maoc

Lukáš Gryc

okres Brno

homepage

1 bod

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3 4 6 8 10
    • 11.2.2012  20:47
    Sběratel polibků (1997)

Co tento kus sráží je naprostá ignorace logiky a správných policejních postupů. Forenzní psycholog a jeho bratranec policajt sledují a lapají sériového vraha na vlastní pěst s „partou kamarádů“?! Vysílačky, neznáme? WTF! Jinak by to šlo, snad až na tu veselou hudbu při jedné ze závěrečných dramatických scén. Chápu, mělo jít asi o experiment, IMHO se nepovedl.

• 11.2.2012  18:18
    Ve stínu slunce (2005)

Klišé, klišé, trapnost, špatný dabing, nudné záběry italského venkova, toporné herectví jak Jacksona, tak občas i Keitela. Jo a klišé, to kdybych zapomněl. Sem tam má scénář světlé chvilky (např. pasáž o ženách) a nedá se tomu upřít maršmelouovsky ulepená poetika, ale to opravdu není nic pro mne.

• 10.2.2012  23:04
    Ať vejde ten pravý (2008)

Kontrast nelidskosti (všech!) lidských postav a humánnosti monster na pozadí studené architektury a mrazivého klimatu. Nádhera, jen některé záběry bych ještě víc protáhnul. Z dosud zfilmovaných knih trilogie Millenium u mě rozhodně vede tento kusanec mimo jiné i pro černohumorné vtípky. Zamrzí pak jen nerealističnost některých částí děje (byt-koupelna, krabice).

• 10.2.2012  23:00
    8 MM (1999)

Asi tuším, co tím chtěl básník říci, jen nechápu, proč to říkal tak nudně a proč musel obsadit toho trapáka Cage. IMHO jeden z nejpřeceňovanějších filmů.

• 10.2.2012  22:45
    Prokletý ostrov (2010)

Kdyby ten film byl pouze v poloze "storry – storry postavena na hlavu", nebylo by to úplně ono, ale Shutter Island je mnohovýznamový a nedá se vyloučit, že původní linie příběhu byla pravdivá. Jestli to byl záměr tvůrců nebo jen šálím sám sebe, nedokáži říci ani po druhém shlédnutí. Zapůsobil na mne ale tak, proto, i když s jistým váháním, dávám plný počet. Mimo jiné i kvůli famóznímu štěku „military pricka Vykousnu-ti-oko“.

• 21.1.2012  21:02
    Toy Story 2: Příběh hraček (1999)

Lepší příběh než jednička, mnohem nadčasovější a přístupnější pro menší děti. Celé to bylo dokonalé až na jednu věc - moc by pomohlo zkrátit stopáž o 5 minut. Ten správný okamžik totálního zaujetí a držení palců postavám se prostě nedá tolik natahovat. Přišel pro mě pád a nuda, konec mi vyšuměl. Zachránily to až "nepovedené záběry".

• 21.1.2012  20:55
    Vertigo (1958)

Obecně nemám rád staré filmy. Způsob, jakým jsou natočeny a jak herci hrají mi přijde směšný, v podstatě se za ně stydím a tím pádem si nedokážu vychutnat příběh, který je mnohdy dobrý, lepší a poctivější než u novějších snímků. U Vertiga to bylo podobné, alespoň v první půli. Druhá půle, kde začal příběh houstnout a gradovat, byla mnohem lepší, i herectví mi najednou přišlo o bližší, modernější či asi spíš nadčasovější. Konec je pak už to správné drama a tam nemám námitek. Stopáž by zasloužila zkrátit, ale to je zase jen úhel pohledu a doby.

• 17.1.2012  22:39
    Zodiac (2007)

Pomalu gradující detektivní posedlost. Film je natočen perfektně. Celé hodnocení pak stojí a padá na dvou slovech: líbí - nelíbí.

