Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Chicago

Chicago (2002)

Nezapomenutelný muzikál se skvělým hereckým obsazením, neopakovatelnou hudbou a atmosférou, která je zesílena skvělými kostými a rekvizitami. Pěvecké výkony herců vyšly až překvapivě dobře, mezi nimi podle mě excelují hlavně Catherine Zeta-Jones a Queen Latifah. Relativně jednoduchá zápletka, přesto skvělá pointa. Paradoxně jediná osoba, která tragicky skončila, byla nevinná, což mělo upozornit na paradox, který je pro život typický. Taky se mi líbilo spojení děje a jeviště (při písních) nebo závěrečné titulky.

Bratříčku, kde jsi?

Bratříčku, kde jsi? (2000)

Skvěle šílený film plný narážek, skvěle volené hudby, amerického slangu nebo zajímavých postaviček. Herecké obsazení je náramné - George Clooney představuje coby jediný trochu známý herec hlavní roli, Holly Hunterovou známe možná spíš podle obličeje z některých seriálů, přesto si roli manželky jednoho z "Hochů od Syslí řeky" - "Soggy Bottom Boys" skvěle vystřihla. Oba ostatní hoši byli úžasně pitomí. Odysseova dobrodružství jsou inspirací, ovšem zdaleka ne jedinou. Trochu mi to připomínalo styl Johnnyho Cashe či knih Johna Steinbecka... Film je i velice zajímavým předmětem interpretací, neboť je plný různých předmětů - symbolů, jako např. pomáda na vlasy, brýle a pes ďábelského šerifa. V pozadí děje probíhá i politická kampaň, která je zde znázorněna tak, že to připomíná ty naše volby (taškařice). Prostě nezapomenutelný film, stejně tak i soundtrack.

Užívej si, co to jde

Užívej si, co to jde (2009)

Geniální, geniální, geniální. Viděl jsem ten film třikrát během dvou měsíců a klidně bych to ještě třikrát zvládl. Naprosto geiální postevičkovost hlavních figur, totálně šílený a nesnesitelný dědek jako hlavní (překvapivě relativně kladná) postava, proces postupné transformace obyčejné rodiny z Edenu v Mississippi (o němž neslyšeli dokonce ani ti, co tam žijí) - dcera přejímá šílené názory svého budoucího manžela-dědka (who calls his mother "mom" should undergo the capital punishment), křesťanská matka začíná žít se dvěma muži zároveň a fotit odvážné akty, její hluboce věřící manžel s dá dohromady s mužem jménem Cummings (původně Kaminsky), protože women are all the same - male or female... No a pak že to enní geniální. A v jakém ohledu je Boris génius? V kvantové mechanice. No jo, ale jako v jaké oblasti - třeba v hudbě? A za co skoro dostal tu nobelovku? Nejlepší film?

Mamma Mia!

Mamma Mia! (2008)

jeden z dosud nejlepších filmů na světě - neopakovatelná hudba skupiny ABBA je zde nejen skvěle předvedená, ale mnohdy dokonce vylepšená. Meryl Streep se popasovala s výškami velice úspěšně, málokdo věří, že to opravdu zpívala ona. Že by nezvládla herecký výkon, o tom snad nemůže být ani řeč. Mladá generace ocení moderní scény s písněmi Lay All Your Love on Me nebo Voulez Vous, ostatní (včetně mě, přestože se do mladší generace počítám) raději vyslechnou tradiční Our Last Summer (zde pravda občas zazní falešný tón Pierce Brosnana - pravda někdy víc než občas), Dancing Queen nebo The Winner Takes It All. Pět hvězdiček je zde na místě.

Počátek

Počátek (2010)

Nolan je machr. Co dokázal u Dokonalého triku, to vystupňoval a dotáhl do konce u Počátku. Velice duchaplný film, nepochopitelný pro každého, ovšem velice dokonale promyšlený, samozřejmě naprosto fiktivní, což ale nevadí, když je fikce promyšlená do detailů. U tohoto filmu tomu tak bylo (1. hvězdička). Další bod plus je výběr herců - Leonardo DiCaprio se na hlavní roli hodí i jako osobnost, která svou slávu už zažila (stejně jako Cobb, který má nejlepší léta taky za sebou), Ellen Page jako mladá nadějná herečka zase ztvárnila mladou nadějnou architektku. Marion Cottilardová svým půvabem a velikostí uzavírá našlapanou delegaci herců. (2. hvězdička). Logický a důsledný happy-end bez ideálů (žádná náhlá láska mezi Ariadne a Cobbem) (3. hvězdička). Úžasné efekty (4. hvězdička). Psychologický efekt na diváka je obrovský, dokonce bych řekl, že v jiné době by tento film jistě způsobil sérii sebevražd (5. hvězdička). Mezi negativa bych zařadil jenom český název (ten vážně nezvládli) a reklamní boom, založený na traileru, který vůbec nevystihuje kvality filmu (když jsem ho viděl, myslel jsem, že je to reklama na katastrofický film).

Světáci

Světáci (1969)

Nadité, nadité hláškami, které člověk použije dodnes. A film celkově je neopakovatelný a současnou trapnou českou kinematografií naprosto nepřekonatelný. Vestičky se letos nenosí a jak každý ví, Marie Kurie vynalezla teda jako rádio... no úplně v kovovým stavu! Výběr herců a hereček nemohl být lepší. Všichni tři hlavní mužští protagonisté už nejsou mezi námi a poté, co tento svět opustila Jiřina Jirásková, musel jsem si místo vzpomínkových beneficí v televizi pustit právě Světáky. A na její počest jsem se opět dosyta nasmál. A na závěr trochu nenucené konverzace? Inu, ten chlapec dole mi včera míchal tak řídkou maltu, že mi neustále padala zpět na lžíci. Ondyno jsem mu pravil, co si člověk neudělá sám, nestojí za nic. Jistěže, ono se jednomu zvednou mandle. Kolikrát jsem mu pravil: Méně té vody chlapče, méně té vody.