Reklama

Reklama

Rostislav Čapek

Rostislav Čapek

nar. 1968
Československo

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Rostislav Čapek vyrábí banja a mandolíny již od roku 1985. Rosťa se v roce 1968 narodil do ryze hudebního prostředí, které předznamenalo jeho budoucí směřování k výrobě hudebních nástrojů. Jeho tatínek Jan “Krisťák” Čapek v roce 1971 založil dnes již dávno legendární dívčí country kapelu Schovanky, ve které jeho maminka Jarka hrála na banjo.
Rosťova kariéra začala získáním odborných znalostí – nejdříve absolvoval houslařskou školu v Lubech u Chebu a poté pokračoval ve studiu v Hradci Králové na dnešní Střední uměleckoprůmyslové škole hudebních nástrojů. Školní vzdělávání ukončil v roce 1988, ale již o tři roky dříve postavil své první pětistrunné banjo – od roku 1985 se tedy datuje vznik značky Čapek Bluegrass & Jazz Instruments .
Od té doby vyrobil desítky pětistrunných, tenorových a dalších banj a také mandolín a dalších příbuzných nástrojů, jako jsou mandoly, mandocella apod.
Zásadní je pro Rosťu vysoká kvalita, kterou se snaží stále zvyšovat prestiž značky Čapek nejen u nás, ale i ve světě.
Dnes hraje na banja, mandolíny a další méně obvyklé nástroje z dílny Čapek dlouhá řada známých i neznámých muzikantů. Patří mezi ně mnoho domácích umělců – např. Marek Eben, Ondřej Havelka, Jiří Suchý, Robert Kodym, Ivan Mládek, Radim Zenkl a další.
Ze zahraničních jmenujme především 14-ti násobného držitele ceny Grammy Rickyho Skaggse, který má několik nástrojů Čapek a na mandocello dokonce nedávno nahrál své CD. Dalšími jsou např. David Grisman, Peter Rowan či Andy Statman.

Uživatel sator smazal svůj příspěvek.

Host

Herec

Dokumentární
2010

Slyšet znít dřevo (TV film)

Reklama

Reklama