• 15.1.2012  14:25
    Kung Fu Panda 2 (2011)

Výborná animace. Příběh letí vpřed bohužel i v místech, kde by možná mohl zpomalit (na delší dobu). Dabing opět dobrý, i když hlas Páva mi přišel nevhodný, málo panovačný, místy nejistý. Celkově ta postava byla nedořešená. Na krutého vládce byl až moc váhavý a milosrdný, ač jiné jeho skutky takové nebyly. Ne tak lehkonohá zábava jako jednička, ale pořád velmi dobré.

• 15.1.2012  14:13
    O Nesytovi (TV film) (1994)

Příjemná pohádka, která sice úplně nenadchne, ale hlavně neurazí, má jasný a čitelný příběh vycházející z klasiky, slušnou hudbu Petra Ulrycha a pěkné karpatské exteriéry. Klad oproti jiným je např. také v tom, že i malé role hrají, ne jen pobývají na obrazovce. Zounara nemusím a pravdou je, že mnohdy přehrává, což ale vynahrazuje pohledná Rybka.

• 13.1.2012  20:25
    Kung Fu Panda (2008)

Kdysi jsem to viděl a dal 3*. Ó, já bloud! Na druhý a další skouknutí bez debat plné hodnocení. Má to myšlenku, jasný dramatický oblouk a scénáristický záměr, čitelné a přitom jen decentně tlačené poselství, senza postavy, vtip. Synka děsily akorát některé temnější scény (vězení). Jinak bez chyby.

• 13.1.2012  20:01
    Pád do tmy (2005)

Descent hraje minimálně na 4 struny strachu a daří se mu to skvěle. V první polovině to vypadá skoro na duchařinu spojenou s dobrodružným thrillerem. Už tehdy jsem měl nervy jak kšandy a pak tvůrci vyrukovali s dalším levelem. Jakoby sama drsná příroda nestačila, přichází predátor. Čtvrtým levelem jsou pak vztahy mezi děvčaty, nejvíc mezi Sarah a Juno. Od scény s pádlem mi bylo jasné, že si to spolu ještě vyříkají, postupné dávkování dalších informací mne příjemně napnulo a výsledek potěšil. Nejednoznačný až špatný konec je příjemnou třešinkou. Tenhle horor mi prostě náramně sedl a úplně v klidu mu odpouštím drobnosti jako superhrdinské vlastnosti postav, chybějící čich a hmat (teplo) mutíků a to, že vůbec nezohlednili chlad v podzemí, který by si brzo začal vybírat svou daň. Na druhé shlédnutí jasných 5 aster.

• 10.1.2012  14:43
    Invaze světů (2005)

Jen pro otrlé vyznavače béček, které při své tuposti ani nejsou vtipné. 1* dávám za občasný záblesk atmosféry a místy i hrající herce (například výkony některých postav v šoku mi přijdou docela reálné). Jako léčbu ordinuji něco od Tromy.

• 3.1.2012  12:31
    Jaguár (1996)

Příjemný film na televizní večer, ale víc v něm nezůstalo. Ten tón proti kácení pralesů působí dnes už skoro směšněji než samotný film. Bohužel.

• 3.1.2012  12:15
    Kuky se vrací (2010)

Kvalitou a záběrem minimálně evropský film. Jenže to není taková pecka. Proč? Vadilo mi zejména jakési rozostření scén, přebytek světla nebo co, prostě v některých pasážích jsem se ztrácel. Namluvení působilo násilně. Byl to záměr, tvůrci tím chtěli zdůraznit, že celý film je vlastně v Ondrově hlavě, on si jej vypráví. Proto ta civilnost. Chápu, ale nesouhlasím. Nelíbilo se mi to. Navíc je silný kontrast v tom, jak oba Svěrací nehrají, kdežto ostatní celkem ano (Macháček a Liška ne až tak, ale Čtvrtníček a Lábus ano). Ondrova rodina byla zredukována na lehce hysterickou matku, otce téměř nevidět. Snové pasáže alá Bylo nás pět nebo Cirkus Hurvínek jsou OK, příběh je tak vyprávěn a má to tam místo, ale ta hororovost některých scén je snad až přehnaná. Dvouletý syn, kterého Kuky jinak hodně vzal a druhý den některé pasáže sám od sebe začal vyprávět, se v jednom momentu rozbrečel a několikrát měl slzy na krajíčku. To je k záporům asi vše. Zásadní klady jsou 2: IMHO skvělý scénář, dialogy perfektně balancují na hranici reálnosti a fantasie no a výtvarná stránka je bezvadná. Ale k dokonalosti holt Kukymu docela dost chybí. Škoda, ale i tak je to bezesporu zajímavý film.

