Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Mysteriózní

Recenze (983)

plakát

Městečko Twin Peaks - Šach Mat (1991) (epizoda) 

Po dlouhé nudě dílů s pořadovými čísly kolem desítky konečně začíná přituhovat a něco se dít, a to nejen na komediální rovině, jako v minulém díle, ale i na dramatické a mysteriózní úrovni. Majora si raději odvedou, aby nevykecal příliš. Bena Hornea z trudnomyslnosti vyléčí jedině vojáčci a sex. Norma a Ed konečně dostanou příležitost vysvléct kabát (s podšívkou z modrého sametu). Hank dostává na budku. Opět. A tentokrát od něžného pohlaví. Leo se nám poněkud vybarví. James se zaplétá a je jasné, že hra kolem sexy milfky a jaguáru bude mnohem špinavější, než se mu v té jeho prosťounké hlavičce zdá. Naopak špinavá hra Renaulta a jeho kumpána od kanadské jízdní policie je rázně uťata, i když to chvilku viselo na šňůře od podvazku. Skoro mi jich až bylo líto. Lynch vycítil, že děj potřebuje změnu, tak do toho prostě sáhl po řeznicku a nemazal se s nimi. Andy a Dick jedou svou sherlockovskou linii za tajemstvím malého Nickyho a Lucy jen pročítá noviny, i když kupodivu nevybírá dupačky, kočárek ani postýlku. Závěrečná scéna je konečně patřičně děsivá a zamíří prstem na šachové políčko. Na šach mat to nevypadalo, ale i tak bude mít deputy Cooper co dělat, aby nemusel krále položit už v příští epizodě.

plakát

Krajní meze - Soukromý let (1999) (epizoda) 

Mnohé díly OL jsou amatérsky natočené a smrdí nízkým rozpočtem. Mnohé mají toporné herce, nudný děj nebo hloupý scénář. Ale jen málo epizod má vyloženě blbou, nedostatečně nosnou myšlenku. Tento má všechny negativa. A může za to asi ten nedostatek peněz, protože jinak věřím, že by Sam Egan dokázal napsat lepší konec než mimozemskou entitu, čekající ve výšce 166 mil, aby pomohla odčinit jednomu staříkovi zpackaný milostný život. Ale i tak byl tento díl blbý, toporně zahraný, s podivnými motivacemi postav (proč se novomanželé brali, když...) a nepomohl ani sex v nízké gravitaci s velmi krotkou nahotou. Starší díly byly onačejší odvaz! Takže zbývá jen trocha kosmické nostalgie a pseudonáboženského blábolení. Hodně moc slabé. Uvažoval jsem dokonce o odpadu. Je to totiž ještě ke všemu nudné jak večery pod lampou.

plakát

Městečko Twin Peaks - Černá vdova (1991) (epizoda) 

Postupně pronikáme do Lynchovi zvrácené mysli. Zvrácené, protože si z diváka utahuje, pošklebuje se mu a jízlivě jej lechtá na pozadí a ještě za to bere velké prachy. Ten chlap je démon. Tolik pohrávání si s klišé a jejich v podstatě nezměněné metání divákovi do tváře jsem snad neviděl. Klasický milostný trojúhelník s Jamesem jako jedním vrcholem je v klídečku a s prstem v nose opuštěn, aby byl chudák James nainstalován jako vrchol trojúhelníku jiného. Lucyina neotřesitelná pozice těhotné diktátorky je v mžiku smetena černou vdovou. Dokonce i stoicky klidný Hawk je zcela vyveden z konceptu! Audrey poslouchající v "tajné" komoře už snad ani není klišé, to je klišé na kvadrát, ale Lynch to bere naprosto vážně. Cathrine a její cynické ponižování Josie, kdy ukazuje, jak bílá americká protestantka vládne nad asiatkou s grácií a noblesou, to je paraxenofobie jak stehno. A dalo by se pokračovat. Lynch a Frost jsou fakt démoni. Jak tohle dokázali napsat, to bych ještě pochopil, ale jak to dokázali protlačit do reálné produkce a ještě na to pobláznit miliony fans, to fakt nedávám. Tady musely řádit temné síly. Ještě že nám vrátili majora Briggse. To je taková náplast na normální, usedlou americkou dušičku ta scéna s objetím, kdy Bobbyho posílá pro koktejl! Snad právě toto umné pohrávání si s očekáváním a nasycením davů mohlo tento seriál dostat tam, kde je. Otázka je, kde jsou tvůrci poťouchlí nejvíc. Já bych řekl, že právě v těchto "echt amerických" scénách a "hodnotách". Nechápu, ale musím dát plnou palbu.

plakát

Městečko Twin Peaks - Maškarní bál (1990) (epizoda) 

David Duchovny rullez. Ben Horne rullez. Cathrine jako domina rullez a Josie jako subinka také. Audrey jako pletichářka tahající za fusekli tatíka i Bobbyho rullez tak nějak jako by se nechumelilo. James jako svůdný mechanik, který se nechává sbalit v baru první milfkou, rullez non plus ultra. Tímto a dalším dílem se seriál posouvá na další příčku komiky a mysteriózno je odsunuto na vedlejší kolej. Ani mi nechybí. Jako seriál k večeři je to k nezaplacení, snad lepší než Přátelé, Dva a půl chlapa nebo Ordinace. No fakt.

