kubrick)

Petr "contrastic" Kubíček

Režisér

Scenárista

Filmy
1955

Lola Montès

1950

Rej

Herec

Reklama

Reklama