• 31.12.2011  21:51
    Zodiak (2005)

Tvůrci se nemohli rozhodnout, zda natočit tíživý thriller o pátrání po vrahovi nebo psychologickou studii rozpadu osobnosti a rodiny hlavního vyšetřovatele nebo sondu do duše dítěte, které se upne osobu zločince (detektivův syn), takže nakonec nenatočili ani jedno z toho. Co ale vlastně natočili? Ne úplně špatný film, kterému bohužel chybí jasné určení. Nemá ten správný drive. Dalšími negativy jsou: slabší atmosféra a asi 2 zpackané scény (rozhodně ta s přejetou? slečnou a ještě jedna, kterou si přesně nevybavím). Na jedno kouknutí pro thrilleromilce to jde, ale na víc tenhle Zodiak nemá.

• 30.12.2011  20:19
    Kočka Linda, poklad rodiny (TV seriál) (2011)

Není to špatné. Animace se mi sice moc nelíbí a scénář taky není zrovna perla, ale můj malý syn to naprosto žere, takže jednu hvězdičku musím přidat.

• 29.12.2011  10:30
    Lví král (1994)

Všechno se tam dělo samo a bez vysvětlení, což nemám rád.

• 28.12.2011  20:03
    Dešťová víla (2010)

Scénář naprd, logické lapsy a otevřhuby (např. házení mincí) častější než bobři na Dyji a v druhé polovině se vkrádá nuda, ale povedený vizuál, exteriery i interiery a nádherná Květuška (Éva Kerekes) to vytahují mírně nad průměr.

• 26.12.2011  22:46
    Hrabě Monte Cristo (2002)

Pro mě velmi příjemné zpracování HMCH. Moderní, má to šmrnc, navíc pěkná kamera. Starší kousky mne spíš nudí, tohle ne.

• 26.12.2011  18:19
    Micimutr (2011)

Neurazilo mě to a spojení reality s pohádkovým světem bylo příjemným překvapením.

• 26.12.2011  18:08
    Tajemství staré bambitky (TV film) (2011)

Vydržel jsem asi 10 minut. Po otřesné scéně, kdy evidentně podstatně starší Janovičová hraje dvanáctku a řeší růst prsou mě cosi neodbytně nutilo přepnout na skvělou klasiku Jak se budí princezny.

• 21.12.2011  21:31
    To je vražda, řekla (1961)

...a lásky advokát... broukal jsem si s hlavním hudebním motivem celý mnohdy napínavý, mnohdy velmi vtipný film. Výborné!

• 16.12.2011  21:17
    Slepičí úlet (2000)

Výborný plastelíňák pro celou rodinu. Děti ocení hravost a dospělí si zase vychutnají spoustu vtípků a narážek propracovaného scénáře.

• 10.12.2011  15:58
    Hercule Poirot: Vánoce Hercula Poirota (TV film) (1995)

Mezi ostatními poirotovkami mi to přijde spíš lehce podprůměrné. Chválím hudbu. Na druhou stranu spousta scén je zbytečná, trapná a zavádějící (a to nemyslím detektivně). Lepší průměr televizní zábavy.

