Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Rodinný
  • Krimi
  • Pohádka

Poslední recenze (8)

plakát

Vlak dětství a naděje (1985) (seriál) 

Seriál beru hodně osobně a provází mě celý život od dětství. Osobně proto, že jsem četl knihy, které vytvořily předlohu. Osobně také proto, že mám vztah k oboum filmovým místům, Jeseníku (Frývaldovu) i rodnému Brnu. I když se defacto celý seriál natáčel úplně jinde a z "opravdového" Brna je v šesti dílech použito dohromady asi jen 20 sekund záběrů, beru ho jako mateřský. Kachyňa + herecké koncerty všech daleko přesáhnou to, že film není natočen na kvalitním materiálu a že byl hned ze startu vhozen do trezoru.  Z vyprávění předků a pamětníků sice (aspoň v Brně) konec války a osvobození vypadalo trochu jinak, než vidíme v posledním díle, ale musíme si uvědomit, kdy seriál vznikl. Ale i tak to bylo soudruhům málo a mrskli seriál pod zámek, než stačil jít na obrazovky.  Velký dík patří panu Zindulkovi, bez kterého by tento klenot nebyl tak dobrý.

plakát

Všichni moji blízcí (1999) 

Podle mého názoru, jeden z pěti vůbec nejlepších českých porevolučních filmů. Silný příběh, grandiozní herecké obsazení, výborná lokace. Nepamatuju se, kdy se potom sešlo u jednoho českého filmu tolik hereckých hvězd najednou. Jen to šlo celé natočit podstatně lépe, v čemž se vzácně shodnu s Ondrou Vetchým, který to také naznačil v jednom rozhovoru. Škoda, že pan režisér neměl v době natáčení více zkušeností a že ho nepodpořily další neherecké profese, které k filmu patří. To je důvod, proč nemůžu dát pět hvězd. Je ale potřeba říct, že film je vzácný úkaz toho, že i téma holocaustu lze natočit bez střílení do hlav a plynování v komorách, jak se stalo v tomto žánru nepsanou povinností.

plakát

Colette (2013) 

Toto téma mě vždy zajímalo a zajímat bude. Film byl po stránce výpravy (zejména díky animacím a dalším počítačovým efektům) proveden opravdu špičkově. V samotné Březince jsem několikrát byl a můžu říct, že takto dokonale to zatím nikdo v žádném filmu nevykreslil. Ani Spielberg v seznamu, ale je třeba říct že měl značně omezené možnosti s technikou počátku 90 let. Příběh je to také zajímavý, Lustiga mám rád, ale nemyslím si, že film vystihnul všechno jak měl. Že český dabing českých herců vypadá hodně divně je jasný, ale vzhledem k tomu, že film měl oslovit hlavně mimočeský trh, tak se to dá pochopit, ale šel udělat určitě líp. Zní to ohromně uměle, jsou potlačeny další zvuky, prostě tohle šlo, vzhledem k naší dabingové proslulosti z dob minulých, sakra udělat líp. Jirka Mádl mi vůbec nevadil, naopak ukázal, že umí zahrát i tyto role. Nevím proč, nějak mi tam nesedla postava Ondry Vetchého, kterého jinak považuji za jednoho z top herců. Stejně jako Andrej Hryc, který svou postavou s bříškem do KT Auschwitzu moc nezapadl, i když nebyl "řadový" Žid, ale jejich kápo. Vím že se tam v té době děli strašné věci a že je potřeba to lidem stále zvěstovat, aby si z toho vzali ponaučení, ale těch scén, kdy se vězni střílí z metru do hlavy a vystříkne gejzír krve už je tam fakt zbytečně moc. Suma sumárum, tři hvězdy jsou tak akorát - hlavně ale kvůli Arnoštovi a jeho silnému příběhu.

Poslední hodnocení (210)

Colette (2013)

23.12.2021

Svět pod hlavou (2017) (seriál)

08.03.2017

Četníci z Luhačovic (2017) (seriál)

04.02.2017

Lucie: Příběh jedný kapely (2016)

18.07.2016

Sluneční jas (1999)

31.12.2015

Červený drak (2002)

31.12.2015

Předčítač (2008)

31.12.2015

Čistá duše (2001)

20.03.2015

Habermannův mlýn (2010)

28.02.2015

Reklama