Reklama

Reklama

Dagmar Vondrová

Dagmar Vondrová

nar. 01.01.1909
Satalice u Prahy, Rakousko-Uhersko

zem. 1953
Praha, Československo

Biografie

O Dagmar Vondrové se nám mnoho informací nedochovalo, narodila se na nový rok 1909, bohužel nevíme kde. Narodila se zřejmě jako Dagmar Šrédlová a na divadelních prknech vystupovala jako choreografka. Víme, jen to, že působila v Národním divadle a v letech 1945- 50 jako host i v divadle na Vinohradech. Jejím manželem byl známý divadelní režisér Jiří Frejka.

Ve filmu se však moc neuplatnila, natočila jen pět rolí, a až na jednu výjimku to byly jen malé epizodky. První film byl její největší rolí, sehrála komornou Žofinku ve filmu Batalion (1937), v roce 1938 pak natočila studentku ve filmu Co se šeptá a mladou dívku ve filmu Andula vyhrála (1938). V roce 1939 pak opět komornou ve filmu Zlatý člověk. S filmem se rozloučila v roce 1940 rolí sobě nejvlastnější, a to tanečnice ve filmu Směry života. Bohužel více se v našem filmu, již nezjevila.

Konec jejího života však nebyl zrovna dobrý. V říjnu 1952 spáchal sebevraždu její manžel, režisér Frejka a o devět měsíců později zemřel i její malý syn po nezdařené operaci. Dagmar Vondrová zřejmě neunesla tyto dvě bolestivé rány osudu a po pár dnech si se svojí matkou pustily plyn.  Pohřeb všech tří se konal v jeden den.

Bohužel, ačkoliv se jednalo zajisté o skvělou choreografku, vždy stála nějak v ústraní. A nebylo jí umožněno více se projevit, ve své profesi.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama