Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (7)

plakát

Fantastická zvířata a kde je najít (2016) 

Ano, mám pro Rowlingovou a její vyprávění slabost a kdybych si měla spontánně vybrat, v jakém libovolném fikčním světě chci strávit zbytek svého života, nebyla by to ani Středozem, ani Tardis, ale kouzelnické společenství, kde si můžete přivolat pivko z ledničky, aniž byste se museli zvednout z gauče od famfrpálu. Zvířata jsou nádherným intrem do nové série, které vyloženě překypuje původním potterovským feelingem, vizuálními nápady rozvedenými do nejmenších detailů a především hmatatelnou láskou a fascinací vlastním prostředím a jeho neomezenými zákonitostmi, kterou pak úspěšně, skrze roztomilou postavu nečara Kovalskiho, převádí i na oslněného diváka (návštěva kufru je jednou z opravdu nejkouzelnějších filmařských sekvencí v posledních deseti letech). V příběhu najdeme klišé i logické nesrovnalosti a celé je to v kontrastu k evoluci potterovské série příliš naivně pohádkové, ale tak lehce odvyprávěný film, který dle klasických měřítek zaklapává všechny dějové linie (v závěru možná až moc zdlouhavě) do uzavřené mozaiky a zároveň otevírá prostor pro budoucí, jsme tu zkrátka něměli dlouho a David Yates jednoznačně dokazuje, že je to tvůrce s velkou imaginací a jasnou představou o tom, co a jak chce divákovi zprostředkovat. Herci beze zbytku sympatičtí (i když Redmayna příliš nemusím), kamera ukázková a hudba oscarová. Biják s opravdu velkým vývojovým potenciálem...

plakát

Doktor Strange (2016) 

Nejnovější přírůstek do marvelovského univerza se v trailerech a také částečně ve filmu prezentuje jako uvědomělá fantasy rozšiřující nekonečně barvité spektrum realit, která si pohrává s časovou kontinuitou a posunuje meze časoprostorové percepce ještě mnohem dále než samotný Počátek. Hlavním rozdílem oproti Počátku je studio Marvel, jehož hlavní cíl tkví v globálním uspokojení všeho a všech a i tentokrát toto pravidlo značně zdeformovalo potenciál a možnosti vývoje příběhu tak, aby i osmiletý, mentálně zaostalý u(te)čenec z Jedličkova ústavu pochopil, oč zde běží. Až na Benedicta Cumberbatche ( Doctor Strange ) neměl nikdo možnost projevit osobitý herecký výkon, což je s touto hereckou sestavou, jíž dominuje Tilda Swinson, Mads Mikkelsen a výše zmíněný Cumberbatch, promarněná šance na druhou "marvelovku", která by kromě otupující a standardně vydatné akce nabídla i silný příběh a zapamatovatelné vedlejší postavy ( první byla Captain America: Občanská válka ). Cumberbatch nejmocnějšího kouzelníka světa ztvárňuje se svěžím charismatem a arogancí až sebestředností typickou pro jeho zřejmě nejproslulejší roli Sherlocka Holmese, jeho interpretace tak působí jako vykrádání sebe sama, což ale díky skvělým hereckým výkonům z let minulých znamená spíše poklonu než výtku. Akce ohromuje promyšlenou, do dokonalosti hnanou precizností využitou při vizualizaci ohýbání reality do fantastických scenérií, o to víc ale jednotlivé souboje vyznívají odfláknutě a nevyužitě s přihlédnutím k magickým schopnostem všech zúčastněných. Doctor Strange je zajisté dalším povedeným příspěvkem do nemalé rodinky Marvelu, bohužel se drží předepsané struktury ( primitivní zápletka, bezpáteřní postavy ) a od svých předchůdců se téměř nediverzifikuje, i přesto, že materiál ani režisérské schopnosti nechybí.