• 8.12.2011  20:30
    Musíme si pomáhat (2000)

Rozhodně TOP český film nejen postsametové historie. Precizní scénář, dechberoucí herecké výkony (obzvláště Dušek, Huba, Polívka, Šišková a Tesařík), napětí, lidskost, humor, který se dalším záběrem mění z prostě legračního na mrazivý a k tomu silný příběh. Charakterům vládnou archetypální Josef (Polívka), Marie (Šišková) a Duch svatý (Kassai). Dokonce i na Ježíše dojde, jako na symbol obrození a nové naděje. Velmi chytře a přitom jednoduše pojato. Sympatická a přitom vlastně naprosto přirozená je také nejednoznačnost charakterů, kdy ze sviní se stávají oběti (Köpke-Huba) a ze sviní skorohrdinové (Dušek-Prohazska). Jarchovský je machr. Totálně mě pak dostal tím, že Josef se navíc jmenuje Čížek. No vymysleli byste lepší jméno? Čížek není Schindler ani Winton, to byli oba cizinci, je to malý (český) člověk, který je tlačen okolnostmi, je to vlastně srab (kdo by za daných okolností nebyl!). A stylizace Čížkové do Madony (hned 3x, nejsilněji v dechberoucí scéně v posteli), to už je jen třešinka na dortu. Film má několik mušek v podobě divně vložených krátkých scén a moc se mi nelíbilo ani přehnané ozvučení (škrabání na dveře, rozhlas, zvuky jsou jakoby příliš hlasité), ale i dokonalé ženy mívají znaménko krásy, takže všechno je, jak má být.

• 4.12.2011  21:57
    Tři životy (TV film) (2007)

Příběh mi přišel zbytečně rozmělněný s malým tahem na branku, takový jakoby slepenec mnoha střípků z jiných pohádek, ale exteriéry byly výborné a vyznění takové jaksi milé, takže to byla, na poměry novodobé české pohádkové produkce, rozhodně nadprůměrná podívaná.

• 4.12.2011  21:47
    Santiniho jazyk (TV film) (2011)

Mělo to chyby, motivace postav byla mnohdy podivná a hlavní hrdina mě od začátku štval, ale jako celek to bylo na českou TV produkci opravdu hodně povedené a neslo to i jakési poselství. Dále o tom však tacuit, abych Strachovo pozvednutí v mých očích nezakřikl.

• 21.11.2011  20:14
    Nebezpečné známosti (1988)

Studené a kruté a zrůdné, ale to je dáno předlohou. Komu to nevoní, ať se nekouká. Mně se to docela líbilo, ale já jsem uchyl, já se nepočítám.

• 21.11.2011  20:03
    Auta 2 (2011)

Nejde neporovnávat s vynikající jedničkou a na ni dvojka ztrácí několik indianapoliských okruhů. Animace je sice ještě dokonalejší, ale to je tak jediné plus. Vše ostatní je slabší. Hudba, postavy, dokonce i český dabing se mi líbil o něco méně, a to byl ve stejném obsazení. Snad i ti dabéři vycítili, že tenhle film prostě není tak dobrý, aby ze sebe museli ždímat top výkon. Co ale dojem skutečně sráží dolů je absence lehkosti a půvabu prostého, ale silného příběhu, který měla jednička. Tohle je rozmělněné, sekané, agenti a závodění nejdou moc dohromady a moralizování, ach ouvej, to v Autech 2 bolí, kdežto v jiných pixarovkách jde na dřeň a hřeje. Americké bláboly typu "když tě někdo nebere, protože se chováš tak, jak se chováš, je to jeho problém a ne tvůj" mi opravdu lezou krkem a oni tím ještě infikují děti. No fuj! Burák se celou dobu chová nemožně a pohrdání ostatních si zaslouží a basta! K tomu ekomasírka o obnovitelných palivech. Ne opravdu, tudy ne. Finální rozuzlení zápletky bylo sice fajn a Tartra po pravé ruce královny potěší, ale na úplný závěr přijde opět buransko-Burácký tryskový direkt a já končím v provazech. Jo a taky nuda, na tu jsem (radši) pozapomněl. Nezasmál jsem se snad ani jednou. Zklamání.

<< předchozí 1 2 3 4 6 8 10