plakát

Krajní meze - Druhá strana (1999) (epizoda) 

Sice ne pecka, ale slušné a hlavně myšlenkově konzistentní a s alespoň základními věcmi ohledně výzkumu, které nejsou od reality na míle vzdálené. Jasně že samotný návrat je naprostý nesmysl nevysvětlitelný jinak než zázrakem, ale jinak fakt docela logické. Přesněji ne samotný návrat, ale uzdravení rozhodně. Mozek sice skrývá mnohá tajemství a překvapení, ale že by až tak? Inu, uvidíme. Možná bude toto jednou bráno jako vizionářské neurologické dílo :-D

plakát

Krajní meze - Grell (1999) (epizoda) 

Slabá, blbě vymyšlená a na vodě ve všech směrech postavená antirasistická agitka. Ne, že by postava otroka Džoši nebyla hodna obdivu a soucitu, ale takové šablonovité dobro a naopak zlo jeho pána, zlo, které se opět šablonovitě mění na naději v dobro, to už ani není scénáristické šustění papírem, to je přímo vystřihovánka. Některé aspekty dílu byly fajn (např. propojení lidí a Grellů pomocí DNA), ale jinak je to nudné a slabé.

plakát

Krajní meze - Malí přátelé (1999) (epizoda) 

Díl pro děti. Téměř bez násilí v prostředí, které k násilí přímo vybízí, s naivním chováním postav, které navíc šustí papírem (jako v tomto seriále často) a s minimem akce. Většinou kamera zabírá obličeje postav v nemožně dlouhých záběrech, jak bylo tehdy módní. Tím jen maskuje, že scénář nemá co říci.  Nemožné ovládání memů přes palmtop a tak. Chápu, devadesátky. Profesorovi se nedá nefandit, ale to je na tomto díle asi všechno.

plakát

Městečko Twin Peaks - Roztržka mezi bratry (1990) (epizoda) 

Nový začátek. Cooper čelí obvinění, které zosnovali lidští záporáci. Major Briggs ho vezme na ryby a při opékání marshmellows se opět přesvědčí, že sovy nejsou tím, čím se zdají být. Šerifova loajalita je úžasná, scéna Lucy a jejích boys na žebříku k popukání, scéna Shellyna telefonování zase sexy a pak strašidelná. Slušný díl.

plakát

Krajní meze - Dárce (1999) (epizoda) 

Podobná premisa byla už myslím v Outer Limits zpracována dříve, ale tam šlo o transplantaci srdce tuším. Nebo jsem to viděl jinde? Nevím. To ale zase tolik nevadí, protože v epizodě Dárce nejsou až tak podstatné vize a paranoia, jako spíš co s nimi dál. Není to špatný díl, jen nejsem zcela přesvědčen motivací postav (proč doktora nesbalila už dávno, když byl zjevně bez závazků?). Konec byl docela fajn s obligátním bububu když technologie, které nás přesahují a blablabla, uchopíme nesprávně. Jen bych se pozastavil u jedné naprosté pomýlenosti. Doktor mluví s Deidre o tom, že v těle zůstal kus duše nebo tak něco. To je něco tak pitomého z lékařského i teologického hlediska, že to musím napsat a přidat jeden slušný facepalm. Navíc, po mnoha desítkách let transplantací, můžeme myslím s klidem tuto myšlenku zavrhnout jako nepodloženou i empiricky. Jasně, celé tělo (respektive hlavu) transplantovat neumíme (a asi to ani nikdy možné nebude), ale proč by duše měla být v těle, když není v srdci, ledvině nebo jiných již mnohokrát transplantovaných orgánech a tkáních? No prostě blbost na kvadrát i v rámci tohoto vědu silně ohýbajícího až ignorujícího seriálu.

plakát

Městečko Twin Peaks - Samozvaná spravedlnost (1990) (epizoda) 

Asi nejlepší a nejnadupanější díl 2. série, přesto mne to nechává podivně chladným. Vrah, respektive jeho fyzická podoba, je jasná už nějaký čas, dojde tedy jen ke konfrontaci se "spravedlností", nikoliv k vyřešení případu. Koneckonců to mnoho postav v závěrečném pokecu mezi stromy přiznává. Jen nechápu, proč tam byl přimotán major Briggs? Jasně, asi nejlepší je se neptat a brát to jako (samoúčelnou) Lynchovu hru s divákem. Ale už mi není náct, aby mne to bralo. Takže sérii dokoukám spíš s cimrmanovským zájmem, zda druhá polovina bude podobně slabá, jako první. A jsem zvědav, zda třetí bude jiná (lepší). A podobně jako Frajera42 mne vůbec nemrzí, že teen romace se vytrácí. Jen mám obavu, že sladké jiskrné pohledy a nahrávku na kazetě od těch tří ještě uvidíme a uslyšíme. Možná se bude vracet i prsten, když se James zachoval tak hanebně.

Časové pásmo bylo změněno