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Brilantní... ...další netradiční slovo, které člověk moc nepoužívá. K hodnocení britské mini-série o Sherlocku Holmesovi se mi výborně hodí. Snažím se najít cokoliv, co bych seriálu BBC vytkla, ale nic mě nenapadá. Snad jen vysvětlení Sherlockova přežití poté, co ho tvůrci na konci druhé série nechali zemřít bylo trošku křečovité. Ale vzhledem k tomu, jaký ohlas ona smrt měla u diváků, tak to za to nejspíš stálo. Soudím, že žádný z představitelů slavného detektiva nebyl tak sympatický, jako charismatický Benedict Cumberbatch. Buďto byli až příliš upjatí, nebo vysloveně nesympatičtí (s výjimkou Roberta Downeyho jr. který je také výtečný, ale spíš takový komiksový). Ani Watson v podání Martina Freemana za svým kolegou příliš nezaostává. A třetí do party Jim Moriarty v podání Andrew Scotta...no páni...ten je dokonalý. A když se k výtečným hereckým výkonům přidají nápadité scénáře, výborné vizuální efekty a působivá hudba vznikne dílo, které prostě nemůžete nemilovat. Moderní doba detektivovi ze starých časů prostě sluší.

plakát

Anthropoid (2016) 

Není pravda, že se film pouze inspiroval českou historií, naopak, podle mě se až příliš křečovitě držel skutečných událostí, což mu mohlo vzít na atraktivitě. Mě ta doba dlouho zajímá, takže mě potěšilo, že se tvůrci nesnažili film dělat příliš atraktivní na úkor skutečnosti. Možná u nás měl být uveden v českém dabingu, protože někomu český přízvuk nemusel dělat dobře. V zahraničí jsou na angličtinu s přízvukem ve filmech zvyklí. Já jsem ráda, že tuhle část naší historie odvyprávěla zahraniční produkce v anglickém jazyce docela věrným způsobem, a že se tak o této události dozví širší laická zahraniční veřejnost a ne pouze filmoví fanoušci titulkovaných filmů. My všichni ten příběh známe, takže vidíme jen nedostatky, ale vím, že ve světě je tenhle film přijímán daleko lépe než u nás.

plakát

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989) 

Pro mě nejlepší Indy, a jeden z nejzábavnějších a nejlepších filmů všech dob. Poslední křížová výprava má skvělé tempo, vynikající režii, výborný scénář a dokonalou hudbu. Co je ovšem na tomhle snímku nejlepší, je ústřední dvojice starý a mladý Jones. Sean Connery a Harrison Ford jsou v těchto rolích vynikající a výborné a vtipné scénky mezi synem a otcem patří k tomu nejlepšímu v tomhle filmu. Prostě po celou dobu ohromná zábava, v nejlepším dobrodružném filmu, který byl kdy natočen. 100%

plakát

Temný rytíř (2008) 

Už svým prvním batmanovským snímkem (Batman začíná) nasadil Christopher Nolan laťku hodně vysoko a sérii o netopýřím muži nasměroval úplně jinudy než Tim Burton a předchozí režiséři. Batman se najednou ocitl v mnohem plastičtějším a realističtějším světě, který je temnou alternativou toho současnoho našeho. V Temném rytíři pak rozehrál nevídaně velkolepou a přesvědčivou hru na pozadí strachu, chaosu a paranoi. Hru o životy mnoha lidí a sdrce mnoha filmových diváků. Nade vše září mrazivý, leč bravurní výkon Hetha Ledgera, který se úspěchu snímku bohužel nedožil. Ale září v něm navždy.

plakát

Než jsem tě poznala (2016) 

Možná ze mne mluví jen sentiment či staré city, které při tomto snímku vypluly na povrch, ale tohle je film přesně pro ty diváky, kteří alespoň jednou za život prožili tu pravou lásku. Všechno zde totiž funguje na výbornou. Od hereckých výkonů, přes citlivě zvolený soundtrack a konče skvělým příběhem - to všechno Vás vtáhne do děje neskutečným způsobem. Upřímně, zhruba ve třech čtvrtinách filmu jsem byla skálopevně rozhodnuta filmu "udělit" pouze čtyři hvězdičky, nicméně neotřelý a syrový závěr snímku mě přesvědčil o tom, že i v tomto "vycucaném" žánru se občas najde výjimka, která potvrzuje pravidlo. Skvělá práce! PS: Emilii "Khaleesi" Clarke zde nejde nemilovat!