Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Thriller

Recenze (9)

plakát

Poslední rána (2020) (amatérský film) 

Z pohledu Brennosovi filmografie bych řekl, že jde jednoznačně o jeho nejlepší dílo a z pohledu nezávislé tvorby v ČR velmi solidní nadprůměr. Po technické stránce až na vyjímky není co vytknout. Brennos má nakoukáno a dokáže teorii přetavit do praxe - to se týká záběrování a střihu. Na to že jde o samouka, je těch 9 minut plně srovnatelných s jinými komerčními filmy zahraniční provenience. Zvuková stránka, sound design, post synchrony - paráda, všechno sedí a netahá za uši. Samostatnou kapitolu pak tvoří efekty - žádné omalovánky, ale real pyrotechnika. Prostě bomba. Když si uvědomím, že za tím je v podstatě jeden člověk, je až neuvěřitelné co dokázal stvořit. K tomu lze připočíst velmi dobré herecké výkony, které podtrhují technické kvality díla. Na 5 hvězdiček bych potřeboval lepší zakončení - přijde mi že to všechno by si zasloužilo lepší pointu/závěr. Nesedí mi moc ani výtvarné ladění do hnědo-bíla byť tlumené barvy jdou tomuto snímku k duchu. Celkově jde ale o vyspělé filmové dílko, které snese plné srovnání s "komercí" a skoro se až děsím toho, čeho by byl Brennos schopen, kdyby si to nemusel hradit ze své kapsy a měl pořádný rozpočet.

plakát

Domestik (2018) 

Perfektní kamera, zvuk, herecké výkony - tohle je dokonale vybroušený filmařský diamant, který snese srovnání s těmi nejlepšími ve světě. Běžná česká filmová produkce (s mnohem větším rozpočtem) může jen tiše závidět.

plakát

Vaginator: Dawn of the Bitches (2017) (amatérský film) 

Tam kde V1 po pár minutách končí, v prequelu to mohl Róba pořádně rozpálit. Takřka hodinový film, jehož zápletka by se dala shrnout do jedné holé věty, je nabitý hláškami, homofilním humorem a poodhalenými ňadry. Opět se dočkáme nezapomenutelné "umírající scény" , ale přibyla i "snová" a "ve tmě" scéna, které patří k nejhumornějším okamžikům českého filmu. Při hodinové stopáži nicméně homo a kundí humor moc dlouho nevydrží a hlášky poněkud ztrácí na údernosti. I tak se jedná nepochybně o to nejlepší, co rok 2018 může náročnému divákovi nabídnout.

plakát

Walter Mitty a jeho tajný život (2013) 

I s odstupem času si tento filmovy skvost dosytosti vychutnávám. Pokud pominu poněkud omšelý námět, který ale Stiller ustál se ctí aniž by upadl do bahna patosu, zbývá doslova esence ryzí filmařiny, řemesla a toho proč stojí za to se dívat filmy. Do toho Bowie s jeho Space Odity a stavidla snů jsou otevřeny naplno.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Pro hardcore fanoušky Star Wars ságy je hodnocení jasné -- jde o vynikající nadupadnou, nostalgií přetékající, načančanou a megapráskovou záležitost, která bere to nejlepší z původní trilogie a ještě přidá něco navrch. Slzy se valí proudem po tváři každého takového diváka při prvním setkání s Hanem a Chewbeccou, princeznou Leiou či neskutečně vtipnými dokazy na původní trilogii. Účast Daniela Craiga je pak jen takovou třešničkou na dortu. Pro běžné fans série je hodnocení trochu rozporuplné, protože VII nejenom navazuje na původní trilogii, ale hlavně tak trochu opisuje. Jasně že je všechno zahaleno do moderního hávu, je to rychlé, svižné, akční, ale nic moc nevého se neobjeví. Taky je s podivem, jak najednou není potřeba výcvik k ovládání světelného meče, nebo použití síly. To poslední dokáže skoro až naštvat. Co pak musí každému přijít jako trochu fail je trestuhodné nevyužití postavy Captain Phasmy, která byla příslibem něčeho hodně cool. Namísto ní musel zasáhnout stormtrooper TR-8B. Porážka Kylo Rena v souboji jeden na jednoho pak sráží hodnocení o další hvězdu dolů. No a pro běžné diváky: ti museli být absolutně out. Nemohli vůbec nic chápat, protože JJ se neobtěžoval s žádným vysvětlením a hrnul děj pěkně pod tlakem. Akční scény asi OK, ale jak se tam začalo mluvit, nebo nedejbože když na plátně byli ti srandovní staříci a stařenky, tak to musel být jedno velké WTF.

plakát

Lída Baarová (2016) 

Základním problémem snímku je, že je špatně zvolen formát a zařazení. Nejde tedy za 1) v žádném případě o film, ale o televizní a docela výpravnou /na české poměry) incenaci, za 2) nejde o drama, ale o komedii. Kdyby tohle tvůrci řekli rovnou, bude hodnocení určitě lepší.

plakát

Až oči mé se rozevřou (2015) (amatérský film) 

Róba Vrbů tímto dílkem provedl několik věcí: 1) složil poklonu 60tý létům 2) je to jeho nejlepší film 3) pokořil kvalitou dost pravděpodobně všechny amatérské filmy co kdy v ČR vznikly 4) pokořil zcela jistě drtivou část české profi produkce po roce 89 5) bohužel mě tímto také dost nasral, takže usilovně přemýšlím jak ho zabít...

plakát

Pionýři hororu 2 (2015) (seriál) 

