Reklama

Reklama

Margaret Lockwood

Margaret Lockwood

nar. 15.09.1916
Karachi, Britská Indie

zem. 15.07.1990 (73 let)
Kensington, Londýn, England, Velká Británie

Biografie

Půvabná tmavovláska, temperamentní anglická herečka Mary Margaret Lockwood Day, se narodila 15. 9. 1916 anglickému správci železniční společnosti v Indii ve městě Karáčí. Pro milovníky zeměpisu - Karáčí je v současnosti součástí Pákistánu. Když bylo Margaret šest let, vrátila se rodina do Británie, aby zde nastoupila do školy ona i její starší bratr. Mary Margaret vystudovala nejdříve střední školu v Sydenhamu, kde se rodina usadila, a poté nastoupila do prominentní školy pro dívky a dámy v Kensingtonu v Londýně.

Už jako malá holčička byla hlavní představitelkou ve školních představeních. Mary prý hrála až s neuvěřitelně civilním projevem, na její věk naprosto nezvyklým. Ve věku dvanácti let hrála v pohádkovém zpracování Snu noci svatojánské - Williama Shakespeara. V roce 1930 hrála na profesionální scéně v divadle Scala v Perníkové chaloupce. V roce 1932 se objevila v pověstném Královském divadle -Theatre Royal v Drury Lane ve hře Kavalkáda. V tom samém roce začala studovat herectví na Královské akademii dramatických umění v Londýně. V červnu 1934 poprvé stanula na jevišti v hlavní roli - hrála Mirtle v Dům ohně. Pravidelně spolupracovala s divadelní scénou v Londýně a Birminghamu, ve hrách dramatiků J. B. Shawa, W. Shakespeara, H. Bernarda.

Margaret Lockwood debutovala ve filmu v historicko-romantickém dramatu Lorna Doone v roli Ann Reed v roce 1935. Opravdu populární a známou se stala filmem Alfreda Hitchocka z roku 1938 Zmizení staré dámy se začínajícím britským dlouhánem, sympatickým Michaelem Redgrave a výbornou herečkou Dame May Whitty. V roce 1940 byla poprvé vyhlášena nejlepší britskou herečkou - Daily Mail National Film Awards. Její herecký výkon po boku Jamese Masona v Muž v šedém dával znát hereckou osobnost nejvyšší úrovně. Byla to její první záporná role, a za další opět kostýmní  drama The Wicked Lady, natočené v roce 1945 sklidila  velká uznání . O rok později - 1946 získala Margaret Lockwood opět cenu pro nejoblíbenější britskou herečku. Její přítelkyně spisovatelka Agatha Christie pro ní napsala námět na filmový thriller, který byl natočený v roce 1955 - Pavoučí síť, a podle jejich knih natočila Lockwood ještě další dva krimi příběhy: Odkaz na vraždu 1962 a Double Edge 1975.

M. Lockwood byla jednou vdaná, a jejím mužem byl sice pohledný, ale od jisté doby nesmírně žárlivý a závistivý Rupert Leon, který ji zakazoval kouření, make up, módní oblékání a snažil se jí zkazit i nabídky, které přicházely k natáčení filmů. Manželství začalo v březnu roku 1937 a ukončila ho v roce 1950 Margaret, která už přes osm let žila sama, když požádala o rozvod. Z toho manželství se v roce 1941 narodila také herečka, dcera Julie Lockwood - Leon. Matka i dcera se setkaly před kamerou v oblíbeném TV seriálu s názvem The Flying Swan který byl natáčen v průběhu roku 1965.

Margaret už před rozvodem žila s hercem Johnem Stonem se kterým hrála např. ve filmu, který byl u nás promítán pod názvem A zase je tu jaro - 1959, a nebo v seriálu z roku 1971 Justice. Margaret Lockwood byla vyznamenána za zásluhy za britské imperium poctou CBE. V roce 1976 hrála ve filmy naposledy - macechu ve The Slipper and the Rose, kterou hrála Gemma Craven a prince Richard Chamberlain.

Posledních deset let svého života, kdy trpěla čas od času díky virovému onemocnění ucha halucinacemi, už nehrála a žila v ústraní v Kingston upon Thames. Navštěvována hlavně dcerou Julií, vnoučaty, sestrou Lan Lockwood a nejbližšími přáteli. A ačkoliv je to skutečně ku podivu, a i když byla Margaret naprostý abstinent (milovala horkou čokoládu a kvalitní kakao), zemřela v Cromwellově nemocnici v Kensigtonu na cirhózu jater, ve věku 73 let. Hrála v 53 filmech.

Marta "clara.bow" Holubová

Reklama

Reklama