Reklama

Reklama

Arlene Dahl

Arlene Dahl

nar. 11.08.1925
Minneapolis, Minnesota, USA

zem. 29.11.2021 (96 let)
neznámo kde

Biografie

Je považována za jednu z nejkrásnějších amerických hereček poválečného období, na čemž má patrně zásluhu i její norský původ. Na svět přišla jako Arlene Carol Dahl v městě Minneapolis v Minnesotě. Po absolvování střední školy si vyzkoušela několik profesí, nějaký čas pracovala i jako modelka. Po matce Idelle zdědila lásku k divadlu a již během studií se objevovala ve školních představeních.

Filmovou kariéru zahájila v roce 1946 podpisem smlouvy s Warner Brothers, úspěchu však dosáhla až díky spolupráci se společností MGM. Poprvé na sebe výrazněji upozornila v romantické komedii THE BRIDE GOES WILD z roku 1948, kde se objevila po boku Van Johnsona a June Allyson. Největší slávy dosáhla v následujících letech, kdy zazářila v dobrodružném snímku REIGN OF TERROR (1949), muzikálu s Fredem Astairem TŘI SLOVÍČKA (1950), dramatech WOMAN'S WORLD (1954) a SLIGHTLY SCARLET (1956) nebo sci-fi CESTA DO STŘEDU ZEMĚ (1959).

V roce 1959 se ze světa filmu stáhla, a začala se věnovat psaní a obchodu. Založila firmu Arlene Dahl Enterprises, která se věnuje prodeji spodního prádla a kosmetiky.

Arlene Dahl byla šestkrát vdaná. Jejím prvním manželem byl americký herec a pozdější představitel Old Shatterhanda Lex Barker. Rozvedli se po pouhém roce a Arlene se záhy vdala podruhé – za herce Fernanda Lamase, jemuž roku 1958 porodila syna Lorenza, dnes známého protagonistu akčních filmů a seriálů. Ze třetího manželství s Christianem R. Holmesem pochází dcera Christina (* 1961), pátého svazku s Rousevellem W. Schaumem pak syn Rousevelle Andreas (* 1970). Dnes žije Arlene Dahl s šestým manželem Marcem Rosenem střídavě v New Yorku a na Floridě. Občas se objevuje v televizi, po boku svého nejstaršího syna se objevila ve filmu NIGHT OF THE WARRIOR nebo v seriálech ODPADLÍK a AIR AMERICA.

Vesper "vesper001" Lynd

Herečka

Host

Reklama

Reklama