Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Biografie (7)

Ivan Mozžuchin (herec / režisér / scenárista)

21.02.2010

Ivan Iljič Mozžuchin se narodil 26. září roku 1889 ve vesničce Kondol, Saratovské provincie Ruského impéria a stal se bezesporu nejvýznamnější filmovou hvězdou kinematografie carského Ruska, jeho kariéra pokračovala ale i po útěku z rodné země ve Francii, USA a Německu a svou uměleckou dráhu ukončil až za zvukové éry v roce… (více)

Lilian Harvey (herečka)

02.11.2005

Lilian Harvey, vlatním jménem Helen Lilian Muriel Pape se narodil 19. ledna 1906. Její matka byla angličanka a otec německý obchodník. Ve věku osmi let se její rodina přestěhovala do Německa a krátce nato vypukla první světová válka. Většinu války strávila ve škole ve Švýcarsku, kde zdokonalovala svoje jazykové znalosti a učila… (více)

Pavla Vrbenská (herečka)

02.11.2005

Vlastním jménem Milada Šupitová. Od deseti let účinkovala v dětském rozhlasovém sboru a později také v dětských rozhlasových hrách. Touha po divadlu ji roku 1940 přivedla na pražskou Státní konzervatoř, odkud po dvou letech přešla na konzervatoř v Brně. Po absolutoriu získala angažmá v Českém lidovém divadle v Brně a poté… (více)

Sarah Bernhardt (herečka)

02.11.2005

"Měli bychom nenávidět jen velmi zřídka, protože je to příliš unavující, často odpouštět a nikdy nezapomínat."Tato francouzská, především divadelní, hvězda se narodila 23. října1844 pod jménem Henriette-Rosine Bernard. Traduje se, že byla posedlá smrtí. V 15 letech si sama koupila rakev, ve které občas spala. Proto pak také… (více)

Max Schreck (herec)

02.11.2005

Maxmilian Schreck se narodil 6. září 1879 (některé prameny uvádějí 11. června téhož roku. Hereckou průpravu získával na prknech Staatstheater v Berlíně. Debutoval ve hře Messeritz a Speyer, načež se vydal na turné po německých městech, jako byly Zittau, Erfurt, Brémy, Lucerne, Gera a Frankfurt am Main. Po konci svého turné se v… (více)

Brigitte Helm (herečka)

02.11.2005

U Brigitte Helm je dnes známa především role ve filmu Metropolis, málo se již ovšem ví, že právě ona mohla pro nás dnes být místo Marlene Dietrichové Lolou z MODRÉHO ANDĚLA , nebo že režisér James Whale uvažoval o jejím obsazení do svého filmu Frankensteinova nevěsta. Brigitte Helm se narodila v roce 1906 (některé zdroje… (více)

Oldřich Kmínek (režisér / scenárista / herec)

02.11.2005

Oldřich Kmínek se narodil 5. 12. 1892 v Praze. Původně byl obchodním cestujícím papírnické firmy a již ve svém mládí projevil herecké ambice. V roce 1918 si poprvé zahrál ve filmech KOZLONOH a UČITEL ORIENTÁLNÍCH JAZYKŮ. O rok později natočil svůj první film, sentimentální melodrama JINDRA, ke kterému si napsal i scénář a ve… (více)

Reklama