Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Numero uno. Nejdokonalejší hlášky v podání dokonalých herců, geniální scénář a režie, dokonale vybraný soundtrack. Ano, tohle je jediný film, který je pro mě kultovní a asi to tak i zůstane. Asi tak polovinu umim nazpaměť a hlášky z něj používám pro běžné životní situace. :-) Troufám si tvrdit, že už nikdy nikdo nenatočí film, který by mě donutil upravit pozici číslo 1 v mém žebříčku. Jo a dabing...no prostě ten dabing je überextramegagigafantastický, prostě lepší než originální znění, vskutku. (HD, dabing) Edit 4.8.2019: Přemýšlel jsem, přemýšlel, jestli si film po více než 6 letech (asi moje nejdelší proluka mezi zhlédnutími) nepustit v originále, ale touha slyšet znovu a znovu ty dokonalé hlášky, které má člověk zafixované v dabingu od raného mládí, prostě zvítězila. I když v originále je to taky super, tak některé se na český překlad nechytají (např. Já jsem Uši..., Slyšíš mě co říkám ty vidláku...). (Blu-ray, orig.)

Osvícení

Osvícení (1980)

No co originálního napsat k filmu, který bezpečně a neohroženě figuruje v mé TOPce. Poprvé viděna prodloužená verze, která trošku rozšiřuje a objasňuje zejména postavu Dannyho a jeho "kamaráda" Tonyho. Shining je prostě dokonalý film, který můžu vidět znovu a znovu - stále je v něm co objevovat nového. Jacka Nicholsona bych se při natáčení regulérně bál bejt Shelley Duvall...jako kdyby se pro tuhle roli narodil. Danny Lloyd předvádí pravděpodobně nejlepší dětský herecký výkon ever...nechápu jestli není doopravdy psychicky narušený, že to tak v šesti či sedmi letech zahrál. Shining je jednoduše ten nejpádnější důvod, proč Stanley Kubrick figuruje neohroženě na 1. místě mého režisérského žebříčku. (HD, orig.)

Americká krása

Americká krása (1999)

Americká krása patří do mého Top 10 už dlouhou dobu, a pochybuji, že by někdy mohla vypadnout. Tenhle film je totiž téměř geniální. Samu Mendesovi se podařilo neuvěřitelným způsobem dekonstruovat idylku (nejen) americké navenek spořádané rodiny a nastavuje zrcadlo společnosti, kde si asi něco najde úplně každý. I kdyby nenatočil už nikdy nic dalšího, tak si tímto zajistil prominentní místo ve filmové historii. A to samé platí o Kevinu Spaceym, jehož ztvárnění Lestera Burnhama patří podle mě také do Top 10 hereckých koncertů. Ale funguje tu vlastně úplně všechno od scénáře, přes kulisy, kameru, výběr herců a jejich výkony až po nádhernou hudbu Thomase Newmana. Americká krása je pro mě filmová láska na celý život. Film, který nemůže zestárnout, protože v sobě nese obrovský kus pravdy o společnosti. (Blu-ray, orig.)

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Příběh o tom, jak jeden vůči světu zahořklý Amík na odpočinku na stará kolena najde smysl života i smrti. Zpracovat takové téma kdokoli jiný, tak tomu nejspíš neuvěřím, ale v Clintově podání je to příběh neuvěřitelně lidský, krásný, dojemný a hlavně v něm je Clint Eastwood se svými uzemňujícími hláškami a s pohledy, kvůli kterým by Chuck Norris začal počítat do nekonečna, pokud by si to pan Eastwood přál. :-) Edit 26.1.2014: Druhé zhlédnutí po 3 letech jen potvrzuje vše, co jsem napsal dříve. Nejlepší Clintův film a jeden z nejlepších, které kdy byly natočeny. A to Gran Torino na blu-rayku vypadá fakt luxusně! (Blu-ray, orig.)

Neúplatní

Neúplatní (1987)

Měl jsem zpočátku pochyby o zařazení tohoto filmu v mém Top 10, přeci jen jsem Untouchables viděl docela dávno a od té doby jsem měl možnost zhlédnout nespočet skvělých snímků. Nicméně se závěrečnými titulky veškeré pochybnosti odpadly. Ten film je prostě naprosto dokonalý, herci počínaje, Morriconeho epesní hudbou pokračujíc a legendárními scénami konče. Atmosféra absolutně nemá chybu a za srdce mě vzala i zarputilost Eliota Nesse. Dokonalý mravní vzor tolik potřebný pro dnešní úpadkovou společnost. Tenhle film bych pouštěl všem veřejným činitelům při nástupu do úřadu, třeba by pak bylo méně korupce. (Blu-ray, orig.)

