Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Výborný historický velkofilm, který mi zůstane v hlavě asi hodně dlouho. Nejlepší herecký výkon podle mě podal Joaquin Phoenix, který se zhostil role záporáka skutečně na jedničku. Dějově to možná není nic převratného, neděje se nic, co bychom neočekávali. Vše ale nahrazuje skvělé vizuální ztvárnění a fantastická hudba. 5* ----- "My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next."

V jako Vendeta

V jako Vendeta (2005)

Výborné, dokonalé. Leč na "Akční film" málo akce, vůbec mi to nevadilo - ba naopak. Skvělé rozhovory, výborný H. Weaving jako V. Nevím, jak to znělo v češtině, ale originál byl v tomto ohledu skutečně bezchybný. Čas utekl jako voda a nevadilo mi si to hned druhý den zopáknout. ----- "... and together we shall give them a fifth of November that shall never, ever be forgot."

Avatar

Avatar (2009)

Film, u kterého možná technické zpracování převyšuje příběh, ale rozhodně příběh není potlačen. Mě se to naopak velice líbilo. Rozhodně se zde neděje nic nepředvídatelného, není to nic nového, ale je to skutečně potřeba u filmu, který je tak náročný po technicné stránce ? Děj jde prostě přímočaře dopředu a Cameron postupně ukazuje krásu své práce. Pro mě je Avatar dokonalý a rozhodně měl dostat Oscara pro nejlepší film, jelikož Smrt čeká všude je průměrným válečným snímkem. ----- "The Sky People have sent us a message... that they can take whatever they want. That no one can stop them. Well, we will send them a message. You ride out as fast as the wind can carry you. You tell the other clans to come. Tell them Toruk Macto calls to them! You fly now, with me! My brothers! Sisters! And we will show the Sky People... that they cannot take whatever they want! And that this... this is our land!"

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Hodnocení CSFD prostě bylo tolik lákávé, že jsem to musel vidět. Výsledek je výborný, bezchybné drama, které si zaslouží 1. místo zdejšího hodnocení. Je určitě možné se dohadovat, jestli si to zaslouží více tohle nebo Forrest Gump (1994), ale oba filmy jsou tak brilantní kousky, že si to zaslouží oba. Já bych ovšem dal přednost spíše tomuto filmu. Více asi k tomuto skvostu není třeba dodávat. ----- "Dear fellas, I can't believe how fast things move on the outside. I saw an automobile once when I was a kid, but now they're everywhere. The world went and got itself in a big damn hurry. The parole board got me into this halfway house called "The Brewer" and a job bagging groceries at the Foodway. It's hard work and I try to keep up, but my hands hurt most of the time. I don't think the store manager likes me very much. Sometimes after work, I go to the park and feed the birds. I keep thinking Jake might just show up and say hello, but he never does. I hope wherever he is, he's doin' okay and makin' new friends. I have trouble sleepin' at night. I have bad dreams like I'm falling. I wake up scared. Sometimes it takes me a while to remember where I am. Maybe I should get me a gun and rob the Foodway so they'd send me home. I could shoot the manager while I was at it, sort of like a bonus. I guess I'm too old for that sort of nonsense any more. I don't like it here. I'm tired of being afraid all the time. I've decided not to stay. I doubt they'll kick up any fuss. Not for an old crook like me."

Matrix

Matrix (1999)

Matrix nenabízí pouze bezduché akční scény, ale nabízí velice zajímavý, orginální příběh a navíc ukazuje něco nového z vizualních efektů. Vše doplňují výborné výkony hlavních herců. Musím bohužel říct, že následující díly neudržely nasazenou laťku tak vysoko, jak byla podána tímto, prvním dílem. Obzvláště Matrix Revolutions "angažoval" přiliš mnoho strojů a stává se z toho tak pouze akční sci-fi střílečka. Nicméně tento díl je za jasných 5*. ----- "This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill - the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill - you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes."

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Přelet nad kukaččím hnízdem je skvělý od první minuty až do samotného konce, který jsem, abych řekl pravdu, mírně neočekával. Jack Nicholson zahrál svou roli minimálně na výbornou a skvěle ho doplňují i ostatní. Musím říct, že kdo neviděl, opravdu přichází o hodně. ----- "You're just a young kid. What are you doin' here? You oughta be out in a convertible, why– bird-doggin' chicks and bangin' beaver! What are ya doin' here, for Christ's sake? What's funny about that? Jesus, I mean, you guys do nothin' but complain about how you can't stand it in this place here and then you haven't got the guts just to walk out!"

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Je třeba něco dodávat? Forrest Gump pobaví i dojme pokaždé, když se na něj podívám. ----- "That day, for no particular reason, I decided to go for a little run. So I ran to the end of the road. And when I got there, I thought maybe I'd run to the end of town. And when I got there, I thought maybe I'd just run across Greenbow County. And I figured, since I run this far, maybe I'd just run across the great state of Alabama..."

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Clint Eastwood jako Walt Kowalsky v podstatě pouze sedí na své verandě a popíjí pivo. Přesto je film vynikající. Walt, válečný veterán, který nemá rád své sousedy nejen proto, že se mu mladý Thao pokusil ukrást Gran Torino, ale už jen kvůli jejich etnickému původu. Walt je poté "nucen" přijmout návrh rodiny Thaa - svůj pokus o krádež si musí odpracovat. A právě v tomto momentu se Walt mění a Thao vlastně také. Mladý kluk vidí ve Waltovi jakýsi vzor. Chce mu pomáhat a chce pracovat. Walt konečně pochopí, že by neměl odsuzovat lidi pouze podle etnického původu, ale poznat je blíže.... Clint nám navíc naservíroval tak brilantní konec, že nemůžu hodnotit jinak nežli 5*. ----- "God, I got more in common with these gooks than I do with my own spoiled-rotten family. Jesus. Happy birthday."

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Darren Aronofsky nás přivadí do pocitů zoufalství a nekonečné deprese. Requiem for a Dream je něčím vyjímečným a poučným zároveň. Za přítomnosti silného příběhu a několika postav, které jsou ve svých rolích naprosto vynikající, ukazuje, že s drogama bychom neměli nikdy začínat. Celý film graduje do nepopsatelných rozměrů, jako celek až neuvěřitelně funguje a na vždycky se zapsal do mé paměti. Nemohu říct, kdo z herců zde odvedl nejlepší práci, ale absolutní šílenost a beznaděj dokázala vyjádřit pouhým výrazem Ellen Burstyn. Hudba je kapitola sama pro sebe. Nikdy jsem neslyšel lepší hudební doprovod, než právě u Requiem for a Dream. ----- "I'm somebody now, Harry. Everybody likes me. Soon, millions of people will see me and they'll all like me. I'll tell them about you, and your father, how good he was to us. Remember? It's a reason to get up in the morning. It's a reason to lose weight, to fit in the red dress. It's a reason to smile. It makes tomorrow all right. What have I got Harry, hm? Why should I even make the bed, or wash the dishes? I do them, but why should I? I'm alone. Your father's gone, you're gone. I got no one to care for. What have I got, Harry? I'm lonely. I'm old."

Zelená míle

Zelená míle (1999)

Nezapomenutelné. Perfektní příklad filmu, kde 3 hodiny jsou ničím. Jsou využity naprosto funkčně, naplněny něčím úžasným... Ukázka toho, že film může být dlouhý, když je s časem správně naloženo. A Darabont zkrátka umí... ----- "He killed them with their love. That's how it is; everyday all over the world."