Reklama

Reklama

Rajko Doleček

Rajko Doleček

nar. 01.06.1925
Praha, Československo

zem. 20.12.2017 (92 let)
Ostrava, Ostrava, Moravskoslezský kraj, Česko

Biografie

„Snídani sněz sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli"

Toto rčení bral Rajko Doleček za své. Byť se narodil v Praze a otec byl Čech, rok po jeho narození se rodina stěhovala na Balkán, odkud pocházela matka, Srbka z Bosny. Usadili se v Bělehradu, v tehdejším hlavním městě Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, později Království Jugoslávie. Otec Ing. Josef Doleček zde působil jako zástupce československého koncernu ČKD. Rajko Doleček v Bělehradě absolvoval obecnou školu a gymnázium. Během druhé světové války se zde zapojil do odboje proti Němcům a dalším okupantům Jugoslávie. Během druhé světové války se zapojil do odboje proti německým a dalším okupantům Jugoslávie.

Po válce studoval medicinu na universitě v Bělehradu, po dvou semestrech pokračoval na studiu na Karlově universitě. Kromě začátku ve Frýdku-Místku, celou svoji lékařskou praxi strávil v Ostravě, kde ji vykonával až do své smrti. Patřil mezi lékaře s nejdelší praxi u nás.

V sedmdesátých letech ho oslovila ke spolupráci Československá televize a vznikl velmi populární šestidílný seriál NEBEZPEČNÝ SVĚT KALORII (1974). V tomto i v dalších pořadech (TAJEMNÝ SVĚT HORMONŮ, NEBEZPEČNÝ SVĚT KALORIÍ PO JEDNOM ROCE, NEMOCI CIVILIZACE, DEJTE LÉTA ŽIVOTU) jako dietolog a endokrinolog informoval na obrazovkách Československé televize o problematice nadváhy, cukrovky, hormonálních poruch a stárnutí. V roce 1976 získal cenu Zlatý krokodýl, ocenění Československé televize.

Za svoji publikační a vědeckou činnost, zejména v oblasti endokrinologie popáleninového traumatu, dietologie, zdravé výživy a diabetologie byl v roce 1993 jmenován profesorem. Publikoval přes 200 odborných prací v domácím i zahraničním tisku, z toho 11 monografií.

Vzhledem ke svým rodinným kořenům a životním zážitkům se vyjadřoval ke konfliktu na území bývalé Jugoslávie, ve kterém podporoval srbský národ, a to publicistickou činností a humanitární pomoci. Za tyto aktivity obdržel řád sv. Sávy, nejvyšší vyznamenání Srbské pravoslavné církve, řád Njegoše Republiky Srbské a Vukovu cenu Srbska.

Po smrti jeho manželky Dobry v roce 2006 vyplňoval jeho rodinný život syn Branko s vnoučaty.
Rajko Doleček zemřel po krátké vážné nemoci 20. 12. 2017.

Jiří "Ampi" Amler

Herec

Seriály
1974

Nebezpečný svět kalorií

Dokumentární
2015

Nebezpečný svět Rajka Dolečka

1995

Rajko Doleček (TV film)

1993

Portréty (seriál)

Host

Reklama

Reklama