Leon

Leon (1994)

Výkon Natalie Portman v Leonovi pro mě asi navždy zůstane nejlepším dětským hereckým výkonem všech dob. Je naprosto neskutečné, jak přirozeně, bez jakéhokoli náznaku přehrávání dokázala Nathalie pojmout svou roli v tak mladém věku. K tomu neskutečně slizký Gary Oldman a skvělý Jean Reno. Hudba Erica Serry dokáže navodit úžasnou atmosféru v ten pravý moment a doprovází některé ikonické scény (nástup Stana do bytu, když odbije 12:00 - neskutečné!!!). No a už mě nebaví vypisovat superlativy, Leon je jednoduše jeden z nejlepších filmů všech dob a krom toho nastartoval kariéru jedné z nejlepších hereček dnešní doby, více netřeba psát. Edit 8.6.2019: Není moc co dodat, tenhle film zůstane navždy v mém srdci, protože miluju každou jednotlivou scénu, každý záběr, každý dialog Leona s Mathildou. A výkon Natálky není top jen mezi dětskými hereckými výkony, ale mezi všemi. Tak nějak mi dochází, že tohle je prostě moje Top 10 bez debat, jde se upravovat osobní žebříček. :-) Viděn Director's cut. (Blu-ray, orig.)

Tanec s vlky

Tanec s vlky (1990)

Jeden z nejkrásnějších, ne-li vůbec ten nejkrásnější, snímků filmové historie. Úchvatné záběry, neuvěřitlelně lidský a hřejivý příběh vojáka, který touží utéct z civilizace a najde smysl života. Nemá moc smysl zde vypisovat jednotlivé aspekty, protože od herců přes kameru, exteriéry až po nádhernou hudbu Johna Barryho zde vše funguje téměř dokonale. Jasně, dalo by se vytknout určité černobílé podání celé problematiky běloši vs. indiáni, ale tady to k tomu prostě tak nějak patří. Costnerův masterpiece, který už neměl nikdy šanci překonat. (Blu-ray, orig.)

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

Co vyzvednout dřív, toť otázka. Je zde vše, proč Quentina milujeme - geniální dialogy, originální výběr hudby, vtip i chytře vystavěný příběh. Navíc Brad Pitt v roli, která mu sedne a ve které je neuvěřitelně sympatický. Asi ho začnu mít fakt rád. :-) A vytáhnutí Christopha Waltze je pravděpodobně tím nejlepším, co americkou filmovou tvorbu za posledních několik let potkalo. Nesmírně také oceňuju realistické používání každého jazyka, to vůbec není samozřejmostí. No prostě naprosto fantastický film, ve kterém si šíleně užívám skoro každou scénu. (Blu-ray, orig.)

Norimberský proces

Norimberský proces (1961)

Klenot světové kinematografie. Dokonalé dílo, které fantastickým způsobem předkládá pravděpodobně nejdůležitější soudní procesy v dějinách lidstva. Je zde tolik inspirativních myšlenek a postřehů k otázce osobní a národní zodpovědnosti a viny, že by to vydalo i na deset jiných filmů. V některých momentech mi běhal mráz po zádech, v jiných jsem jen nehnutě zíral, pak jsem se div nerozplakal z tragických osudů lidí, v dalším se mi otvírala kudla v kapse...co tím chci říct - tento film, troufám si tvrdit, nemůže nechat nikoho v klidu. A to jsem ještě nezmínil herecké výkony, které se dotýkají hvězd. Teď při psaní komentáře jsem se teprve definitivně rozhodl - tenhle film prostě patří do mé TOPky...

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Strašné, šílené, otřesné, nechutné, nevím kolik dalších takových přívlastků bych byl schopen vymyslet pro tohle fantastické Aronofskyho dílo. Nejlepší studie fyzického i psychického rozpadu osobnosti vlivem drog, jakou jsem kdy viděl a asi i jakou kdy uvidím. Navíc ten závěr, brrrr...málem jsem myslel, že to vypnu abych se z toho nesesypal. Neviděl jsem film Hodiny, ale předpokládám, že výkon Nicole Kidman byl absolutně dokonalý, jinak si neumím vysvětlit, že svou nominaci neproměnila Ellen Burstyn, jejíž herecká kreace dokonalá byla. Když k tomu všemu připočtu úžasnou kameru, fantastický střih a nádhernou hudbu, je to naprosto čistých 5 hvězdiček. (HD, orig.) Edit 9.12.2017: Na druhé zhlédnutí po dlouhé době to není již tak extra moc působivé jako napoprvé, ale na těch 5 hvězd je to stále zcela bezpečně. (Blu-ray, orig.)