Reklama

Reklama

Ludvík Řezníček

Ludvík Řezníček

nar. 20.05.1887
Vranné nad Vltavou, Rakousko-Uhersko

zem. 28.01.1952 (64 let)
Praha, Československo

Biografie

Neznámý herec Ludvík Řezníček se narodil do rodiny slévače Josefa Řezníčka (*1863) a jeho ženy Karolíny Havlíčkové. Měl ještě dvě sestry – Marii (*1889) a Emílii (*1895), a bratra Václava (*1899).

Začínal svou divadelní kariéru u kočujících společností (Josef Burda, Otto Alferi), dále hrál v divadle v Jihlavě, ve Znojmě a v Brně. Nějakou dobu hrál na Slovensku v divadle v Bratislavě a v Košicích. Byl angažován jako herec a režisér v divadle v Kladně, na krátkou dobu založil a vedl i svou kočující společnost. Následně byl angažován do Pražského divadla Uranie.

Dlouhá léta působil v rozhlase, po roce 1945 hrál jednu sezonu v divadle 5. května, ale následně až do smrti byl zaměstnancem Českého rozhlasu Praha. Celý život zůstal svobodný a bezdětný.

V našem filmu však po sobě nezanechal výraznou stopu, zahrál si pouze ve dvou filmech, navíc stejnou roli. Ve filmu Lízin let do nebe (1937) režiséra Václava Binovce si zahrál větší postavu hostinského Lahody. V pokračování filmu s názvem Lízino štěstí (1939) již jeho postava hostinského měla epizodní rozsah.

Ludvík Řezníček zemřel v nemocnici Na Bulovce ve věku nedožitých 65 let.

JA.RO.KO.

Herec

Reklama

Reklama