Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Sci-Fi

Oblíbené seriály (10)

M*A*S*H

M*A*S*H (1972)

V 4077. mobilní armádní chirurgické nemocnici (působící kdesi v Koreji roku 1950) možná místní doktoři nejsou těmi nejlepšími vojáky (s vyjímkou jistého majora Franka M. Burnse), částo si dají nějakou tu skleničku ginu, jsou neoholení, chodí jen ve spodním prádle a sem tam se stane, že je nějaká sestra najde ve svém tlumoku, jsou však špičky ve svém oboru (s vyjímkou jistého Franka M. Burnse) a všem válečným útrapám dokážou čelit s humorem a nadhledem… Legendární seriál M*A*S*H asi nemá moc cenu představovat, koneckonců na našich televizních stanicích se vysílá prakticky neustále (a asi jen tak neskončí), přesto jsem si dovolil menší uvedení do děje. Tento seriál, který vznikl dva roky po stejnojmenném filmu (který byl pro změnu zase natočen dva roky po vydání knihy), byl prostě trefou do černého a největší podíl na tom mají talentování scénaristé a skvělí herci. Ti první vytvořili vtipné příběhy plné zajímavých postav, které však dokázali vyvážit i nějakým tím vážnějším tématem (smrtelná zranění, nevylečitelná onemocnění, válečný stres ale také třeba homosexualita, rasismus nebo prostá nevěra) a i když bylo natočeno 255 epizod (a jeden závěrečný film), tak žádná z nich není vyloženě slabá (no možná až na pár vzpomínkových dílů). A život tomu všemu vdechlo sympatické herecké osazenstvo, které se naprosto bezchybně dokázalo vžít do daných rolí, ať už to byl Alan Alda v roli Hawkeyho Pierce nebo Loretta Swit jako "Šťabajzna" Houlihanová (mimochodem tahle dvojka má na svém kontě nejvíce dílů ze všech herců, proto jsem si je dovolil vybrat). V seriálu se objevila také plejáda "hostujících hvězd" jako třeba Patrick Swayze, Leslie Nielsen, Brian Dennehy, Laurence Fishbourne nebo budoucí oscarový režisér Ron Howard. Jako bonus pro českého díváka je seriál opatřen výborným dabingem (Pavel Trávníček, Vladimír Brabec, Ladislav Potměšil, Jorga Kotrbová a další), který navíc neobsahuje onen pověstný studiový smích, což je jenom dobře. M*A*S*H je tak bezesporu jedním z nejzajímavějších a nejlepších počínů na poli televizní zábavy a já osobně jej považuji za jeden z mých nejoblíběnějších seriálů, na který bych se mohl dívat snad pořád, no nic je čas na další díl.

Ajťáci

Ajťáci (2006)

Jeslti někdo umí dělat zábavné komediální seriály, tak to jsou rozhodně Britové. Ti už světu dali hned několik skvělých sitcomů a jedním z nich jsou také Ajťáci. Seriál je o dvou pracovnících IT oddělení ve společnosti Reynholm Industries - Royovi (Chris O'Dowd) a Mossovi (Richard Ayoade). Oba jsou odborníky ve svém odboru, ale taky jsou to tak trochu geekové, kteří příliš nerozumí světu tam venku. Navíc dostanou novou šéfovou Jen (Katherine Parkinson), která maximálně zná pojmy jako monitor, e-mail nebo doubleclick, což samozřejmě nelibě snáší, ale nezbývá jim nic jiného než si na sebe zvyknout... Seriálu nelze upřít lehkou podobnost se seriálem Teorie velkého třesku, ale Ajťáci si jdou svoji vlastní, britskou cestou. Což znamená, že nemájí moc dílů, takže se zápletky a vtípky nezačnou opakovat a seriál tak neztrácí svůj humor. Každý díl je díky tomu naprostý originál se zajímavou zápletkou a výtečnými fóry. Takže ať už jdou hrdinové seriálu na gay muzikál, předstírají, že jsou fotbaloví fanoušci nebo svědčí u soudu, vždy je to skvělá zábava. Samozřejmě velký podíl na tom má také sympatické obsazení, kromě výše zmíněné trojice musím také vyzdvihnout herecké výkony Christophera Morrise a Matta Berryho, kteří skvěle ztvárnili šéfy společnosti Reynholm Industries. Zkrátka Ajťáci patří bez nejmenších pochyb do elitní společnosti těch nejlepších britských sitcomů, jaké kdy byly natočeny.

