Reklama

Reklama

Romina Power

Romina Power

nar. 02.10.1951 (72 let)
Los Angeles, California, USA

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Romina Francesca Power narozena 2. října 1951 v Los Angeles v Kalifornii je americká herečka a zpěvačka. Je dcerou hollywoodského "idolu matiné" Tyrone Powera a herečky Lindy Christian. V roce 1975 založila s tehdejším manželem, italským tenoristou Albanem Carrisim, jeden z nejikoničtějších hudebních duetů historie, Al Bano & Romina Power.

Zpočátku vyrůstala ve čtvrti Bel Air v Los Angeles. Poté, co se její rodiče v roce 1956 rozvedli, byly Power a její mladší sestra Taryn poslány žít s babičkou z matčiny strany v Mexiku.  Krátce žili se svou matkou a jejím novým manželem Edmundem Purdomem, ale později byli posláni do internátních škol v Anglii, Švýcarsku a Itálii. Mezi školami, které Power navštěvoval, byla i Cobham Hall School v anglickém Kentu.  

Power začala zkoušet filmové role ve 12 letech. Na plátně debutovala ve 14 letech v italském filmu Menage all'italiana (1965) kde hrála po boku Uga Tognazziho a Anny Moffo . Následně objevila v několika filmech a dosáhla proslulosti hraním v rolích, které zdůrazňovaly její sex-appeal. V prosinci 1966 se její role ve filmu Zamilované ženy (1969) stala terčem útoku italské veřejnosti a vlády, stejně jako katolické církve za oplzlé scény.  V roce 1969 hrála hlavní roli ve filmu Marquis de Sade: Justine.
Film byl v Itálii zakázán a zabaveny byly všechny jeho kopie.

Zájem o hudbu v Romin probudily v dětství americké muzikály z 50. let, mexické kapely Mariachi a italská hudba z 60. let. V raném dospívání objevila The Beatles a Boba Dylana, což ji inspirovalo ke skládání hudby. Poté, co dostala kytaru jako dárek k narozeninám, naučila se akordy a napsala své první písně. 


V roce 1975 založila Power a její manžel Albano „Al Bano“ Carrisi pěvecké duo Al Bano a Romina Power , které se stalo senzací v kontinentální Evropě a Latinské Americe . Vydali několik alb v různých jazycích Mezi jejich největší hity patřily
„ Felicità “, „ Sharazan “ a „ Ci sarà “. 

V roce 2005 byl Power porotcem v italském televizním pořadu Ballando con le Stelle . V letech 2006 až 2007 pořádala výstavy svých obrazů především v Miláně . Zároveň se věnovala režii svého filmu Upaya .

V roce 2007 se Power přestěhoval zpět do Spojených států a koupil dům v Sedoně v Arizoně. Podle rozhovoru, který v té době poskytla italskému tisku, se cítila být italskou veřejností vnímána pouze jako interpretka písní pro děti a že jí bylo obtížné se v Itálii prosadila jako malířka a spisovatelka. Power také uvedla, že ji znepokojila dotěrná pozornost místního tisku, který publikoval několik článků spekulujících o jejím soukromém životě a zmizení její dcery Ylenie. Ylenia Maria Sole Carrisi byla nejstarší dcerou Albana a Romini. Zmizela za záhadných okolností při návštěvě New Orleans v Louisianě v lednu 1994. Carrisi byla na žádost svého otce v prosinci 2014 prohlášena za mrtvou.

Krátce po přesídlení  v roce 2008 byla její matce Lindě Christian diagnostikována rakovina tlustého střeva . Romina odešla bydlet do domu své matky v Palm Springs , kde zůstala až do matčiny smrti. V rozhovoru pro italskou televizi z listopadu 2009 uvedla, že alespoň nějakou dobu zvažovala možný návrat. do Itálie. Nadále žila a pracovala ve Spojených státech. 

Na podzim roku 2012 vyšlo její album Da lontano obsahující písně napsané v roce 1999. V létě 2013 se Power a Carrisi znovu sešli na koncertním vystoupení v Moskvě. V roce 2015 se znovu sešli na hostování na festivalu v San Remu. 

Stanislas "Stash" Klossowski de Rola, nejstarší syn malíře Balthuse, požádal Powerovou o ruku, když jí bylo 15. Ona souhlasila a její matka to schválila pod podmínkou, že počká, až Powerová dosáhne 18 let a bude se moci nejprve umělecky rozvíjet. Ke svatbě nakonec nedošlo.

V roce 1969 oznámila zasnoubení s Albanem Carrisim. Po zasnoubení ji Carrisi  přesvědčil, aby nepřijímala další "riskantní" filmové role, a omezil přítomnost její matky při natáčení. 26. července 1970 se vzali, rozešli  se v roce 1999, jejich rozvod byl dokončen v roce 2012, mají spolu čtyři děti - Ylenii Marii Sole, Yari Marco Carrisi, Cristèl Chiara Carrisi a Rominu Yolandu Carris.
Romina hovoří pěti jazyky: Je vyznavačkou tibetského buddhismu.

Reklama

Reklama