Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (74)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ale jak by mohla?“ - „A co?“ - „Zmizet.“ - „To nevím.“ - „No právě. Vždyť říkám, lidi přece jen tak z ničeho nic nezmizí.“ Od Hitchcocka jsem zatím viděl jen pár filmů, ale tenhle patří k těm lepším. Nejvíc jsem byl zvědavý na mix žánrů. A opravdu, komedie, detektivní thriller (vhodnějším přívlastkem bych už ale naznačil pointu), romantika…to vše spolu tvoří zábavnou podívanou. Přes napětí a tajemnou atmosféru totiž funguje jak chemie mezi párem „detektivů“, tak decentní britský humor (ten obstarávají hlavně kriketoví nadšenci). Na ničem z toho se nepodepsal zub času s výjimkou technické stránky, ta už citelně zestárla (ach ty zadní projekce). Celkově však velká spokojenost a silné 4* navrch. „Škoda, že jsme zmeškali vlak v Budapešti.“ - „Nechci se zase opakovat, ale kdybys byl netrval na tom, že musíme při té jejich hymně stát až do konce, tak jsme...“ - „Člověk přece musí projevit úctu, Caldicotte! Kdybych věděl, že to bude trvat 20 minut...“ - „A já měl vždycky za to, že jejich hymna není Uherská rapsodie. Stejně jsme při ní stáli jenom my dva.“ ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Nám se nemůže nic stát, jsme Britové.“ Velice příjemné setkání s britskou filmovou klasikou meziválečné éry, k tomu v režii samotného mistra Hitchcocka, který již tenkrát dokázal v malém komorním prostoru rozehrát „velké věci“. Mám rád tyto filmy s podobně napínavými příběhy a historky zasazenými z velké části během jedné cesty ve vlaku. Pátrání po záhadně zmizené dámě uprostřed dlouhé mašiny rozjeté po kolejích probíhá s patřičnou atmosférou plnou tajemství, napětí a všudypřítomného ruchu, ale současně i s výrazným humorem. Díky těmto ingrediencím se jedná o nestárnoucí kousek, jen možná až příliš stojí na snadno zapamatovatelných nečekaných odhaleních, s jejichž vědomím případná repríza pak již nemusí tolik fungovat. [75%] ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Hitchcock bol proste kráľ! Parádny thriller skombinovaný s komédiou a romantikou bez toho aby to pôsobilo ako bordel a bolo to skutočne napínavé, vtipné aj romantické chce naozaj veľkú dávku majstrovstva. Rozuzlenie je síce trochu pritiahnuté za vlasy ale to už k podobným filmom nejako patrilo ( a stále patrí napr. nedávny Non stop alebo Tajomný let s Jodie Foster ktorý Lady Vanishes dosť vykráda).Aj po takmer 80 rokoch výborná zábava 10/10 ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tentokrát spíš zklamání. Nebavila mně první půlhodina v hotelu, pak se příběh přesunul do vlaku a už už to začalo vypadat na obstojný psychothriller s tajemnou zápletkou, ale bohužel z toho nakonec vzešla nepříliš povedená konspirační komedie s nezajímavým romantickým ústředním párem v čele. A závěrečná přestřelka u okna? Na svou dobu možná nářez, ale nyní už ta akční scéna působí hodně úsměvně. Pro mně jeden z těch slabších Hitchcocků. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Cením si naprosto nenásilného skloubení několika filmových žánrů, od komedie přes dobrodružství a zároveň detektivní pátrání až k romanci, příběh o zmizení staré dámy z jedoucího vlaku je vyprávěn s takovou lehkostí, nadhledem a humorem, že jedna sedla na lep dřív, než by napočítala do tří.. Vyobrazené osazenstvo vlaku bylo k popukání, každý měl své vlastní důvody/motivace a teprve v okamžiku, kdy se je divák dozvídá, vše do sebe bezchybně zapadne.. Přihlédnu-li k roku vzniku snímku, asi tuším, co chtěl pan Hitchcock sdělit.. U mě se mu to povedlo na výbornou.. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • Michael Redgrave měl určité nápady, které považoval za poměrně dobré a myslel si, že Hitchcock bude mít radost z toho, co k vyznění své postavy sám přinese. Stal se ale pravý opak. Redgrave poté prohlásil: "Neměl jsem Hitchcoka rád. Obzvláště jsem neměl rád jeho smysl pro humor." [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • The New York Times vyhlásili film za najlepší film roku 1938. (Arsenal83)
  • Hitchcock se ve filmu objeví jako muž s cigaretou na vlakovém nástupišti. (Němi)

Reklama

Reklama