Reklama

Reklama

Yuan Zhang

Yuan Zhang

nar. 1963
Nanking, Ťiang-su, Čína

Biografie

Zhang Yuan, jedna ze zakládajících osobností tzv. šesté generace čínských filmařů, se narodil v roce 1963 ve městě Nanking. V roce 1989 Zhang obdržel bakalářský titul na Pekingské filmové akademii a své první filmy natočil v politické atmosféře, která převládala po násilném zásahu proti reformně naladěným demonstrantům na náměstí Tiananmen. Přestože měl diplom z prestižní umělecké akademie, rozhodl se nenastoupit na přidělené místo do filmového studia Čínské lidové osvobozenecké armády („Filmové studio prvního července“) a jako první tvůrce z ČLR začal produkovat své filmy nezávisle. Zhangovy první filmy jsou natočeny v semi-dokumentární formě. Sám autor je nazývá „dokumentární hrané filmy“.
Jeho první film MAMA z roku 1990, který je považován za jeden z prvních filmů tvůrců šesté generace, pojednává o matce mentálně postiženého dítěte. Film BEIJING BASTARDS (1993), který vztoupil do povědomí čínského i světového publika jako generační výpověď revoltující mládeže, je příběh zasazený do prostředí pekingské rockové scény. Následující film SONS (1996) se opět pohybuje na pokraji fikce a dokumentu a pojednává o rodině, kterou jako následek alkoholismu a mentální choroby stihl rozvrat. Kvůli syrovému vyobrazení neutěšené reality v Číně po Deng Xiaopingových reformách se Zhang dostal na mušku cenzorů.
V roce 1994 se Zhang spolu s dalšími tvůrci páté a šesté generace jako He Jianjun, Wang Xiaoshuai, Tian Zhuangzhuang a Ning Ying dostal na listinu zakázaných tvůrců. Filmový materiál pro jeho nejkontroverznější film EAST PALACE, WEST PALACE, který pojednává o gay komunitě trpící pod policejní šikanou, byl tajně vyvezen z Číny do Francie, kde prošel postprodukcí, a kde byl bez schválení autorit promítnut na festivalu v Cannes v roce 1997. V následujících filmech Zhang upouští od „undergroundového“ semi-dokumentárního stylu a přiklání se ke konvenčnější formě.
Za rodinné drama SEVENTEEN YEARS (1999) Zhang získal cenu za nejlepší režii na festivalu v Benátkách. V té době už byl Zhang rehabilitován a jeho filmy se mohly promítat v Číně i na zahraničních festivalech. Změna stylu a mezinárodní renomé zajistily jeho dalším filmům komerční úspěch. V roce 2003 natočil filmy I LOVE YOU a ZELENÝ ČAJ, do rolí v druhém z jmenovaných dosadil čínské celebrity Wen Jianga a Vicky Zhao. Jeho historický film RUDÉ KVÍTKY (2006) se dostal do soutěží na mnoha prestižních festivalech a získal ocenění na festivalu v Berlíně. Kromě devíti celovečerních filmů je Zhang také autorem řady dokumentárních filmů (THE SQUARE, CRAZY ENGLISH), hudebních videí a reklam.

Martin "KlonyIlony" Pank

Režisér

Filmy
2014

Mei hao 2014

2012

Beijing Flickers

2008

Dada's Dance

2006

Rudé kvítky

2003

Lu cha

 

Wo ai ni

1999

Guo nian hui jia

1996

Danske piger viser alt

 

Dong gong xi gong

Reklama

Reklama

 

Erzi

1993

Beijing za zhong

1992

Mama

Dokumentární
2000

Miss Jin Xing Story

1999

Fengkuang yingyu

1994

Guang Chang

Krátkometrážní
2010

42 One Dream Rush

Scenárista

Filmy
2018

Xue zang

2012

Beijing Flickers

2003

Wo ai ni

Producent

Filmy
2003

Wo ai ni

Dokumentární
1999

Fengkuang yingyu

Kameraman

Dokumentární
1999

Fengkuang yingyu

Střihač

Dokumentární
1999

Fengkuang yingyu

Herec

Filmy
2003

Wo he ba ba

Reklama

Reklama