Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Pí

(1998)

Film Pí jsem viděl poprvé, když mě zrovna dost bolela hlava a jeho sledování tomu rozhodně nepomohlo, vzhledem k tomu, že hlavní postava, extrémě introvertní matematický génius, bolestmi hlavi trpí také a scény jeho svíjení jsou doprovázeny řinčivou "hudbou". Ale vůbec to filmu nezazlívám. Naopak, diváka to do prostředí snímku úplně vtáhne a hlavně díky skvělé kameře, vynikajícím herecým výkonům a pohlcujícím zvukovým efektům se můžeme skvěle vcítit do psychiky postav a po skončení vás film nechá s otevřenou pusou zírat na plátno. Vynikající počin, rozhodně se nenechte odradit matematickým tématem!

Hrdina

Hrdina (2002)

Tento Zhangův film plný tichých soubojů a úchvatných barevných variací v sobě neskrývá jen létající bojovníky šermující v korunách stromů a odrážející se od hladiny vody. Má v sobě velkou myšlenku, nad kterou by se člověk měl zamyslet a pokusit se brát ji v potas, když se nad něčím rozhoduje. Nerealistické souboje, jemiž je film prošpikován, podle mě ale dojem vůbec nekazí. Většinou mi sice nerealističnost ve filmech vadí, ale tohle je celé symbolické a bez toho by toto mistrovské dílo nemohlo fungovat. Dále tady máme zajímavý způsob vyprávění děje, kdy se postupně zobrazí tři verze příběhu ve zpětném pohledu, z nichž každá je jinak barevně laděna. Je to rozhodně Zhangovo nejsilnější dílo, jaké se mu bohužel už nikdy (podle mého názoru) nepovedlo zopakovat. Díky úžasné vizuální stránce, kterou je Zhang Yimou pověstný, díky poutavému příběhu nakukujícím do rivality jednotlivých říší v době dávné Číny, díky skvěle promyšlené symboličnosti a proto, že si z filmu můžeme vzít i něco do součastného života, pro to všechno tento film zařazuji mezi své nejoblíbenější.

Stalker

Stalker (1979)

Úplně jiný film, než jakýkoli, co jsem kdy viděl. Sice je to místy trochu nudné, ale ona poetičnost a obraznost to dokonale vyvažují. Skutečně podivné, všude mokro, bahno, "nebezpečná" cesta "Zónou", dlouhé záběry předmětů ve vodě... Líbily se mi ty dialogy/monology postav, které jsem ne tak úplně pochopil, ale prostě mi přišly úchvatné ("Kdyby Bůh byl trojúhelník..." ... "Modlím se, aby byli slabí jako děti, protože slabost je skvělá věc a síla je nic..."). Jen mi moc nesedla ta telekinetická dcera. Ale dávám ještě dalších pět hvězdiček (radši bych i šest) za nádherný industriální soundtrack.

Mechanický pomeranč

Mechanický pomeranč (1971)

Mistrovský film o nespravedlnosti světa rozdělený vpodstatě do tří částí: Krutost, napravení, odplata. (Spoiler alert!) V první části můžeme být svědky fyzického napadání, znásilňování, zabíjení apod., což některé lidi hned přivede k názoru, že to je ohavný a krutý film. V další části se ale děj v tomto ohledu uklidní a místy dostane i komediálního nádechu okolo postavy vedoucího věznice. Ve řetí části, kdy se zločinec napraví (výplachem mozku), všichni, kterým kdy ublížil se mu mstí a nutí ho trpět za svoje hrozné činy. Otázka, na kterou se těžko hledá odpověď ale je: Je to tak správně? ... Jedincům, které neznechutí první část natolik, že to vypnou, rozhodně doporučuji zhlédnout!