Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Obsahy (3)

Hallstatt - život mezi skalami a jezerem

Hallstatt - život mezi skalami a jezerem (2006)

Malá obec na břehu jezera v oblasti salzburgské solné komory je olemovaná malebnými alpskými vrchy. Skrývá jednu z nejzajímavějších turistických atrakcí z širokého okolí: významné archeologické naleziště a hornické muzeum.  V roce 1846 objevil Johann Georg Ramsauer nahoře u halštatských solných dolů pohřebiště. Čilý obchod a s ním spojený blahobyt umožnil rozvoj kultury, která se podle nálezů v Solné komoře nazývá Halštatská kultura, Stejně jako v jiných rakouských horských vesnicích padlo v Hallstattu na úrodnou půdu luteránské učení. Počátkem 17. století však napomohla vojska salcburského knížecího biskupa k vítězství Protireformace. V polovině 18. století byly vyhoštěny z Hallstattu stovky protestantů a přesídleny do Sedmihradska.
Teprve toleranční patent císaře Josefa II. v roce 1781 alespoň částečně umožnil protestantům v okolí Dachsteinu jejich náboženské vyznání. Protestantský patent císaře Františka Josefa I. je pak v roce 1861 úplně zrovnoprávnil s katolíky a v Hallstattu mohl být v blízkosti jezera zřízen novogotický evangelický kostel.

Butterfly

Butterfly (1995) (seriál)

Děj začíná nálezem oběti rituální vraždy, tedy dívky, která má na rameni tetování ve tvaru motýla. Vyšetřování se ujímá komisař Trauberg. Netuší, že bude muset rozplétat temnou minulost zavražděné Paoly. Pomůže s objasněním případu sestra Francesca? Jaký je její vztah k bývalému milenci Paoly? Vedla mrtvá dívka dvojí život? Přibývá otázek, přibývají další oběti, případ se začíná komplikovat a zavádí nás do doby, před osmnácti lety.

Rich Man, Poor Man

Rich Man, Poor Man (1976) (seriál)

Americká televizní minisérie, inspirována románem Irwina Shawa. Děj se odvíjí od roku 1945, na konci války až do posledních měsíců roku 1960. Rodina německých přistěhovalců Jordachů v čele s bratry Rudym a Tommym se snaží prosadit v nové vlasti. Rudy, ambiciozní, vzdělaný podnikatel, drží pohromadě celou svou rodinu a stykem s vlivnými Američany, zvítězí nad svou minulostí zbídačených emigrantů, prorazí ve světě politiky a stává se senátorem. Osudy ostatních členů rodiny, tajných organizací, gangů a nečistých praktik pak sledujeme v hodinových epizodách poutavě a  s dychtivostí, s jakou se točily první seriály sedmdesátých let o velkém americkém snu.

Reklama