Reklama

Reklama

Yvan Noé

Yvan Noé

nar. 18.05.1895
Nancy, Francie

zem. 07.07.1963 (68 let)
Nice, Francie

Biografie

V meziválečné éře francouzského divadla a filmu se Yvan Noé prosadil jako režisér, scénárista a dramatik, jeho jméno má však dnes v historii francouzského filmu jen podružný význam. Překvapivě ale vstoupil do dějin české kinematografie, protože jeho divadelní hra Christian se stala předlohou ke slavné Fričově komedii KRISTIÁN (1939). Narodil se v Nancy jako Marie Edgar Jean Noetinger, později přijal upravenou formu svého jméno jako pseudonym.

Jako spisovatel a dramatik se Yvan Noé začal prosazovat ve dvacátých letech, vstup do světa filmu mu usnadnila jeho manželka, herečka Pierrette Caillol (1898-1991). Po příchodu zvukové éry spolu odcestovali do Spojených států a v Hollywoodu se oba podíleli na vzniku francouzských verzí populárních amerických filmů (ZPĚVÁK SEVILLSKÝ – Le chanteur de Séville, 1930). Po návratu do Evropy se pak Yvan Noé uplatnil i v Německu (režie a scénář k filmu GLORIA, 1931). Jako samostatný režisér a scénárista realizoval svůj první film SLEČNA MOZARTOVÁ (Mademoiselle Mozart, 1935), melodrama s komediálním nádechem s Danielle Darrieux v hlavní roli (tento film také sám produkoval, jeho vlastní společnost Les Films de Yvan Noé pak ale zanikla). Mezitím v roce 1933 vydal knihu Obchod snů, v níž zaujal kritický postoj ke stylu americké kinematografie.

Ve třicátých a čtyřicátých letech natočil Yvan Noé přes deset filmů, vesměs zapomenutých komedií nebo detektivek. Připomeňme ale jeho další práci pro divadlo. V roce 1936 uvedlo Théâtre des Variétés jeho hru Christian v hlavní roli se slavným hercem Harry Baurem. Právě tuto inscenaci si vyhlédl Martin Frič jako ideální kus pro zfilmování a o tři roky realizoval svého KRISTIÁNA (1939 s Oldřichem Novým. Jako scénárista se Yvan Noé podílel znovu i na filmech jiných režisérů, zmínku si zaslouží drama VEČER ČEKEJTE PŘÍTELE (Un ami viendra ce soir, 1945), které bylo jedním z prvních filmů vracejících se k nedávné době okupace a odboje.

Poslední filmy, které natočil Yvan Noé jako režisér, vznikly počátkem padesátých let. Šlo o drama VINEN? (Coupable, 1951) a zapomenutou komedii PRÁZDNINY KONČÍ ZÍTRA (Vacances finissent demain, 1951). Později jeho starší dramatické práce využili ještě jiní režiséři, Yvan Noé však své vlastní aktivity u divadla a filmu již ukončil. Zemřel v Nice 7. července 1963 ve věku 68 let.

Pavel "argenson" Vlach

Scenárista

Filmy
1952

Payaso - divadelní hra

1946

Večer čekejte přítele - divadelní hra

1939

Kristian - divadelní hra

Režisér

Reklama

Reklama