Haló, haló!

Haló, haló! (1982)

V nacisty obsazené Francii, v jednom malém městečku jménem Nouvion žil jeden kavárník jménem René Artois (Gorden Kaye), který chtěl jenom obírat Němce o žold a užívat si se svými dvěmi servírkami Yvette (Vicki MIchelle) a Marií (Francesca Gonshaw) za zády své manželky Edith (Carmen Silvera). Jednoho večera se však v jeho kavárně objeví partyzánka MIchelle Dubois (Kirsten Cooke) a využije jeho kavárnu jako bezpečný dům pro transport sestřelených britských pilotů. A k tomu všemu si ještě u Reného schová velitel města plukovník Von Strohm (Richard Marner) zkonfiskovaný obraz Padlé Madony s velkými balónky, který chce po válce prodat, poté začně kolotoč záměň (nejen) obrazů, převleků, smělých plánů a partyzánských akcí...Legendární seriál z produkce BBC vsadil především na originální prostředí a zajímavé a vitpné postavy, ať už je to poručík Gruber (Guy Siner), který po Reném pálí, mistr převleků Roger Leclerc (Jack Haig), britský agent a lingvista Crabtree (Arthur Bostrom), který umí hovořit plynatou francouzštinou nebo obávaný Herr Flick (Richard Gibson) z Gestapa atd. Navíc prakticky každá postava má svoji repliku, kterou používá skoro v každém díle, přesto takřka vždy dokáže pobavit. Co jej navíc odlišuje od klasického sitcomu je skutečnost, že na sebe jednotlivé díly více či méně navazuji (takže doporučuji pravidelné sledování). Přesto všechno tento seriál (stejně jako prakticky každý jiný) ke konci trochu začne vykrádat sám sebe a někdy až zbytečně natahuje danou dějovou linku, přesto Haló, haló patří mezi mé nejoblíbenější seriály.

Sherlock

Sherlock (2010)

Musím se přiznat, že se rozhodně nepovažuji za znalce současných seriálů, protože na ně zkrátka nemám dostatek času, abych mohl sledovat každou epizodu. Stejně tak se nepovažuji ani za fanouška moderních verzí klasických příběhů, tedy aspoň jsem si to myslel, dokud jsem si jednoho dne nepustil Sherlocka. Filmů s detektivem z Baker street 221b v průběhu let vzniklo nepočítaně, osobně jsem považoval za jedno z nejlepší zpracování sérii filmů ze Sovětského svazu s Vasilijem Livanovem v roli Sherlocka, nicméně tvůrci seriálu Sherlock, v zájmu odlišení od svých předchůdců, udělali v zásadě šikovnou fintu a přenesli příběh i se všemi postavami (a některými příběhy) do Londýna 21. století. Nejdříve se mi to moc nepozdávalo, ale po shlédnutí první epizody Studie v růžovém jsem si musel přiznat, že je to dost dobrý. Epizod sice není moc, ale plně to vynahrazuje jejich délka, která je na úrovni regulérních filmů. Navíc jde vidět, že tvůrci měli k dispozici solidní rozpočet. Samozřejmě největší podíl na kvalitě tohoto seriálu mají představitelé ústřední dvojice Benedict Cumberbatch a Martin Freeman, kteří jenom potvrzují můj názor, že Britové jsou nelepší herecký národ na světě. Scénaristicky to šlape také více než dobře, akorát to tvůrci někdy přehánějí s příběhovými twisty, především v prozatím poslední epizodě (Poslední přísaha) jich bylo na můj vkus až nezdravě moc. Nicméně tato drobná kaňka nemůže ohrozit jinak vynikající divácký zážitek.