Reklama

Reklama

Edie Sedgwick

Edie Sedgwick

nar. 20.04.1943
Santa Barbara, California, USA

zem. 16.11.1971 (28 let)
Santa Barbara, California, USA

Biografie

Herečka, modelka, můza... Edie Sedgwick byla velmi různorodá osoba. Její skutečné jméno znělo Edith Minturn Sedgwick. Její rodina byla velmi zámožná a mohlo by se zdát, že se narodila pod šťastnou hvězdou, ale jak už to tak bývá zdání klame. Mnoho jejich předků mělo významný podíl u historických momentů USA, ale u nich doma byste dobré vztahy hledali jen těžko.

V březnu 1965 poprvé potkala umělce a režiséra Andyho Warhola. Toto setkání jí změnilo život. Warhol točil film VINIL, který byl inspirován podle předlohy "Mechanického pomeranče" od Anthonyho Burgesse. V tomto snímku tvořily všechny postavy muži, přesto se Andy Warhol rozhodl, že tam Edie obsadí jako jedinou ženskou postavu. A tak začala jejich spolupráce. V podstatě každý jejich snímek např. POOR LITTLE RICH GIRL, OUTTER AND INNER SPACE, PRISON, LUPE, CHELSEA GIRLS, byl komerčně neúspěšný. Soustředili se pouze na filmy nezávislé a mnohé z nich nebylo ani možné spatřit mimo umělecké studio, které se jmenovalo "The Factory". Přesto se z Edie stala opravdová hvězda. Média o ní neustále psaly. Stala se modní ikonou 60. let a hřála se na výslunní zájmu.

Poději se sblížila s Bobem Dylanem a začala se tak dostávat z Warholova vlivu, ale začala také užívat barbituráty a různé druhy tvrdých drog, které s oblibou konzumovala spolu s alkoholem. Jejím posledním film je drama "CIAO! MANHATTAN". a v průběhu jeho natáčení absolvovala několik léčení na psychiatrii. Natáčení začalo v dubnu 1967 a film byl dokončen r. 1970. Edie zde vypověděla svůj příběh a také nahrála několik audio nahrávek, na které zaznamenala svoje další pohnuté osudy.

Při jedné z mnoha hospitalizací potkala Michaela Bretta Posta. Také byl na léčení a Edie si ho posléze vzala. Na jedné party ji rozrušil neznámý muž, který jí přede všemi urážel. Zavolala tedy svého manžela a ten ji odvezl domů. Dal jí prášky, které měla předepsané a druhý den ráno jí našel již mrtvou. Koroner její smrt označil za nehodu způsobenou pravděpodobnou akutní intoxikací barbituráty.

Edie Sedgwick zemřela čtyři měsíce po své svatbě - 15.listopadu 1971 ve věku 28 let. Poslední léta svého života prožila opuštěná a bez peněz, přesto pro mnohé zůstala múzou a např. Bob Dylan o ní napsal několik písní (Just like a woman, Leopard-Skin Pill-Box hat...). Skupinu Velvet underground inspirovala k písni Femme Fatale. V roce 2006 byl podle ní zfilmován snímek FACTORY GIRL v hlavní roli se Siennou Miller a pro zajímavost herečka Kyra Sedgwick je její vzdálenou sestřenicí.

femme fatale

Herečka

Host

Reklama

Reklama