Hodnocení za jednotlivé díly: 1) Tomáš Krejča - "Dream" - ** - Klasický gore horor se spoustou tělních tekutin, klišé v podobě sestupu kamsi dolů do tmavých chodeb, kde číhají běsy a hrůzy, porod příšery, prostředí blázince... i když bylo jasné, že tvůrci chybí peníze, masky jsou tak trochu směšné a celkově to působí jako směsic motivů vykradených z x jiných hororů, celkově se to dalo zkousnout a byl bych ochoten ještě jednu hvězdu přidat - nicméně za nápad použít angličtinu musím hodnocení ponížit - nevěděl sem totiž, jestli se více bát příšer, nebo anglické výslovnosti. 2) Pavel Soukup - "To není moje sestra!" - *** - Po vynikající animované Třídě smrti, se Soukup pustil do hraného díla. Měl jako u předešlého díla předlohu z pera "chozeho" Blažka a zkusil ji převést na plátno. Za plus jednoznačně považuji herecké výkony (hlavně dětí) a masky - klobou dolů. Nicméně kamera byla nenápaditá a občas mi připomínala cvičení prvního ročníku filmovky ve Zlíně a hlavně pointa se nepodařila prodat. Třída smrti zůstala nepokořena. 3) František Vaculík - "Neotvírej" - *** - Tvůrce Hodinového manžela z předchozí série Pionýrů, tentokrát zvážněl, byť vtipný úvod s montérem považuji svým způsobem za skvost režisérské práce. Kamera úsporná, byť statická, mě přišla celkem fajn a nerušila. Vaculík je evidentně zdatný režisér, který umí pracovat s herci. Hroší to bylo s pointou - finále mě nepřišlo ani zdaleka tak úderné, jak by mohlo být. 4) Lukáš Hrdý, Jan Chramosta - "HEX GAMES" - ** - Dílko vznikající v rámci projektu "48 hodin" bylo jednoznačně poznamenáno snahou se vejít do časového limitu. Ostatně tím se nijak nevymykají tvůrci z běžného standardu a asi nikoho nenapadne očekávat nějakou super kvalitu. V rámci těchto možností se ale podařilo IMHO vytvořit celkem přijatelný svižný a vtipný teenage vyvražďovací horor. Oproti ostatním je tento kousek slabší, ale určitě neurazí. 5) to nejlepší na závěr - Robert Vrba - "Až oči mé se rozevřou" - ***** - čím byla Třída smrti pro první Pionýry, tím jsou Vrbovi "Oči" pro tuto sérii. Dovolím si prohlásit, že je to jednoznačně nejlepší film od Vrby vůbec. A v kontextu amatérských filmů je co do kvality o několik tříd někde jinde. I česká profesionální produkce se může jít zahrabat. O tomto díle se dá hovořit jen v superlativech - herci, kamera, režie, výtvarný záměr, zvuk, hudba... prostě nedá se tam najít žádná chyba. Jedná se sice o kopírování stylu 60tých let, ale jde o kopírování dokonalé. Jen díky němu se Pionýři posunuli z průměru ke 4*.

plakát

Pionýři hororu (2013) (seriál) 

Dojmy z projekce v Brně 9.12.2013: 1. Dům 66b -(4★) Velice slušně z řemeslného hlediska zpracovaná látka s vtipným podtextem. Řada scén mohla vyznít více hororově, ale to už by byl Hollywood. 2. Fanda (3★) Pro mě velké překvapení. Díky vhodně zvolené délce je to nepříjemná psychadelická jízda, která dokáže řádně potrápit. 3. odpad! (4★) Akční nářez, ve kterém nenechá režisér prostor divákovi k oddechu. Nedávám 5, protože jsem na tom sám podílel a je zde prostor pro kritiku. 4. Hodinový manžel (3★) Na mě možná příliš rozvleklé tempo, které vyústí v ne až tak docela pochopitelný závěr. 5. Třída smrti (5★) Jednoznačně nejlepší kousek v celém seriálu. Díky animované černobílé stylizaci, doprovodnému komentáři i způsobu vyprávění jde doslova o skvost. Viděl jsem 4x a vždy mě na konci mrazilo. 6. Masožravý obraz (4★) Nejlepší snímek pokud jde o gore efekty a masky. Děj je zde na vedlejší koleji. Umím si představit že s násobně větším rozpočtem by stejný tým zvládl Hellraisera levou zadní. 7 Odečet vody (3★) Až do závěru sem se nudil. Jenže autoři jsou pěkně mazaní, takže to nejlepší si schovali samozřejmě na závěr. A je to vážně masisko!! 8. Pod drnem se skrývá zlo (1★) Po stránce dějové, filmové a řemeslné total sračka. Jenže je to tak blbé, až je to vlastně vtipné. Bavili se diváci, bavil sem se i já. Prostě hlína. 9. V1: The Hunters of Carivorous Bitches (5★) Zatímco odpad! je akční nářez kde se nemluví, tak tohle je akční nářez, kde se vlastně JEN mluví. Ale to co padá z Vrby a Fibingera bude aspoň u mě patřit do zlatého fondu toho nejlepšího, co kdy v amatérských podmínkách vzniklo. Hlášky jsou to jadrné, vtipné a skvěle zahrané. 10. Explicitní důkaz (2★) Slabší jak zbytek, byť po řemeslné a herecké stránce super. Můj TOP: 1) Třída smrti 2) V1_-The Hunters of Carnivorous Bitches 3) odpad!