Reklama

Reklama

Evelyna Stryhalová

Evelyna Stryhalová

nar. 04.02.1942 (82 let)
Varnsdorf, Sudety, Německá říše

Biografie

Evelyna Stryhalová pochází ze severočeského Varnsdorfu, po maturitě na jedenáctiletce nastoupila do divadla v rodném Varnsdrorfu, kde odehrála tři sezóny. Mezitím si také doplnila herecké vzdělání na DAMU a následně nastoupila do Městského divadla v Gottwaldově, kde hrála do roku 1967. Její práce před kamerou nebyla příliš početná, což je dáno divadelními angažmá na oblastních scénách. Poprvé se objevila ve filmu BLÁZNOVA KRONIKA (1964), o rok později si zahrála manželku jednoho z hlavních hrdinů v titulu ÚPLNĚ VYŘÍZENÝ CHLAP (1965), příležitostně pracovala také pro televizi.

V polovině šedesátých let se Stryhalová provdala za dirigenta Jaroslava Opělu (*1935), jehož pak v roce 1967 následovala do emigrace v Německu. Opěla pracoval v Mnichově a tady začala působit i jeho manželka, která byla později známá pod jménem Evelyn Opela. Jaroslav Opěla mohl jako hudebník v Německu začít pracovat prakticky ihned, Evelyna měla však kvůli jazykové bariéře zpočátku ztížené možnosti a začala se prosazovat až počátkem sedmdesátých let.

Její první rolí v Německu byla postava doktorky Langové v komedii MORGEN FÄLLT DIE SCHULE AUS (1971). Vzápětí dostala poměrně velkou příležitost v historickém televizním filmu DAS FALSCHE GEWICHT (Falešné závaží, 1971), který získal v Německu několik ocenění. Televize se pak stala pro Evelynu stěžejním médiem a začala hrát především v televizních seriálech. Její dodnes elegantní zjev ji předurčoval k postavám šarmantních žen s často tajemným osudem, její znalost češtiny a ruštiny a tím pádem slovanský akcent využili televizní i filmoví tvůrci při obsazování rolí slovanského původu. Za zmínku stojí její angažmá v krátkém filmu Vojtěcha Jasného DIE RÜCKKEHR DES ALTE HERRN (Návrat starého pána, 1977), známá je ale hlavně z televizních seriálů. I u nás jsme ji mohli vidět v několika epizodách populráních seriálů DERRICK (1984-1994) a STAREJ (Der Alte, 1986-1993), z její práce před filmovou kamerou můžeme zmínit mezinárodně obsazený film VLAK DO PEKLA (Night Train To Venice, 1993), který se však příliš nepodařil. Zatím naposledy jsme Evelynu Opela mohli vidět v krimi seriálu ZVLÁŠTNÍ JEDNOTKA LIPSKO (SOKO Leipzig, 2002).

Kromě filmu a televize se Evelyn Opela prosadila i na divadelních jevištích, ztvárnila řadu postav klasického repertoáru (Ibsen, Shaw, Shakespeare). Hrála v divadle Schauspielhaus v Düsseldorfu, příležitost dostala ale i například ve Vídni (Theater in der Josefstadt-Wien).

Evelyn Opela se s Jaroslavem Opělou v Německu rozvedla a v roce 1986 se podruhé provdala za televizního producenta Helmuta Ringelmanna (*1926). Dodnes žije v Mnichově.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Host

Pořady
1997

hallo deutschland

Reklama

Reklama