Reklama

Reklama

Alain Saury

Alain Saury

nar. 07.03.1932
Soisy-sous-Montmorency, Francie

zem. 18.04.1991 (59 let)
Coaraze, Francie

Biografie

Se svou pohlednou tváří doplnil francouzský herec Alain Saury řadu významných filmů 50. a 60. let dvacátého století, několikrát se dostal i k hlavním rolím, později jeho kariéra skončila účastí v pokleslém erotickém žánru. Narodil se v Soisy-sous-Montmorency nedaleko od Paříže, po rodičích měl ale španělsko-brazilský původ. V šestnácti letech začal pracovat jako dělník, díky své vizáži se ale brzy začal prosazovat v modelingu.

Před kamerou stál poprvé v menších rolích v historických filmech KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955) a MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie-Antoinette, la reine de France,1956). Odbornou hereckou průpravu pak získal krátkým studiem u Tani Balachové a Jeana Marchata, v roce 1956 stál poprvé i na divadelním jevišti (Gorkého hra Na dně v Théâtre de l’Oeuvre). Ve filmu se k větší roli dostal v Allégretově kriminálce DÍVČÍ VÁLKA (Méfiez-vous les fillettes, 1957), v níž vytvořil sourozeneckou dvojici s italskou hvězdou Antonellou Lualdi. Velkou příležitost dostal v Británii ve špionážním filmu založeném na skutečných událostech z druhé světové války VYRYJTE JEJÍ JMÉNO S HRDOSTÍ (Carve Her Name With Pride, 1958); tady hrál francouzského důstojníka Etienna Szabo, manžela hlavní hrdinky, slavné anglické špiónky Violette Szabo (Virginia McKenna).

Kromě účasti v průměrných titulech dramatického žánru hrál znovu menší role v historických filmech, v mezinárodně obsazeném příběhu lásky ruského cara a princezny Dolgoruké KÁŤA (Katia, 1959) ztvárnil postavu filozofa Vladimira Solovjeva, mihnul se také v dobrodružném filmu KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1961). Poslední velkou roli hrál jako dobrodruh Jacques po boku britské herečky Belindy Lee ve filmu MARIE Z OSTROVŮ (Marie des Isles, 1960). Co se týče dalších mezinárodních produkcí, připomeňme americký válečný film SPATŘIT PLAVÉHO KONĚ (Behold a Pale Horse, 1964), kde hrál menší roli poručíka Sancheze.

Mimo film a již omezené aktivity v divadle začal Alain Saury hrát také v televizi. Ve druhé polovině šedesátých let odehrál několik vedlejších rolí v tehdy oblíbeném špionážním žánru (VIKOMT SI VYŘIZUJE ÚČTY – Le vicomte règle ses comptes, 1967; ZABIJÁK PRO VELIČENSTVO – Un killer per sua Maestà, 1968). Jako rodinný přítel rodiny Vetserových se pak mihnul ve hvězdně obsazeném příběhu tragické lásky arcivévody Rudolfa a Mary Vetsera (MAYERLING, 1968). V této době Alain Saury vážně onemocněl a rekonvalescence jej na několik let vyřadila z herecké práce. Tehdy také obrátil svou pozornost k alternativní medicíně a vegetariánství. K těmto tématům později pořádal přednášková turné a napsal i několik knih.

Před kameru se vrátil několikrát ještě v sedmdesátých letech, pohyboval se ale již jen v okrajovém erotickém žánru, mimo jiné v režii Raoula André nebo Serge Korbera. Právě Korberův film PORNOTISSIMO (1977) uzavírá Sauryho hereckou kariéru. Od té doby se soustředil na prezentaci alternativní medicíny a správné výživy na veřejnosti, již od dob své práce v modelingu se zajímal i o fotografování a vydal několik fotografických publikací.

Alain Saury zemřel v Coaraze v jižní Francii 18. dubna 1991 ve věku 59 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama