Reklama

Reklama

Nedovolili jim spolu žít. Nemohli jim však zabránit společně zemřít... Příběh tragické lásky korunního prince Rudolfa Habsburského k baronese Marii Vetserové. Rudolf, který hledal zapomnění na své manželství bez lásky s belgickou princeznou Stefanií v nesčetných milostných avantýrách, který se marně pokoušel prosadit ve zkostnatělém Rakousku-Uhersku pokrokovější ideje, a byl proto v neustálých sporech se svým otcem, císařem Františkem Josefem, našel v lásce k mladičké, nevinné Marii nový smysl své existence. Poprvé v životě skutečně miloval a byl odhodlán vybojovat si právo na život s milovanou ženou navzdory všem a všemu. Brzy měl však poznat, že následník habsburského trůnu má před sebou jen jednu možnou cestu: tu, kterou mu určila odvěká (a v 19. století ještě zdaleka neměnná) tradice… (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výpravná podívaná s občasným vtipem 1)  ve druhé polovině výrazně zpomalila a začala chvílemi vyloženě nudit._____ 2)  Míru historické věrnosti symbolizuje už obsazení: rakouského korunního prince hraje Egypťan vzhledu sňatkového podvodníka a jeho poslední milenku byste podle portrétu také nepoznali. Snad jenom budoucí král Eduard VII svým chováním a zájmy odpovídal skutečnosti._____ 3)  Kdo chce zasadit tuto romantickou pohádku do historické reality, tomu doporučím podrobně zpracovanou českou Wikipedii._____ ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Historicky film o naslednikovi trunu Rudolfovi, ktery se rozhodne vzeprit vsem konvencim. No, tak to tedy chtel. Konec divaka presvedci o opaku... Omar Sharif i Catherine Deneuve - oba mladi a krasni - se snazi navodit atmosferu habsburskeho Rakouska-Uherska. Film je straaaaasne dlouhy a nektere casti jsou nudne a prekombinova (proboha proc je tam tolik vedlejsich postav???). Vzhledem k prumernosti bych dala tri, dalsi hvezda je za hlavni dvojici. No a ano, hlavne za Catherine, ktera tu sladkou milujici naivku zahrala dost dobre. Ten jeji srni pohled a reci o desti a snehu :D Ale proc ne :) ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Pre porovnanie som si po dokumente Záhadná smrť korunného princa Rudolfa pozrela dnes aj druhý film o Rudolfovi Habsburskom - Mayerling. Aj keď sú to filmy žánrovo odlišné, obidva sa snažia priblížiť politickú a spoločenskú situáciu vo vtedajšej monarchii a o.i. odpovedať na otázku prečo sa následník trónu, Rudolf , rozhodol ukončiť svoj život takým tragickým spôsobom. Prvý film je dokument brnenského štúdia z roku 2002, druhý bol natočený v roku 1968 ako ľúbostná dráma vo francúzsko-britskej produkcii s hviezdnym hereckým obsadením. Z odborného hľadiska je nepopierateľne kvalitnejší a hodnovernejší dokumentárny film, Mayerling je zameraný viac romanticky, a jeho hodnovernosť je oslabená prílišným dôrazom na citovú a umeleckú stránku. Obidva filmy - každý svojim spôsobom - umožnia divákovi zaujímavým spôsobom nahliadnuť na cisársky dvor a rozšíriť si vedomosti o tejto etape našich dejín. Odporúčam pozrieť si ich obidva. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kolem smrti Rudolfa Habsburského, korunního prince, je spousta záhadných okolností a lidé takové záhady milují. Ví se zcela určitě, že se Rudolf zabil i se svou milenkou Marii Vetserovou 30. ledna 1889 v loveckém zámečku Mayerling. Podle něhož se film právě jmenuje. Díky filmu si můžeme udělat jakousi představu o osudu Rudolfa Habsburského. Ovšem milovníci historie z něho nebudou zrovna skákat nadšením tři metry do vzduchu. Omar Sharif je sice hodně charismatický herec, samozřejmě na tom má největší podíl jeho původ,ale na roli Rakušáka se zrovna moc dobře nehodil. Působil až příliš exoticky. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Jsme takoví, jací jsme - ale musíme být takoví, jaké nás chtějí mít." ----- Pravdivý základ, na kterém je velkorysá, výpravná konstrukce snímku vystavěná, je ukrytý až někde hluboko pod mnohavrstvým dobovým obalem, zkrášleným pastelovými barvami a šminkami, kterým sluší filmové plátno. Pokud přehnaně nelpíte na historické věrnosti a spokojíte se s precizně natočenou romantickou baladou zasazenou do divácky vděčného historického rámce - a jestliže vám vyhovuje zeširoka, volným stylem plynoucí vyprávění ... pak je příběh velké lásky následníka trůnu Rudolfa Habsburského a baronesy Marie Vetserové určený právě vám. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama