Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (8)

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Byl jsem přehlcen a dezorientován. To by snad bylo lepší dát si to na pár dílů doma, celé najednou je to vskutku ubíjející. Asi už éra akčních komiksů kulminuje, což je dobře, protože už to přestává být zábavné.

plakát

Jednej správně (1989) 

Tak to jsem moc nepobral. Možná za to částečně může dabing, ale film na mně dělal dojem folklórní taškařice ze života v afroamerické čtvrti, která se v závěru kapku křečovitě změnila v drama. Většina postav působila poněkud komicky, což mi až tak nevadilo - měl jsem dojem, že je to v rámci stylizace, ale závěrečný zvrat mi tam absolutně nezapadal. Každopádně mi unikla pointa. Vlastně myšlenka filmu může být, že původcem mezilidské intolerance a zla je nesnesitelné vedro.

plakát

Samuraj (2003) 

Film je víceméně epizodou ze života slepého bojovníka (maséra a to i doslova) Zatoichiho, který putuje Japonskem, a kde se zastaví tam zjedná pořádek a přivydělá si něco peněz hrou v kostky. Je to téměř klasická ukázka japonského historického filmu, ovšem s doslovnějším ztvárněním akčních scén a s humorem, kterému se většinou zasměje i Evropan. Stopáž filmu je přiměřená, proložená dostatečným množstvím soubojů, jež mají realistické ztvárnění (což působí dost neobvykle, hlavně při srovnání s čínskými či euroamerickými filmy). Nedílnou součástí snímku je vynikající a chytlavá hudba. Ve skutečnosti jsem byl filmem doslova nadšený, určitě i proto, že jsem dopředu neměl žádnou představu do čeho jdu. Bavil jsem se výborně i při opakovaném shlédnutí.

plakát

Rambo: Do pekla a zpět (2008) 

Rambo se vrací ke kořenům a to hned několikrát. V podstatě stejné jako Rambo 2, ale natočené v moderním a svižném stylu explicitních masakrů, kde vybuchují hlavy a lítají končetiny (dokonce oprášil a svůj oblíbený luk). Film samozřejmě ukazuje utrpení prostých lidí třetího světa, trpících pod jhem místních vojenských velitelů - s tím se už přece musí něco dělat. Konečně akce při níž našel klid a mír v duši a mohl se vrátit domů jako vyrovnaný člověk ))).Je to asi tím, že se John po studené válce dostal na nezpochybnitelně správnou stranu barikády (už neválčí za ideologii, ale za nás, za všechny). Poslední příběh Ramba je přesně takový jaký v dnešní době divák očekává, ale je pravda, že akční scény jsou natočeny atraktivně, takže příjemná oddechovka.

plakát

Francouzská spojka (1971) 

Naprostá klasika se vším co k tomu patří (nebo spíš patřilo). Druh filmu u kterého si odpočinu a vychutnám si herecké představení všech zúčastněných v mezích daného příběhu. Z tohoto dílka nemám žádný negativní pocit, ani potřebu hledat mouchy. Navíc pro mně má nostalgickou hodnotu v podobě televizního trháku mého dětství.

plakát

Život pod vodou (2004) 

Opravdu vynikající film. Z filmografie Wese Andersona zaručeně nejlepší a pro mně patří k nejlepším komediím vůbec. Všechno v tomto filmu je zábavné a samotné zpracování příjemně odlehčené s hravými nápady. Přitom se rozhodně nejedná o bláznivou komedii, i když žádné hranice nejsou stanoveny. Na druhé shlédnutí asi ještě lepší, neboť je divák seznámen s pravidly hry a připraven se bavit dle not pana W.A. (plus objevit pár vtípků, které napoprvé zapadly). Svým nekonvenčním výtvarným zpracováním mi Život pod vodou připomněl filmy Karla Zemana.

plakát

Big Lebowski (1998) 

Hlavní hrdina je naprostý pohodář, který netrpí žádnou oblíbenou civilizační chorobou a nehodlá se do ničeho nutit. V klidu proplouvá svým životem bez adrenalinu, bez stresu, bez práce a nehledá žádný vyšší ani nižší smysl své existence. Když se nechtěně zaplete do dramatického sledu událostí kolem únosu manželky svého milionářského jmenovce, musí začít konečně "jednat". Ale ani tato epizoda nakonec nemůže změnit jeho ryzí charakter a životní filozofii. Sice z toho vyjde chudší o kamaráda (jenž se stejně nikdy nedostal ke slovu), ale zase po sobě zanechá naději, že skutečný člověk nevyhyne. Skvělý film, který diváka nikam netlačí, nic po něm nevyžaduje ani ho nechce omráčit či usadit. Přesto má podle mně geniální myšlenku nad kterou není nutné spekulovat. Zkrátka příběh opravdového člověka.

plakát

Zelená míle (1999) 

Podle mého mínění dosti přeceňovaný film. Řemeslně jistě kvalitní, ovšem děj je strašlivě naivní. Příběh je asi úmyslně pohádkový, ale díky prostředí se pro děti moc nehodí. Vlastně na něm není ani nic originálního a průběh filmu je naprosto předvídatelný. Trochu nadhledu by jistě pomohlo, zvlášť postavě M.C.Duncana, která je nesnesitelně ukňouraná (to mně opravdu lezlo na nervy). Film nenutí k zamyšlení ani není zábavný, prostě to není můj šálek čaje.