Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Na Hromnice o den více

Na Hromnice o den více (1993)

Někdy ve Philovi vidím sebe sama, jindy ho lituju nebo mu závidím. Je to film, který mě vždycky rozesměje a zároveň u něj každou chvíli brečím. Můžu se na něj koukat tisíckrát po sobě a nikdy mě nepřestane bavit, možná i proto, že ho pokaždé vidím z jiného úhlu pohledu a přemýšlím o věcech, kterých jsem si předtím nevšímala.

Karlík a továrna na čokoládu

Karlík a továrna na čokoládu (2005)

Někdy ve dvanácti jsem našla pod vánočním stromečkem DVD s Továrnou na čokoládu. Ještě si pamatuju, jak se krásně leskla folie na obalu, který mi máma sama namalovala vodovkami, protože to byla pirátská kopie a neměli jsme tiskárnu, aby to opatřila originálním obrázkem. Mamka byla profesionální malířka, jak jsem si tehdy myslela, když jsem ji při přebalování panenky sledovala u kreslení místo toho, abych jako dnešní dvanáctky řešila, kde mám klitoris, k čemu slouží a jestli ho najde můj kluk, který jí šušně a bojí se očkování. Jen z toho obalu se mi sbíhaly sliny na sladkosti. Od té doby jsem to viděla hodněkrát s dabingem a dnes poprvé s titulkami. Je to jeden z mála filmů, u kterých se český dabing vyloženě povedl. Překlad je v podstatě doslovný a některé hlášky a písničky vyzní skoro lépe než originál. Dokonce i (snad nekecám) bez toho Sašouna se obešli. K Burtonovi nemám slov, je geniální. Elfman a Johnny taky. Škoda, že Helenka dostala jen pár štěků, asi ji v té době často bolela hlava.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

„I think I'm dumb, or maybe just happy.“ Kurt Cobain, Dumb

Mechanický pomeranč

Mechanický pomeranč (1971)

Nádherný film znázorňující jeden ze základních vesmírných zákonů, před kterým nás v dětství varují slovy "nedělej druhému to, co nechceš, aby dělal druhý tobě", tedy to, co dáváme, se nám zase vrací. Alex deLarge je opravdu zajímavá, charismatická postava. První část filmu je hlavně o cynickém, zvrhle zábavném a vtipném ultranásilí. Ve druhé už se takových skopičinek nedočkáte, ta je o očistci (chudáčka) Alexe, který se stane obětí kompletní duševní kastrace, krádeže všech tužeb, všeho, co miloval a pro co žil.

Kill Bill 2

Kill Bill 2 (2004)

Tak to je žrádlo! Sledovat Jeho filmy je jako když posloucháte hrát na klavír svého starého učitele, který to dělá každý den celý svůj život a zamlada se živil koncertováním. Tím nechci říct, že je Tarantino starý, myslím to, jak si je jistý v kramflecích. Jak víte, že sakra dobře ví, co dělá, a vy se proto můžete požitkářsky oddat filmu, aniž by vás rušily jeho chyby a nejistota, protože tam prostě nic takového nenajdete. On je zkrátka mistr.