Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Fantasy

Recenze (3)

plakát

Titanic (1997) 

Moderní mytologie s archetypalní symbolikou. Myslím, že je to velmi důležitý film a jsem moc ráda, že se tolika lidem líbí - tedy, hlavně že si tolik lidí dovolí, aby se jim líbil.

plakát

Nouzový východ (2008) 

Pro mě jeden z nejlepších a nejnepříjemnějších filmů, které jsem viděla. Příběhu si vážím za velmi zřetelnou gnostickou symboliku, proto jej považuji za opravdově inspirovaný. Zdá se mi, že klíčem k pochopení a přijetí příběhu je porozumění pro rozpoložení ústřední dvojice, tedy pro pociťovaní "bezvýchodné prázdnoty". To je ovšem porozumění, které v příběhu nedemonstroval žádný ze sousedů, přátel, kolegů..., ale právě jen "blázen" - pravý to hrdina gnostických příběhů. Ústřední hrdinové touží odejít tam, kde je možné skutečně žít a snaží se věřit, či sami sebe přesvědčit, že takové místo existuje. Po rozhodnutí odejít zákonitě zasahuje vyšší moc: šéf motivující zůstat, či domnělá překážka spočívající v nechtěném těhotenství. April pak demonstruje jednoznačné odhodlání k odchodu, pro které je ochotná jednat bezcitně a nelidsky, Frank je naopak ochoten rezignovat na "osvobození", ale zachovává si lidské cítění. Problém je v tom, že oba věří v překážku, či jsou s ní spokojení, a překážka je vlastně jen záminkou, sebeklamem, bránícím přiznat si pravdu sami o sobě, proto příběh zůstává bez katarze. Jak říká hlavní hrdinka: "nikdo nezapomene na pravdu, jenom se učíme lépe si lhát"...

plakát

Nevhodný den pro rybolov (2009) 

Výborně a originálně pointovaný příběh o zápasnících v ringu i mimo něj, bojujících z různých důvodů. O ceně vítězství a prohry v širokém smyslu. O tom, co je být někým a někým se zdát. Upozorňuji, že upoutávka k filmu je trochu zavádějící.