Reklama

Reklama

Pao Ko

Pao Ko

nar. 09.11.1948
Tainan, Tchaj-wan

zem. 18.06.2010 (61 let)
Tchaj-wan

Biografie

Tajvanský herec, režisér, kaskadér, akční choreograf a bojový umělec Pao Ko se poprvé u filmu objevil v tajvanském martial art snímku She'd Hate Rather Love (1971). Během své krátké herecké kariéry, která trvala zhruba 6 let, ztvárnil tři desítky vedlejších rolí, kde plnil pouze menší úlohy. Větší úspěch slavil Pao Ko na poli akční choreografie a v režii.

Během 70.let se krom malých rolí v kung-fu snímcích objevoval i na režisérské sesli akčního choreografa a v krátkém údobí pěti let nechal vzniknout na více než tucet bojových choreografií. Mezi slavné kung-fu jména, které kočíroval musím zmínit vražedného Yasuaki Kuratu, či vysoko kopajícího Don Tao Wonga. Častěji měl ovšem na starost plejádu krásných, leč smrtících dam, jako byly Polly Kuan, Judy Lee, Hsu Feng, Angela Mao, nebo Doris Lung.

Jako režisér filmů se na režisérskou štokrli posadil až po ukončení herecké i choreografické kariéry, tedy koncem 70.let a nechal vzniknout slavné kung-fu rarity, jako Shaolin Iron Claws (1978), Secret Shaolin Kung-Fu (1979), Seven Commandments of Kung Fu (1979) a Roving Heroes (1980). Do všech čtyř výše zmíněných tajvanských titulů si do hlavní role vyžádal legendárního akrobata Li Yi Mina. V 80.letech ještě zaujal režií snímků Ninja Kids (1982) a Five Fighters from Shaolin (1984) s akrobaty Alexandrem Lo Reiem, Markem Lungem, Lu Fengem a Chiang Shengem. Poté Pao Ko ukončil svou zajímavou filmovou kariéru.

Epistemolog

Herec

Režisér

Reklama

Reklama