Reklama

Reklama

Hans Krása

Hans Krása

nar. 30.11.1899
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 18.10.1944 (44 let)
koncentrační tábor Osvětim, Německá říše

Biografie

Hans Krása byl český hudební skladatel. Pomáhal organizovat kulturní život v koncentračím táboře Terezín.

Hans se narodil v Praze, měl českého otce, který byl právník a německo-židovskou matku.Studoval klavír a housle na německé hudební akademii v Praze. Poté, se stal korepetitorem v Neues Deutsches Theater, kde se setkal se skladatelem a dirigentem Alexandrem Zemlinským, který měl velký vliv na jeho kariéru.

V roce 1927 následoval Zemlinského do Berlína, kde se seznámil s Albertem Rousselem. Krása, jehož největší oblíbenci byli Mahler, Schönberg a Zemlinský, také cítil spříznění s francouzskou hudbou. Nakonec se ale vrátil zpět do Prahy na jeho staré místo korepetitora v Neues Deutsches Theater.

Krása debutoval jako skladatel Čtyřmi Orchestriálními písněmi op. 1, na základě Galgenlieder (Šibeniční písně) od Christiana Morgensterna. Jeho velkým úspěchem byla opera Verlobung im Traum (Zásnuby ve snu) podle románu Strýčkův sen od Dostojevského. Tato práce byla poprvé představena v Praze roce 1933 a získal za ni československé státní ceny.

Brundibár, opera pro děti, byla jeho poslední práce, před zatčením nacisty dne 10. srpna 1942. Krása byl poslán do ghetta Terezín, kde Brudibára přepracoval a zahrál ho tam 55krát. Hansova jediná filmová role byla v neslavném propagandistickém filmu pro Červený kříž VŮDCE DAROVAL ŽIDŮM MĚSTO (1944).

Nakonec byl převezen do Osvětimi, kde byl zavražděn ve věku 45 let.

Dominik "Duncen" Moc

Herec

Skladatel

Reklama

Reklama